Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Δ. Μακεδονία: Που έλαβαν τα κόμματα τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά τους – Πως ψήφισαν Κοζάνη, Εορδαία, Βόιο, Σέρβια – Βελβεντό

Δ. Μακεδονία: Που έλαβαν τα κόμματα τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά τους – Πως ψήφισαν Κοζάνη, Εορδαία, Βόιο, Σέρβια – Βελβεντό

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για τη Δυτική Μακεδονία, προκύπτουν τα «κάστρα» των κομμάτων στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των εκλογών σε σχέση με το πως ψήφισαν επί μέρους οι ψηφοφόροι στους δήμους της περιοχής.

Σε επίπεδο εκλογής βουλευτών, η πλειονότητα των βουλευτών που εξελέγησαν από την περιοχή είναι από το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ, ειδικότερα, οι επτά από τους δέκα. Οι τέσσερις εξ αυτών βγήκαν από την πενταεδρική Κοζάνης: Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης. Έναν εκλέγει η ΝΔ από την Καστοριά, όπου δεν επανεξελέγη η Μαρία Αντωνίου και τη θέση της παίρνει ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας. Ακόμη έναν βουλευτή εκλέγει η ΝΔ στη Φλώρινα, όπου επανεξελέγη ο Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ άλλαξε «χέρια» η μονοεδρική των Γρεβενών όπου στη θέση του Χρήστου Μπγιάλα εξελέγη ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεγε βουλευτή στην Κοζάνη βγάζοντας στο κοινοβούλιο την Καλλιόπη Βέττα. Επίσης, επανεξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά η π. υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ στα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθίσει για πρώτη φορά η Θεοπίστη Πέρκα από τη Φλώρινα.

Η Ν.Δ. έφερε το μεγαλύτερο ποσοστό της στη Δ. Μακεδονία στο  Νομό Καστοριάς, πετυχαίνοντας ποσοστό 50,23%. Ακολουθούν τα Γρεβενά με 43,16%. Στην Κοζάνη το κυβερνών κόμμα έφερε 39,39% και το μικρότερο ποσοστό του στη Δ. Μακεδονία το έφερε στη Φλώρινα, σε επίπεδο νομού, αφού πέτυχε 39,03%.

Στη Φλώρινα ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του στη Δ. Μακεδονία με 35,51%, ακολουθεί η Κοζάνη με 31,39%, τα Γρεβενά με 29,49%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό του το έφερε στην Καστοριά με 27,10%.

Το ΚΙΝΑΛ έφερε 10,3% στην Κοζάνη πετυχένοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του περιφερειακά και ακολουθούν με 9,89% τα Γρεβενά, 7% η Καστοριά. Το χαμηλότερο ποσοστό του το έφερε στη Φλώρινα 6,24%, όπου μάλιστα αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα, πίσω από την «Ελληνική Λύση», που κατέβασε ως υποψήφιο τον π. δήμαρχο Γιάννη Βοσκόπουλο.

Το ΚΚΕ στα Γρεβενά έφερε το υψηλότερο ποσοστό του καταγράφοντας 5,82%, στην Κοζάνη 4,64%, στη Φλώρινα 3,07%, ενώ στην Καστοριά έφερε το χαμηλότερο ποσοστό του καταγράφοντας μόλις 2,53%.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση«, όπως ήταν αναμενόμενο πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του στη Δ. Μακεδονία, στη Φλώρινα, με 7.27%, ενώ καταποντίστηκε στην Καστοριά φέρνοντας 2,73%, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο ποσοστό ενώ 2,74% έφερε στα Γρεβενά.. Η Κοζάνη κρατήθηκε στο 4,01%.

2,98% έφερε στην  Καστοριά το «ΜέΡΑ 25» του Γιάννη Βαρουφάκη φέρνοντας το υψηλότερο ποσοστό της.  Στην Κοζάνη με 2,96%, ενώ 2,76% έφερε στα Γρεβενά αλλά και στη Φλώρινα.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, πέτυχε χαμηλά ποσοστά στη Δ. Μακεδονία κάτω του 3% σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Πως ψήφισαν οι Δήμοι της περιοχής

Η ΝΔ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της σε επίπεδο Δήμων στην εκλογική περιφέρεια Κοζάνης, στον Δήμο Βοΐου με ποσοστό 49,97% και το χαμηλότερο ποσοστό της στην Κοζάνη με 37,42%. Τα Σέρβια Βεβλεντό η ΝΔ έλαβε 39,35% και στην Εορδαία έλαβε 37,63%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του στην Εορδαία με 35,40% και το χαμηλότερο ποσοστό του στο Βόιο με 25,56%. Σε Σέρβια – Βελβεντό έλαβε 31,70% και στην Κοζάνη με 31,13%.

Το ΚΙΝΑΛ έλαβε ποσοστά γύρω στο 10-11% σε Κοζάνη, Σέρβια και Βόιο, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό του πήρε στην Εορδαία 7,87%. Το ΚΚΕ κυμάνθηκε γύρω από το 4% σε όλους τους δήμους, εκτός της Εορδαίας όπου πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του (5,80%). Η «Ελληνική λύση» κυμάνθηκε γύρω από το 3% στους περισσότερους Δήμους, φέρνοντας ωστόσο 4,56% μέσα στην Κοζάνη. Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη έφερε το μεγαλύτερο ποσοστό της σε επίπεδο Δήμων στην Κοζάνη, με 3,37% και το χαμηλότερο στο Βόιο με 2,06%.

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

To συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη για την νέα μεγάλη νίκη του Γρεβενιώτη Πρωταθλητή Ευρώπης Μίλτου Τεντόγλου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Για μία ακόμη φορά ο Κορυφαίος Πρωταθλητής του τόπου μας Μίλτος Τεντόγλου μας έκανε και πάλι πολύ υπερήφανους ...