– Στα «κάγκελα» οι πρόεδροι κατά του κράτους και της Αποκεντρωμένης και οι κοινότητες των Γρεβενών!
Η έλλειψη συντονισμού, οι αλλαγές περί ξύλευσης, οι τραγικές κρατικές καθυστερήσεις και μια σειρά αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας που βάζει στο «παιχνίδι» της ξύλευσης και τους ιδιώτες, οδήγησαν σε τραγικές καθυστερήσεις στην χορήγηση των ποσοτήτων ξύλων για τον χειμώνα, στους κατοίκους χωριών της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι στα «κάγκελα» για τις αλλαγές αυτές και επιρρίπτουν ευθύνες στο κράτος για τις καθυστερήσεις, τις αλλαγές που υπήρξαν αλλά και γιατί δεν συμμερίζονται την αγωνία των κατοίκων βόρειων οικισμών να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση το χειμώνα που ήδη μπήκε για τα καλά!
Ειδικότερα, στα δάση που εμπλέκεται το Κράτος, υπάρχει αργοπορία στη χρηματοδότηση, γιατί εμπλέκεται το Πράσινο Ταμείο, ενώ η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για υποχρεωτικότητα διαχειριστικών μελετών των δασών ήρθε να προσθέσει και νέες χρονικές καθυστερήσεις στη διαδικασία. Η διαχείριση των δημόσιων και μη δασών γίνεται με διαχειριστικές εκθέσεις και πίνακες υλοτομίας. Οι μελέτες είναι διάρκειας 10 ετών. Για την εκμετάλλευση των δημοσίων δασών πραγματοποιείται αυτεπιστασία από τις δασικές υπηρεσίες ή παραχώρηση εκμετάλλευσης σε δασικούς συνεταιρισμούς. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων αντιδρούν σε αυτή τη διαδικασία, που βάζει στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες, ενώ το …μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι κάτοικοι. Όλα αυτά έχουν επιφέρει τραγικές καθυστερήσεις.
Βλάστη: Ο υδράργυρος στους -2 βαθμούς Κελσίου αλλά το κράτος ξεκίνησε να μοιράζει ξύλα την Τετάρτη!
Η διάθεση των ξύλων στους κατοίκους της Βλάστης Εορδαίας ξεκίνησε προχθές Τετάρτη με πολλά αιτήματα των κατοίκων και με πολλά ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που θα ικανοποιηθούν, όπως απάντησε σχετικά στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μηνάς Δαλακιούρης. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει εφέτος και την ευθύνη έχει το αρμόδιο υπουργείο, αφού με βάση την ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι, επειδή σε Βλάστη και Εμπόριο τα ξύλα είναι επιδοτούμενα, καθυστέρησε να εφαρμοστεί το σχετικό ΦΕΚ. Ωστόσο το κρύο δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του στην ορεινή κοινότητα, όπου αυτές τις ημέρες ο υδράργυρος πέφτει στους – 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θέρμανση απαιτείται ακόμη και την ημέρα. Ζητούμενο για το χωριό είναι να δικαιούνται ξύλα όλοι οι κάτοικοι, μόνιμοι και μη, ακόμη και αυτοί που κατοικούν εκεί κάποιους μήνες το χρόνο, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος και στην εφαρμογή της νομοθεσίας (σ.σ. θυμίζουμε ότι Εμπόριο και Βλάστη δικαιούνται επιδοτούμενη ξυλεία). Ωστόσο μέχρι να ξεκινήσει η διανομή των ξύλων οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να περιμένουν πότε το κράτος θα τους …θυμηθεί, ως αποτέλεσμα να προμηθευτούν ξύλα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (είτε, δηλαδή αγοράζοντάς τα, είτε ξυλεύοντας παράνομα, κάτι που είναι γνωστό ότι γίνεται).
Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε η διάθεση ξύλων και στο Εμπόριο
Μεγάλη καθυστέρηση στην διάθεση της ξυλείας κατήγγειλε και ο πρόεδρος του Εμπορίου Εορδαίας Αθανάσιος Μπόζιας, ελπίζοντας να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των κατοίκων, κάτι που δεν έγινε πέρυσι, μιας και 92 αιτήσεις δεν είχαν ικανοποιηθεί και αυτές ήταν που εφέτος εγκρίθηκαν πρώτες. Οι κάτοικοι ζητούν από το κράτος να εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δικαιούνται 50% επιπλέον ποσότητα, κάτι που δεν εφαρμόζεται. «Έχουμε το προνόμιο να έχουμε δίπλα μας 40.000 στρέμματα δάσους και θα μπορούσαμε να παίρνουμε περισσότερες ποσότητες, υπάρχει και το σχετικό ΦΕΚ, αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται, δεν παίρνουμε καν τα 12 χωρικά που δικαιούμαστε. Επίσης, έχουμε παράπονο από την κυβέρνηση, δεν μας δίνει τα ξύλα εγκαίρως», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως οι αιτήσεις εφέτος ξεπερνούν τις 300.
Αγανάκτηση και από τους κατοίκους των ορεινών Γρεβενών
Ο πρόεδρος του Κηπουρειού Γρεβενών, Ανδρέας Καλύβας, εξέφρασε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» την αγανάκτησή του τόσο για την αλλαγή της Νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει στους κατοίκους να ξυλεύουν όπως παλιά, όσο και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν εφέτος. Όπως τόνισε, αν οι πρόεδροι δεν υπογράψουν για την εγκατάσταση ιδιωτικού συνεργείου, τότε κανείς δεν κόβει ξύλα. «Όσοι είχαν χρήματα πήγαν στους εμπόρους», λέει με αγανάκτηση, σημειώνοντας πως με το υπάρχον σύστημα εκχωρείται δάσος στους ιδιώτες, τη στιγμή που παλαιότερα την ξύλευση έκαναν ιδιωτικά οι κάτοικοι, ατελώς. Κατήγγειλε μεροληπτική στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά της περιοχής των Γρεβενών, σε σχέση με την Κοζάνη, το Τσοτύλι, την Καστοριά και τη Φλώρινα.
«Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παύεται η ξήλευση ατομικών αναγκών για τον μόνιμο κάτοικο, ατελώς. Τώρα, ρίχνουν την ευθύνη στους προέδρους των κοινοτήτων να κάνουν διαγωνισμό, να βρουν φτηνό ιδιώτη και να κάνει εγκατάσταση, να κόψει τα ξύλα, να αναλάβει τη φύλαξη, τη διανομή. Αυτά τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα δασαρχεία αποποιούνται των ευθυνών τους και αναγκάζεται να πληρώσει τη …λυπητερή ο κάτοικος. Κατήγγειλε, δε ότι στα ορεινά Γρεβενά οι τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι ξεκινούν από 54 ευρώ τον τόνο και με μεταφορά των ξύλων, τεμαχισμό κλπ φτάνει μέχρι και 90 ευρώ τον τόνο, τη στιγμή που στον ιδιώτη βρίσκεις με 120 ευρώ τον τόνο, όπως καταγγέλλει.
Τι απαντούν τα Δασαρχεία
Ο εκτελών χρέη δασάρχη Κοζάνης Μιχάλης Ηλιάδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «e-ptolemeos.gr» δεν διέψευσε πως εφέτος παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης των ξύλων, κάτι που συνήθως γινόταν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται. Ήδη κάποια χωριά της Κοζάνης έχουν πάρει ξύλα, μένουν Εμπόριο και Βλάστη που ξεκινούν αυτές τις ημέρες και ο Τετράλοφος που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα (Βλάστη, Τετράλοφος, Εμπόριο, Άγιος Δημήτριος και Ρυάκιο δικαιούνται ποσότητες σε μειωμένες τιμές κατά 50%, λόγω του ότι είναι ορεινές κοινότητες). Ο ίδιος αποδίδει τις καθυστερήσεις εν γένει στην αλλαγή της διαδικασίας και στη γραφειοκρατία που έχουν οι αναθέσεις στα ιδιωτικά συνεργεία. Εκτός από όπου εφαρμόζεται η αυτεπιστασία, όπου τα ξύλα τα κόβει το δημόσιο και δεν μπαίνει στη μέση ιδιωτικό συνεργείο, επειδή υπάρχει διαχειριστική μελέτη.
Στα Γρεβενά, ακόμη υπάρχουν κοινότητες όπου καταθέτουν σχετικά αιτήματα για ξύλευση (Τριφύλλι, Πανόραμα κ.α.), με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει και άλλο χρονικά. Οι ημερομηνίες για να υποβάλει κανείς αίτηση ήταν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, με αρκετούς προέδρους να αντιδρούν στις αλλαγές και ελπίζοντας σε αλλαγή του καθεστώτος να μην έχουν κάνει την αίτηση μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το πρόβλημα παραμένει για τις ορεινές κοινότητες, των οποίων οι κάτοικοι μέχρι πέρυσι έκοβαν μεγαλύτερες ποσότητες καλύπτοντας τις ατομικές τους ανάγκες και εφέτος δικαιούνται μικρότερες ποσότητες.
Β.Σ.