Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος είναι σε κομβικό σημείο, με τη Δυτική Μακεδονία αλλά και το Ν. Κοζάνης ειδικότερα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση από πλευράς δασικών πυρκαγιών, καθώς ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό συμβάν όπως σε άλλες περιοχές της πατρίδας.
Ο «Π» μίλησε με τον Δημήτρη Τσίμπλινα, διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών Ν. Κοζάνης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο κομμάτι της πρόληψης και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας.
«Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια», σημείωσε αρχικά, λέγοντας πως ρόλος της δασικής υπηρεσίας είναι να δώσει έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης .
Μάλιστα, πρόσφατα, λόγω και του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, με τη Δυτική Μακεδονία να βρέθηκε για κάποια 24ωρα εν μέσω καύσωνα στον δείκτη 3 και στον δείκτη 4 στους ημερήσιους χάρτες πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς, με σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών αλλά και την συνεννόηση που υπάρχει πάντα με την Πυροσβεστική, μπήκε απαγορευτικό σε πολίτες για την διέλευση, παραμονή σε δάση και δασικές περιοχές.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσίμπλινας, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων υπήρχαν αρκετά χόρτα στα δάση τα οποία λόγω του καύσωνα ξεράθηκαν και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ήταν μεγάλος. Οι εν λόγω απαγορεύσεις, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς και ήταν ένα μέτρο που αν και πάρθηκε σε τέτοια έκταση για πρώτη φορά, φάνηκε πως ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Απαιτούνται περεταίρω μέτρα και προσωπικό
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης περεταίρω μέτρων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, με ένα βασικό και κομβικό σημείο να είναι η ανάγκη ενίσχυσης με έμψυχο δυναμικό.
«Οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεωμένες, τα αντικείμενά μας είναι πάρα πολλά και χρειαζόμαστε προσωπικό. Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην πρόληψη, ώστε να μην χρειάζεται να δαπανούμε τόσα χρήματα και προσωπικό στην κατάσβεση», σημείωσε με έμφαση.
Επίσης, προσέθεσε με νόημα πως κανείς δεν γνωρίζει το δάσος καλύτερα από τις δασικές υπηρεσίες και τους δασικούς συνεταιρισμούς, οπότε είναι βασικό να υπάρχει το προσωπικό ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση σε περίπτωση συμβάντος και να σβήνει η φωτιά εν τη γενέσει της.