O Γιώργος Χαλκίδης αθλητής του χάντ-μπολ για αυτούς που δεν τον γνωρίζουν είναι ίσως από τους πιο σπουδαίους αθλητές που έχει αναδείξει η Πτολεμαΐδα.
Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1977 στην Πτολεμαΐδα, όπου και ξεκίνησε την καριέρα του στο χάντμπολ στην τοπική ομάδα του Αρίωνα Πτολεμαΐδας το 1990 και συμμετείχε και στην Α1 κατηγορία κατά την περίοδο 1993-1994.
Συνέχισε την αθλητική του καριέρα στον Ολυμπιακό Κερατσινίου για μία αγωνιστική περίοδο και έπειτα πήγε στον Πανελλήνιο όπου παρέμεινε για δέκα συνεχόμενα χρόνια. Οδήγησε την αθηναϊκή ομάδα στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων στην πρώτη κατηγορία τα έτη 2000, 2003 και 2004 και τριών κυπέλλων το 2000, 2001 και το 2002.
Όπως ήταν λογικό και επόμενο, ο Γιώργος ήταν μέσα στην αφρόκρεμα των αθλητών του ελληνικού χάντμπολ, που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 04, συνέχισε την καριέρα του στο εξωτερικό!
Σε εγχώριο επίπεδο έχει αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος την χρονιά 2001 και καλύτερο πίβοτ τις χρονιές 2001, 2002, 2003 και 2004.
Υπήρξε επίσης αρχηγός της Εθνικής Ομάδας με την οποία πραγματοποίησε 220 εμφανίσεις και ήταν παρόν σημαντικότερες στιγμές, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 και στο παγκόσμιο κύπελλο στην Τυνησία το 2005 (δύο έκτες θέσεις).
Το 2004, στην ισπανική ομάδα Teka Cantabria Santander.
Το 2005 και η ανάδειξή του σε καλύτερο ξένο παίκτη της χρονιάς συμμετοχή του στο All Star Game της Ισπανίας.
Το 2006 τον βρίσκει στη Γερμανία για λογαριασμό της MT Melsungen, όπου παραμένει για έναν χρόνο και συνεχίζει το 2007-2012 στην επίσης γερμανική ομάδα HSG Wetzlar.
Το 2012 παίρνει μεταγραφή στην ελβετική Wacker Thun, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι και την απόσυρσή του τον Ιούνιο του 2016 σε ηλικία 39 ετών. Με την Wacker Thun ο Χαλκίδης έγινε νταμπλούχος το έτος 2013 κατακτώντας και το πρωτάθλημα και το κύπελλο των ελβετικών διοργανώσεων, ενώ κατέκτησε και το διεθνές Sparkassen Cup.
Ο Γεώργιος Χαλκίδης έχει κάνει και τα πρώτα του βήματα στην προπονητική (ως ο μόνος Έλληνας προπονητής χάντμπολ στο εξωτερικό) , στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου που αγωνιζόταν, την Wacker Thun.
Στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα για να γίνει βοηθός προπονητή στις «μικρές» εθνικές ομάδες και βοηθός στην Εθνική Ανδρών ενώ ανέλαβε και την ομάδα του Διομήδη Άργους εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Οι συντοπίτες του, στην Πτολεμαΐδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχει πετύχει, έδωσαν προς τιμή του, το όνομά του, στο Κλειστό Γυμναστήριο Πτολεμαΐδας.
Όπως καταλαβαίνει κανείς η συνέντευξη με ένα τόσο σπουδαίο αθλητή είναι κάτι πολύ σημαντικό και παρακάτω διαβάστε όσα μας δήλωσε για την τόσο σπουδαία καριέρα του.
Ερ.: Γιώργο Χαλκίδη σύμφωνα με την δική μου άποψη που πιστεύω όμως την έχουν και άλλοι αποτελείς από τους πιο σπουδαίους αθλητές που έχει αναδείξει η Πτολεμαΐδα σε οποιοδήποτε άθλημα. Σπουδαία καριέρα τόσο σε συλλογικό επίπεδο με καριέρα και στο εξωτερικό αλλά και με την Εθνική όπου κατέκτησε την 6η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα όσο και σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Κάνε μας μια σύντομη αναδρομή σε όλα αυτά.
Γ.Χ.: Ευχαριστώ πάρα πολύ και θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσα να μην αποδεχθώ την πρόσκληση από ένα παλιό φίλο από την Πτολεμαΐδα και ειδικά και από ένα σάϊτ από την πόλη που μεγάλωσα. Είναι και δική μου χαρά που βρίσκομαι εδώ.
Αν ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή μετά χαράς, έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτό γιατί εκεί στην Πτολεμαΐδα ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα, στον 4ο γυμνάσιο, εκεί όπου ο Αποστόλης Κόνιαλης με ένα μηχανάκι περίμενε έξω και συζητούσαμε και με άλλα παιδιά για να επιλέξει να κάνουμε το άθλημα του χαντ-μπολ. Εγώ έκανα διάφορα αθλήματα. Εγώ δεν είχα παίξει ποτέ χαντ-μπολ, με κέρδισε και χάρη στον Αποστόλη αλλά και κάποιους ακόμα ανθρώπους που εκείνη την εποχή «έτρεχαν» το χαντ-μπολ ξεκίνησα έτσι το άθλημα στην Πτολεμαΐδα.
Ξεκίνησα λοιπόν από τα ηλικιακά του Αρίωνα, στη συνέχεια η ομάδα ανέβηκε κάποια στιγμή στην Α΄ Εθνική όπου είχα την χαρά να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την ομάδα, λιγότερο βέβαια σαν μικρός. Η συνέχεια ήταν ανάλογη με ζήτησε μία ομάδα στην Αθήνα όπου ήμουνα στον Ολυμπιακό και κατέβηκα μαζί παράλληλα με τις σπουδές μου και μία δεκαετία στο Πανελλήνιο εκεί όπου ήταν η βάση για όλα τα πράγματα στη συνέχεια.
Ερ.: Μετά το Πανελλήνιο λοιπόν έρχεται η πρόταση-πρόκληση να παίξεις στο Εξωτερικό. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση.
Γ.Χ.: Θεόφιλε από μικρός στο δωμάτιό μου είχα αφίσες από το χαντ-μπολ σε αντίθεση με τα άλλα παιδιά που είχαν από το ποδόσφαιρο. Αφίσες από το γερμανικό πρωτάθλημα, είχα παιχνίδια από τα γειτονικά μας κράτη. Εμένα το όνειρο μου ήταν να παίξω σε μεγάλο πρωταθλήματα του χαντ-μπολ. Για αυτό όταν ήρθε αυτή η πρόταση δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ γιατί ήμουν σε μία φάση των Ολυμπιακών αγώνων στην προετοιμασία και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα αυτό, να διακριθούμε και να μπορέσω να παίξω εξωτερικό. Ήρθε η πρόταση και την αποδέχτηκα αμέσως με χαρά σε μία ιστορική ομάδα της Ισπανίας την Κάχα Κατάμπρια η οποία τα προηγούμενα χρόνια έχει πάρει και Champions League και αποτελούσε μια μεγάλη τιμή και ευκαιρία για μένα να ξεκινήσω την Ευρωπαϊκή μου καριέρα.
Ερ.: Πες μας κάποια πράγματα που σου έχουν μείνει από την παρουσία σου εκεί.
Γ.Χ.: Αυτά που κρατάω από την παρουσία μου εκεί είναι όταν παίξαμε στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα και φυσικά αντιμετωπίσαμε αυτή την ομάδα, το All Star, αλλά και ότι ήμουν στα 2 καλύτερα πίβοτ της χρονιάς.
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω την διαφορά που υπήρχε εκεί όσο αναφορά τον επαγγελματισμό, τις εγκαταστάσεις αλλά και την παρουσία πολύ σπουδαίων αθλητών εκεί. Χαρακτηριστικό ότι η έδρα μας ήταν 9000 θέσεων.
Ερ.: Στη συνέχεια έρχεται η πρόκληση της Γερμανίας.
Γ.Χ.: Όντως πρόκληση και ρίσκο μαζί αφού το 2006 πήγα στη Γερμανία για λογαριασμό της MT Melsungen. Εκεί μου έδιναν ένα χρόνο συμβόλαιο και εδώ ήταν το ρίσκο αφού άφησα μια ομάδα που είχε την διάθεση να ανανεώσει μαζί μου.
Πήρα το ρίσκο πάλεψα και τελικά έμεινα για άλλα 5 χρόνια εκεί πηγαίνοντας την επόμενη χρονιά και μέχρι το 2012 στην επίσης γερμανική ομάδα HSG Wetzlar.
Ονειρικά πράγματα και εκεί, εκεί και αν ο επαγγελματισμός είναι στο υψηλότερο σημείο, με γήπεδα «τεράστια» και όλα να είναι εξωπραγματικά.
Ερ.: Πραγματικά πολύ διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με την Ελλάδα εδώ όπου τα τελευταία χρόνια κάνουμε κάποια βήματα προόδου, μια Ελλά όπου μέχρι και πριν λίγα χρόνια αν δεν ήθελε η ομάδα δεν μπορούσες να φύγεις.
Γ.Χ.: Μια που το ανέφερες αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ειδικά για τον Αρίων Πτολεμαΐδας που δείχνει σε όλη αυτή την πορεία του πόσο είναι με τους αθλητές. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση και σε κάποιες ακόμα που ξέρω με βοήθησε πάρα πολύ στο να μου ανοίξει το δρόμο για το μέλλον μου. Θα μπορούσε να μην με αφήσει να φύγω γιατί υπάρχει αυτό το καθεστώς που λες και να είχα μία διαφορετική πορεία.
Παρ΄ όλα αυτά αν θυμάμαι καλά ο Σίμος Λαζαρίδης που ήταν πρόεδρος, ο οποίος μου μετά χαράς να φύγεις να πας να παίξεις και εμείς είμαστε εδώ για αυτό το λόγο κάνουμε αθλητισμό στην Πτολεμαΐδα για να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μία διέξοδο. Θα ήθελε αν το τονίσω αυτό γιατί αλλιώς η εξέλιξη μου θα ήταν πολύ διαφορετική και με βοήθησαν πάρα πολύ.
Ερ.: Το 2012 παίρνεις μεταγραφή στην ελβετική Wacker Thun, στην οποία αγωνίστηκες μέχρι και την απόσυρσή σου τον Ιούνιο του 2016 σε ηλικία 39 ετών. Με την Wacker Thun έγινες νταμπλούχος το 2013 ενώ κατέκτησες και το διεθνές Sparkassen Cup ενώ παράλληλα έπαιξες και CL αλλά έκανες και τα πρώτα σου βήματα στην προπονητική. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η απόφαση;
Γ.Χ.: Δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση γιατί τελειώνοντας από την γερμανική Bundesliga και πολύ κουρασμένος σωματικά γιατί είναι πολύ δύσκολο και υπάρχει το ρητό πως ένας χρόνος εκεί ισοδυναμεί με 5 σε κάποια άλλα.
Πάρα πολλά παιχνίδια στη σεζόν, πάνω από 60 με διαρκή πίεση, αγώνες και προπονήσεις. 11 μήνες γεμάτους χαντ-μπολ.
Έτσι είχα πάρει απόφαση να σταματήσω και να γυρίσω Ελλάδα αλλά ήρθε μια πολύ καλή πρόταση από Ελβετία και με μια προοπτική να τελειώσω και κάποιες σχολές προπονητικής αλλά και να παίξω σε υψηλό επίπεδο όπως και έγινε αφού έπαιξα και CL.
Ερ.: Άρα Γιώργο ολοκλήρωσες τη καριέρα σου κάνοντας και πετυχαίνοντας τα πάντα ή σου έμεινε κάτι ακόμα που θα ήθελες;
Γ.Χ: Έχω παίξει 500 παιχνίδια στην Ευρώπη με Εθνική και συλλογικό επίπεδο, αντιμετώπισα όλες τις ομάδες και ίσως το κερασάκι θα ήταν η διάκριση με κάποια γερμανική ομάδα εκεί όμως όπου το επίπεδο είναι πολύ διαφορετικό αφού οι ομάδες ψηλά στην βαθμολογία παίρνουν παίκτες που έχουν κατακτήσει μετάλλια. Αυτό ίσως ήταν κάτι που θα ήθελα αλλά το κάλυψα και αυτό το συναίσθημα με τις ομάδες που έπαιξα εκεί.
Ερ.: Γιώργο ποιο παιχνίδι από την καριέρα σου σου έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη σου.
Γ.Χ.: Είναι ένα παιχνίδι με την Αίγυπτο για την πρόκριση στους 8 στην Ολυμπιάδα αφού τα 6 χρόνια δουλειάς που είχαμε κάνει κρίνονταν από αυτό το παιχνίδι που το κερδίσαμε τελικά με 1 γκολ με τη τελευταία φάση να χτυπάει στο δοκάρι στον τερματοφύλακα και να περνάει έξω.
Υπάρχει ακόμα ένα βέβαια με τους Ουκρανούς για την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό του 2006 και έχοντας παίξει Ολυμπιάδα του 04, Παγκόσμιο το 05 θα ήταν τεράστια επιτυχία. Σε αυτό κερδίζαμε 2 γκολ που τόσο θέλαμε αλλά σε νεκρό χρόνο δεχθήκαμε γκολ και στην διαφορά τερμάτων μείναμε εκτός.
Ερ.: Όσο αφορά την Εθνική θεωρώ ότι μεγαλύτερη στιγμή για σένα ήταν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γ.Χ.: Σίγουρα έτσι είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες και μάλιστα στην Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην καριέρα μου. Εξαιρετική εμπειρία και αυτό που έχει μείνει σε όλους ήταν η τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου.
Ερ.: Γιώργο η προπονητική πως προέκυψε. Ήταν κάτι που ήθελες;
Γ.Χ.: Γενικά μου άρεσε και όταν ήμουν αθλητής να καθοδηγώ τους συμπαίκτες μου και στην επίθεση και στην άμυνα για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Πάντα όταν έκανα προετοιμασία με κάποιους προπονητές ότι καλό έβλεπα το σημείωνα και το είχα σε αρχείο. Αυτό μου έδωσε έναυσμα για να ξεκινήσω την προπονητική αφού δεν ήθελα να αφήσω το χώρο αφού είχα περάσει μισή ζωή εκεί σαν αθλητής και έτσι επέλεξα την προπονητική που με έχει αποζημιώσει και είμαι ακόμα μέσα στο άθλημα που τόσο αγαπώ.
Στην Ελβετία παράλληλα με την σχολή προπονητικής τέλειωσα κα μια σχολή για γυμναστής γιατί ήθελα να έχω όλες τις γνώσεις.
Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση από την Ομοσπονδία να αναλάβω την Κ21 και να είμαι βοηθός στην Εθνική Ανδρών δίπλα στον Γιάννη Αρβανίτη. Ουσιαστικά έψαχνα μια ευκαιρία να γυρίσω και με χαρά την αποδέχθηκα. Στη συνέχεια πέρσι στο Σεπτέμβριο ήρθε η πρόταση από τον Διομήδη και έτσι είμαι παράλληλα και στις 2 ομάδες.
Ο Διομήδης είναι μια από τις ιστορικές ομάδες της Ελλάδας με μια καταπληκτική διοίκηση και ανθρώπους.
Αυτοί μετά από ένα διάστημα καμπής έψαχναν το πρόσωπο που θα τους βοηθούσε να ξαναμπούν στο δρόμο των επιτυχιών. Έτσι συμφωνήσαμε και πέρσι κάναμε μια πολύ καλή πορεία βγήκαμε 3οι , προκριθήκαμε στο τελικό κυπέλλου που δεν έγινε και την ίδια καλή πορεία είχαμε και φέτος μέχρι τη διακοπή.
Θέλω να τονίσω ότι στο Άργος κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά έχουμε μια νεανική ομάδα. Τα ¾ της Εθνικής Νέων είναι στο Άργος και κάποιους από την Εφήβων και αυτά τα παιδιά έχουν έρθει στο Άργος για να μάθουν καλύτερα το χαντ-μπολ και να ανέβουν επίπεδο. Ήδη έχουμε παίκτες στην Εθνική Ανδρών και γενικά έχουμε παίκτες που προχωράνε με γοργά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς.
Πέρσι κατακτήσαμε το πανελλήνιο των Νέων κερδίζοντας την ΑΕΚ στο τελικό ουσιαστικά ενώ πέρσι κερδίσαμε και την ΑΕΚ που έχει ένα εξωπραγματικό μπάτζετ για την Ελλάδα με ένα πρόεδρο που πραγματικά αγαπάει την ομάδα και το χαντ-μπολ.
Όπως καταλαβαίνεις δουλεύουμε πολύ καλά τις υποδομές γιατί αυτές χρειάζονται σε ένα σύλλογο και ο Διομήδης αποτελεί μια κυψέλη του χαντ-μπολ.
Και θέλω να πω ότι κάθε σύλλογος πρέπει να τις φροντίζει έτσι ώστε να μπορεί να έχει μια ομάδα που να απαρτίζεται από δικούς του παίκτες σε ένα πρότζεκτ που είναι πιο προσιτό για ελληνικές ομάδες.
Ερ.: Γιώργο κλείνοντας διαβάζω ότι είσαι μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Πες μας τι είναι και ποιες οι δραστηριότητες της.
Γ.Χ.: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση γιατί μπορεί να συνδυαστεί και με την Πτολεμαΐδα και με το Νομό Κοζάνης γενικότερα. Λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στόχο έχει τη προώθηση του Ολυμπισμού σε όλη την Ελλάδα. Ο ρόλος της είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους σε όλη την Ελλάδα.
Επισκεπτόμαστε πόλεις σε όλη την Ελλάδα και μιλάμε για το fair play την καταπολέμηση του ντόμπινγκ, της βίας, την ευαισθητοποίηση των νέων για το περιβάλλον μέσα από τον αθλητισμό.
Ξέρεις πόσο σημαντικό θα είναι για ένα σχολείο θα το επισκεφτούν Ολυμπιονίκες και να δείξουν τα αθλήματα τους στα παιδιά.
Έχουμε λοιπόν μια πολύ δυνατή ομάδα Ολυμπιονικών όπως είμαι εγώ, ο Τζελίλης, ο Μήτρου, η Γκαβέρα που κάνουμε δράσεις και δείχνουμε τα αθλήματα μας προωθούμε το αθλητικό πρότυπο και τα παιδιά έτσι έχουν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων.
Ερ.: Με ποιο τρόπο μπορεί ένα σχολείο να καλέσει την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία;
Γ.Χ.: Αυτό πιστεύω πως γίνεται μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευεροβάθμιας εκπαίδευσης που κάνει μια αίτηση στην Ακαδημία για να διοργανωθεί μια τέτοια εκδήλωση σε ημερομηνία που θα επιλεγεί για να πραγματοποιηθεί μια αθλητική ημέρα και επίδειξη αθλημάτων που είναι εκπληκτική γιατί πέρα από βίντεο είναι και βιωματικό αφού τα παιδιά του Δημοτικού πετάνε κάποια μικρά πλαστικά ακόντια, σηκώνουν μπάρες από αφρολέξ μαζί με το Γιώργο Τζελίλη, τρέχουν αγώνες με εμπόδια κ.α.
Γενικά είναι εξαιρετικό και βιωματικό γεγονός και πολλά παιδιά έχουν ξεκινήσει τον αθλητισμό από αυτή τη δράση και μακάρι να έρθει κάποια στιγμή και στη Πτολεμαΐδα και το Νομό Κοζάνης.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πτολεμαΐδα και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι μέσα στη καρδιά μου να τους ευχηθώ δύναμη και αυτές τις δύσκολες στιγμές να δούμε όλοι τι μπορούμε να κάνουμε με υπομονή για να περάσουμε όλη αυτή τη δύσκολη συγκυρία και όλα θα πάνε καλύτερα.