Ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις καταγράφει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πορείας υλοποίησης, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας(2014-2020), με την απορροφητικότητα να μην ξεπερνά το 17%.
Η Δυτική Μακεδονία πορεύεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις των ΠΕΠ όλης της χώρας, με το Μ.Ο. να αγγίζει το 26% και το καμπανάκι από το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει χτυπήσει ήδη, με την επιστολή που αποκάλυψε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιστολή, την οποία είχε παρουσιάσει ο «Π» η Δυτική Μακεδονία καλείται να πατήσει γκάζι τις επόμενες χρονιές, καθώς μέχρι το 2023 οφείλει να απορροφήσει ένα ποσό ύψους 263,9 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ένας ετήσιος μ.ο. απορρόφησης περίπου στα 65,9 εκ., ενώ μέχρι το τέλος του 2019 η Περιφέρεια καλείται να βρει έδαφος για 22εκ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος, βάση του υποβληθέντος σχεδίου δράσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται για το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με ημερομηνία 31/8/2019, οι εντάξεις των έργων φτάνουν το 70,2%, η συμβατοποίηση στο 30% ενώ οι πληρωμές δεν ξεπερνούν το 16,6%.
Μιλώντας στο διαδικτυακό τόπο «euro2day» ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, σημείωσε πως το ανησυχητικό για όλη τη χώρα δεν είναι η απορροφητικότητα αλλά τα ποιοτικά στοιχεία και συγκεκριμένα το χαμηλό ποσοστό συμβασιοποιήσεων και εντάξεων.
Ο κ. Σκάλκος έκανε λόγο για τη μη ύπαρξη επαρκούς δεξαμενής ώριμων έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν ενώ προαναγγέλλει μεγάλη προσπάθεια μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, ώστε να μεταφερθούν πόροι σε προγράμματα που «τρέχουν» περισσότερο.
Μάλιστα για το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων δεν υπάρχει ζήτημα να κατευθυνθούν πόροι σε έργα δευτερεύουσας σημασίας ή χαμηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά σε έργα που έχει ανάγκη η χώρα.
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δεν παρέλειψε να σταθεί στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μετάβαση των περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία και την ανάγκη να αντληθούν πόροι από διάφορες πηγές. Ο κ. Σκάλκος μάλιστα εξέφρασε την αγωνία του, σημειώνοντας πως από μια μελέτη που έχει στη διάθεσή του η Δυτική Μακεδονία θα χρειαστεί από 4-6 δις ευρώ, κονδύλια πολλαπλάσια από τα χρήματα που τις αναλογούν για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Ζήσης Πιτσιάβας