Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το ελληνικό καλοκαίρι επανήλθε δριμύτερο, μαζί με αυτό όμως ήρθαν και οι αυξήσεις στις τιμές των beach bar.
Στο… νησί της Θεσσαλονίκης, τη Χαλκιδική, η νέα τακτική των ιδιοκτητών beach bar να επιβάλλουν είτε τιμή χρέωσης στις ξαπλώστρες είτε ελάχιστη κατανάλωση προκαλεί γκρίνια και δυσαρέσκεια ιδιαίτερα στους Θεσσαλονικείς που σπεύδουν τα Σαββατοκύριακα να απολαύσουν τη θάλασσα αποδεικνύοντας ότι η τσάμπα ξαπλώστρα στην παραλία αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός.
Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας -το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής-, όπου υπάρχουν πολλά beach bar και προτιμάται από πολλούς λόγω της εγγύτητας για τις αυθημερόν αποδράσεις, η τακτική της ελάχιστης κατανάλωσης έχει υιοθετηθεί από πολλούς ιδιοκτήτες και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τη θέση της ξαπλώστρας.
Έτσι, μία ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ακριβώς μπροστά στο κύμα έχουν ελάχιστη κατανάλωση τα 50 ευρώ. Το προαπαιτούμενο της ελάχιστης κατανάλωσης μειώνεται ανάλογα με τη σειρά που βρίσκονται οι ξαπλώστρες. Κατά συνέπεια, η ελάχιστη κατανάλωση μειώνεται για τη δεύτερη, τρίτη κ.ο.κ. σειρά. Στην τελευταία για παράδειγμα η ελάχιστη κατανάλωση κυμαίνεται στα 10 ευρώ.
Ακόμα δηλαδή και δύο άτομα που θα καθίσουν στις ξαπλώστρες μπροστά στο κύμα και θα παραγγείλουν μόνο δύο καφέδες στο τέλος θα πληρώσουν 50 ευρώ!
Άλλοι ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει τη χρέωση της ξαπλώστρας διαχωρίζοντας τη χρήση από την κατανάλωση που θα κάνει ο λουόμενος. Στις περιπτώσεις αυτές οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή του beach bar και τις υπηρεσίες που προσφέρει, ωστόσο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και στα λεγόμενα hot μαγαζιά η τιμή χρέωσης φτάνει τα 30, 40 ή και 50 ευρώ κυρίως για αυτές που βρίσκονται μπροστά στο κύμα.
Στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχει επικρατήσει η έξτρα χρέωση της ξαπλώστρας ακόμα και από μαγαζιά που δεν λειτουργούν ως beach bar αλλά έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν κάποιες ξαπλώστρες στην παραλία. Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, η πλειονότητα των beach bar χρεώνει για ένα σετ ξαπλώστρες και μια ομπρέλα 6-8 ευρώ, ενώ ο λουόμενος θα πληρώσει επιπλέον τα είδη που θα καταναλώσει.
Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια που θα θελήσει να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα σε κάποιο beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής μπορεί να πληρώσει 50 ευρώ ή ακόμη και 100 ευρώ, εάν η χρέωση είναι έξτρα από την κατανάλωση αγαθών, ενώ στο δεύτερο πόδι με τον καφέ και τα αναψυκτικά στα 4 ευρώ συν την τιμή της ξαπλώστρας το κόστος του beach bar θα κυμανθεί από 25 ευρώ και πάνω.
Ενέργεια και ανατιμήσεις προϊόντων
Ιδιοκτήτες beach bar και εστιατορίων υποστηρίζουν ότι η εκτόξευση του κόστους λειτουργίας τόσο εξαιτίας της ενέργειας όσο και των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε όλα τα είδη που προμηθεύονται δεν τους αφήνει περιθώρια να συγκρατήσουν τις τιμές και προσπαθούν να διασφαλίσουν τη σεζόν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ιδιοκτήτης beach bar στη χερσόνησο της Κασσάνδρας έλεγε στη Voria.gr ότι ο ίδιος προτίμησε να ακολουθήσει την πολιτική της ελάχιστης κατανάλωσης στις ξαπλώστρες καθώς οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά κυρίως λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα αγαθά που προμηθεύονται και ως εκ τούτου «είναι αδύνατον να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές».
«Προσωπικά θεώρησα πιο έντιμο προς τους πελάτες μου να ακολουθήσω την πολιτική της ελάχιστης κατανάλωσης από το να επιβάλλω έξτρα χρέωση για τις ξαπλώστρες» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η τακτική τού να αφήσεις τον πελάτη να καταναλώσει ό,τι θέλει «εγκυμονεί τον κίνδυνο στο τέλος της ημέρας να έχεις ταμείο 100 ευρώ κάτι απαγορευτικό για τις υποχρεώσεις που έχουμε».
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι καταστηματάρχες της εστίασης προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές και το κάναμε σε μια προσπάθεια μετά την πανδημία έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να έρχεται όμως με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανέβηκε τέσσερις φορές πάνω και τις αυξήσεις που έχουμε στις πρώτες ύλες αναγκαστήκαμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Και ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλα είναι αλυσίδα και όλο αυτό ζορίζει και εμάς και τον κόσμο» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νέων Μουδανιών, Απόστολος Καραθανάσης.
Ένας άλλος παράγοντας, όπως αναφέρει, που ώθησε την πλειονότητα των beach bar στις νέες τιμολογιακές πολιτικές είναι η μικρή σεζόν που έχει η Χαλκιδική.
«Λίγο ο καιρός να είναι κακός ή μια αναποδιά να τύχει μειώνεται ακόμα περισσότερο το περιθώριο κέρδους για τον επιχειρηματία. Ο καθένας βέβαια κοστολογεί όπως πιστεύει το μαγαζί και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Άλλος βάζει ελάχιστη κατανάλωση στις ξαπλώστρες, άλλος τις χρεώνει έξτρα. Να πούμε βέβαια ότι υπάρχουν και μαγαζιά που προσφέρουν δωρεάν τις ξαπλώστρες» είπε ο κ. Καραθανάσης.
Για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, η περιοχή προσφέρει μαγαζιά και υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια, ενώ επισημαίνει ότι «κάθε χρόνο γίνεται αυτή η συζήτηση».
«Ο κάθε καταστηματάρχης προσφέρει κάποιες υπηρεσίες και φυσικά χρεώνει ανάλογα με αυτές. Υπάρχουν καταστήματα που χρεώνουν τις ξαπλώστρες ή έχουν ελάχιστη κατανάλωση και υπάρχουν και πολλά που δεν χρεώνουν. Από την άλλη πλευρά, ο πελάτης ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να διαθέσει μπορεί να επιλέξει το κατάστημα που θα καθίσει. Στη Χαλκιδική υπάρχουν καταστήματα όλων των ειδών» τόνισε ο κ. Κουφίδης.
Πηγή: https://www.voria.gr