Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Χάρη Τσεβεκίδη – Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος αλλά και οι ασθενείς με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μετά και τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε την Τρίτη ο ιατρικός σύλλογος καταγγέλλοντας τη νέα διαδικασία.
Ουσιαστικά από τις 20 Ιανουαρίου που εφαρμόζεται το νέο σύστημα παρατηρείται μια αναστάτωση, καθώς το σύστημα κολλάει και προκαλούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσεβεκίδης στο ραδιόφωνο, αποφασίστηκε ένα καινούριο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με νέα χαρακτηριστικά από το προηγούμενο και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες προσαρμογές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Υπήρξε πρόβλημα ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ασθενείς. Το σύστημα «κρασάρει» και πρέπει να επαναληφθούν από την αρχή τα βήματα, ενώ ο τρόπος είναι διαφορετικός και οι γιατροί πρέπει να μάθουν από ην αρχή πώς να γράφουν συνταγές. Αυτό προκαλεί μια καθυστέρηση και έναν εκνευρισμό στους ασθενείς που περιμένουν το φάρμακό τους, αλλά και στον ιατρικό κόσμου, που δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλεία του. Επίσης, γίνεται αποδέχτης παραπόνων, και δημιουργείται μια περιττή αναστάτωση που καλό θα ήταν να αποφευχθεί.».
Η τεχνολογία προοδεύει και τα συστήματα αλλάζουν για να ενσωματώσουν νέα πράγματα, ιδίως για τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, που θα δώσει την ευκαιρία στον γιατρό να βλέπει τις εξετάσεις του ασθενούς, τόνισε επίσης ο κ. Τσεβεκίδης, σημειώνοντας ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να εφαρμοστούν μεικτά και τα δύο συστήματα για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να μπορέσει να ενταχθεί κανονικά το νέο σύστημα χωρίς καθορήσεις.
Η ένσταση των γιατρών είναι στο χρόνο προσαρμογής και στις καθυστερήσεις του συστήματος, με τον κ. Τσεβεκίδη να τονίζει πως η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά από τη Δευτέρα, όπου για πολλές ώρες το σύστημα ήταν εκτός, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά – σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«να σύστημα που δουλεύει οριακά από γιατρούς, ιδίως στην πρωτοβάθμια υγεία που προσπαθούν να κάνουν συνταγογραφήσεις, με τις καθυστερήσεις δημιουργούνται πρόβλημα και οι ασθενείς καθυστερούν» προσέθεσε.
Τέλος συνέστησε υπομονή στους ασθενείς, λέγοντας ότι κάνουν ό,τι το καλύτερο για να διορθώσουν την κατάσταση και δεν θα αφήσουν κανέναν χωρίς το φάρμακό του, καθώς γιατροί κάθονται εκτός ωραρίου για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας.
Ο ιατρικός σύλλογος εκφράζει με την ανακοίνωσή του “την λύπη – συμπαράσταση προς τους ασθενείς για την ταλαιπωρία, γνωρίζοντας ότι οι συνάδελφοι μας δεν ευθύνονται για αυτό, ζητώντας την δική τους κατανόηση”. Επίσης, σημειώνουν ότι “η απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο σε διαγνωστικές εξετάσεις όσο σε φαρμακευτικές θεραπείες είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση της κοινωνίας μας και κανένας δεν μπορεί να θέτει εμπόδια”, καταλήγοντας πως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν στους απαραίτητους χειρισμούς βελτίωσης αυτής της “νοσηρής κατάστασης”.
Έρχονται ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ μέσω taxisnet
Πέρα από τη συνταγογράφηση, θα υπάρξει ζητήματα με τα ηλεκτρονικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ καθώς θα κληθούν ηλεκτρονικά μέσω taxisnet τα ραντεβού και αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα για ηλικιωμένους ασθενείς κυρίως.