Αρχική > Ενέργεια > Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με projects 18 δισ.

Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με projects 18 δισ.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΤο σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία, τόνισε κυβερνητικός σύμβουλος στο Bloomberg.

Εγχώριες και εταιρείες του εξωτερικού αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον μετά από τη διάθεση σχεδόν 18 δισ. Ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για οτιδήποτε από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Boston Consulting Group Inc.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε ‘πράσινες” ευκαιρίες’, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Αθήνα.

Πολλές από τις επιλογές αφορούν σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και προσφέρουν μια ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτηση τους σε τέτοια εργοστάσια, για τις θέσεις εργασίας, τόνισε ο Β. Αντωνιάδης, που είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. Ευρώ για green projects. Ένα επιπλέον ποσό 11,6 δισ. Ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων και των «πράσινων” επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε μια αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει κάποια από τα projects. Αυτά είναι:

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ελλάδος, θα κατασκευάσει 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.

Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. Ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2 GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.

Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν γνωστοποιήσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, τον επόμενο μήνα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μάλιστα έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Ocean Winds με στόχο τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Β. Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα είναι πιθανό ν α οδηγήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερα, σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν, δήλωσε.

Πηγή: capital

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Το φυσικό αέριο επεκτείνεται στη Στερεά Ελλάδα, με αφετηρία τη Λαμία. Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του έργου στη Λαμία – Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου στην πόλη ξεκινούν τον Σεπτέμβριο

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχοντας ως αφετηρία τη ...