Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αυθαιρεσίες του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, με κάλυψη του πρ. Υπουργού Α. Χαρίτση – Καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτ. Μακεδονίας και ΟΣΕΑΔΕ

Αυθαιρεσίες του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, με κάλυψη του πρ. Υπουργού Α. Χαρίτση – Καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτ. Μακεδονίας και ΟΣΕΑΔΕ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Κάλεσμα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη να εφαρμόσει πλήρως τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων, «για να πάψει το κλίμα ανισότητας και αναξιοκρατίας που επικρατεί στην Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ. με προσωπική ευθύνη του Συντονιστή και όσων των καλύπτουν», απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας καταγγέλλει «πλήρη κάλυψη των αυθαιρεσιών του Συντονιστή από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση».

 

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Συλλόγου Απ.Δ.Ηπ-Δ.Μ. και ενώ ήταν γνωστό στον Συντονιστή, μας γνωστοποιήθηκε έγγραφο του ΥΠΕΣ (είχε κάνει ειδική διοικητική προσφυγή συνάδελφος από τα Γρεβενά) που το υπογράφει ο πρώην Γ.Γ. κ. Πουλάκης στο οποίο επισημαίνει την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΔΙΔΑΔ /Φ.35.44/2185/34157/18-11-2015) και «παρακαλεί» τον Συντονιστή Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ.  να αποκαταστήσει την νομιμότητα, αναφέροντας τα εξής:

«…οι αναπληρώσεις γίνονται με δύο τρόπους:

  1. Ευθέως βάση του νόμου, δηλαδή ex lege, να αναπληρώνει αυτός που έχει το μεγαλύτερο βαθμό και επί ομοιοβάθμων αυτός που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου (Αρ. 87 παρ. 1 εδ. Α΄Υ.Κ.)
  2. Με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένου (αρ. 87 παρ. 1 εδ. Β΄Υ.Κ.)

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δύο τρόπους αναπλήρωσης είναι οι εξής:

  1. Ο αναπληρωτής πρέπει να είναι Προϊστάμενος σε οργανική μονάδα
  2. Η οργανική μονάδα πρέπει να είναι υποκείμενη στη μονάδα της οποίας αναπληρώνεται ο προϊστάμενος, δηλ. αναπληρωτής του διευθυντή είναι ο προϊστάμενος Τμήματος.
  3. Ο αναπληρωτής πρέπει να είναι προϊστάμενος κατά κυριολεξία, δηλαδή να μην είναι αναπληρωτής προϊστάμενος. Διότι ο Υ.Κ. προβλέπει ότι ο αναπληρωτής προϊστάμενος προέρχεται από πλείονες «υποκείμενες οργανικές μονάδες». Ασφαλώς σε μία από αυτές θα υπηρετεί κατά κυριολεξία «προϊστάμενος».

      επισημαίνει ότι αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της υπηρεσίας σας να πληρούνται εκ του νόμου προϋποθέσεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος για κάθε εκδιδόμενη διοικητική πράξη».

Καταλήγει δε:

 «Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα ( ν. 3528/2007)».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συντονιστής κ. Μιχελάκης, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων. Αυτό άλλωστε επισημάναμε και στην τελευταία συνάντησή μας για πολλοστή φορά.»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας τονίζει μάλιστα ότι: «Ακόμα μία φορά δικαιώνεται, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, η στάση που έχει κρατήσει ο Σύλλογος μας όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο κλίμα ανισότητας και αναξιοκρατίας που επικρατεί στην Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ. με προσωπική ευθύνη του Συντονιστή και όσων των καλύπτουν.

Καλούμε για ακόμα μία φορά το Συντονιστή

  • να εφαρμόσει πλήρως τη διαδικασία αναπλήρωσης προϊσταμένων όπως προβλέπεται από το άρθρο 87 του υπαλληλικού κώδικα.
  • να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που έχει εκδώσει και αντίκεινται στον Υ.Κ .
  • να αποκαταστήσει όλους τους συναδέλφους που με προφάσεις έχει καθαιρέσει από θέσεις ευθύνης.»

 Με δήλωσή του στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Αντώνιος Μαυράκος, ανέφερε ότι «αυτή η ιστορία με τις αυθαιρεσίες του Συντονιστή κρατάει εδώ και 3,5 χρόνια. Και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών έστειλε τελικά ένα έγγραφο που έλεγε ότι δεν εφαρμόζεται ο Υπαλληλικός Κώδικας, δυστυχώς δεν προβαίνει κανείς σε κάποιο διοικητικό μέτρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισονομία και αξιοκρατία και κάποιοι υπάλληλοι να ευνοούνται και κάποιοι άλλοι να τιμωρούνται. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε κάνει δύο στάσεις εργασίας γι’ αυτά τα ζητήματα και αν και δύο φορές έχει ακυρώσει αποφάσεις ο πρώην Υπουργός Π. Σκουρλέτης, συνεχίζεται να μην εφαρμόζεται υπαλληλικός κώδικας. Γι’ αυτό ζητάμε από τη νέα διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών να παρέμβει θεσμικά. Δεν μπορεί να μην έχουν πειθαρχικό έλεγχο οι Συντονιστές ενώ ελέγχονται όλοι οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης».

 

Πλήρης προστασία του Συντονιστή από τον Α. Χαρίτση

 

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) με επιστολή που απέστειλε στις 24/7/2019 προς το νέο Υπουργό Εσωτερικών και προς τα ΜΜΕ κατήγγειλε για «πλήρη κάλυψη των αυθαιρεσιών του Συντονιστή Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση». Διότι, όπως τονίζει, «αν και έγινε εμπρόθεσμα δεύτερη ιεραρχική προσφυγή κατά της νέας απόφασης του Συντονιστή από τον ίδιο θιγόμενου συνάδελφο, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης προστάτεψε πλήρως τον κ. Μιχελάκη με τη σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής, βάζοντάς την στο ψυγείο για να μην αναγκαστεί να τον καλέσει σε απολογία ως όφειλε»

Ταυτόχρονα καταγγέλλει ότι «ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας θέλοντας να ελέγχει απόλυτα όλους τους Διευθυντές και Τμηματάρχες, δεν γράφει μόνο τον υπαλληλικό κώδικα στα παλαιά του υποδήματα αλλά και τις αποφάσεις του Προϊσταμένου του, του Υπουργού Εσωτερικών».

Η ΟΣΕΑΔΕ καλεί το νέο Υπουργό Εσωτερικών που είναι και Πειθαρχικός Προϊστάμενος όλων των Συντονιστών, να εξετάσει εκ νέου σοβαρά όλες τις καταγγελίες της ΟΣΕΑΔΕ και των πρωτοβάθμιων Συλλόγων των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για να περιορίσει όσο μπορεί τις αυθαιρεσίες πολλών Συντονιστών που καλύπτονται από την διοικητική αυτοτέλεια που τους παρέχει ο Καλλικρατικός νόμος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ολόκληρη η επιστολή της ΟΣΕΑΔΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών: 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team