Το περιβόητο master plan για τη Δίκαιη Μετάβαση, παρουσίασαν σήμερα στα μέλη της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Συντονιστής του Σχεδίου και οι σύμβουλοι των εταιριών που ανέλαβαν τη σύνταξη του κειμένου.
Ένα κείμενο το οποίο όπως σας είχε ενημερώσει ο “Π” τις προηγούμενες ημέρες, είναι σχεδόν έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ολοκληρωθεί η κατάθεση προτάσεων των δημόσιων φορέων στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, ώστε να δώσει την τελική έγκριση.
Στο κείμενο που παρουσιάστηκε τονίζεται πως το όραμα και ο βασικός στόχος του Σχεδίου είναι η προάσπιση της απασχόλησης και η ελαχιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγονται, με πέντε βασικές αρχές:
1) Έμφαση σε τομείς εντάσεως εργασίας
2) Αξιοποίηση των εγγενών πλεονεκτημάτων
3) Εξασφάλιση γρήγορης μετάβασης
4) Προώθηση κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
5) Ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας και προώθηση του πνεύματος καινοτομίας.
Ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης το ΣΔΑΜ προβλέπει την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, καθώς και την τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Σε κάθε ένα από τους παραπάνω τομείς υπάρχουν εμβληματικές επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλλουν ώστε η Δυτική Μακεδονία από κέντρο λιγνίτη να μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής καθαρής ενέργειας με διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.
Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, η σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου, η κοιλάδα ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, το βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, οι έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, ένα οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας, καθώς και μια υπερ- σύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης, αποτελούν τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που αποτυπώθηκαν στο Σχέδιο που παρουσιάστηκε.
Οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσω ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, καθώς και μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ).
Σε ότι έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας, εκτιμάται πως άμεσα θα δημιουργηθούν περίπου 5.100 θέσεις εργασίας και έως 6.400 έμμεσες και προκαλούμενες θέσεις.
Βασικό κομμάτι του Master Plan βασίζεται και στην επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με τους συντάκτες του κειμένου να εντοπίζουν ανάγκη μέτριας ή υψηλής επανακατάρτισης για περισσότερους από 2600 εργαζομένους σε τρεις τομείς ειδικοτήτων:
1) Φυτοκόμοι, γεωπόνοι, οινοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι
2) Επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού
3) Λοιπό διοικητικό προσωπικό
Στο κομμάτι αυτό μεγάλο κομμάτι θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως ο ΟΑΕΔ, τα ενδοεταιρικά σεμινάρια, καθώς και ανεξάρτητοι ιδιωτικοί φορείς.
Καταλυτικός παράγοντας για την επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές, είναι η λεγόμενη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, στην οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποστείλει σε όλους τους Υπουργούς ειδική επιστολή προκειμένου να συμβάλλουν με κάθε τους ενέργεια και απόφαση ώστε η συγκεκριμένη ρήτρα να ενισχύει τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.
Σε ότι έχει να κάνει με τα κίνητρα το ΣΔΑΜ προβλέπει κίνητρα προσέλκυσης νέας παραγωγικής διαδικασίας με παροχή επιχορήγησης για νέες επενδύσεις, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή τελών, δάνειο με ευνοϊκούς όρους καθώς και εγγυήσεις.
Σε ότι έχει να κάνει με κίνητρα διατήρησης υφιστάμενης λειτουργίας, θα παρέχεται επιχορήγηση για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής λειτουργίας, επιδότηση δανειακών υποχρεώσεων, επιδότηση μισθολογικού κόστους, συμμετοχή στα ιδία κεφάλαια και δάνεια με ευνοϊΚούς όρους.
Για την υποστήριξη των φυσικών προσώπων κίνητρα θα αποτελούν η απομείωση φόρου εισοδήματος, επιδότηση στεγαστικού δανείου και ενίσχυση προβλεπόμενων επιδομάτων και προγραμμάτων κατάρτισης.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων στοχεύει να είναι εμπροσθοβαρής με τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να συγκεντώνονται κυρίως τα έτη 2022-2023.
Τα επόμενα βήματα της ομάδας του ΣΔΑΜ είναι να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν έως την Παρασκευή 11/9, η προετοιμασία του κειμένου που θα τεθεί σε θεσμική δημόσια διαβούλευση στα μέσα Σεπτέμβρη και η εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και χωροθέτησης νέων χρήσεων γης.
Το πλήρες υλικό αποτελείται από 2 τόμους με τον πρώτο να αναφέρεται στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τον δεύτερο στο master plan που αναλύει πλήρως όλο το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.
Στην τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης, αλλά και οι Δήμαρχοι των λιγνιτικών Δήμων, καθώς και τα μέλη της ομάδας εργασίας με κοινή διαπίστωση να είναι πως ο χρόνος είναι πολύ λίγος ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις και να αναλυθούν όλα τα δεδομένα.
Ο Κώστας Μουσουρούλης, ξεκαθάρισε πάντως πως η 11/9 δεν αποτελεί καταλυτική ημερομηνία καθώς στη διάρκεια της διαβούλευσης θα μπορούν να προστεθούν παρατηρήσεις και νέες προτάσεις που θα βοηθήσουν το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Ευελπιστούμε το δικό μας κείμενο να είναι το πρώτο που θα εγκριθεί”, φέρεται να είπε ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ, ο οποίος έκανε αναφορά και στο θέμα των Τηλεθερμάνσεων τονίζοντας πως η ΔΕΗ είναι έτοιμη να πάρει την απόφαση για την επένδυση της μονάδας ΣΗΘΥΑ.
Τέλος ο Κώστας Μουσουρούλης επισήμανε πως τα σίγουρα χρήματα αυτή τη στιγμή, χωρίς τις μοχλεύσεις, αγγίζουν τα 1,7 δις. Ευρώ και όπως τόνισε το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί προς τα πάνω.
Ζήσης Πιτσιάβας