Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Καφέ Ρωμανία > Αύγουστος 1977. Μια χορευτική εποποιία, με τους Πόντιους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων… – Γράφει ο Παναγιώτης Μωυσιάδης

Αύγουστος 1977. Μια χορευτική εποποιία, με τους Πόντιους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων… – Γράφει ο Παναγιώτης Μωυσιάδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ήταν Ιούνης του 1977 όταν ο Καζαντζίδης Γεώργιος Μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενημέρωσε τον πρόεδρο του ποντιακού-Μικρασιατικού συλλόγου  του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ,Αμπατζίδη Γιώργο ότι το συγκρότημα θα πάρει μέρος στο χορευτικό φεστιβάλ ΄΄ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ 1977΄΄  που διοργάνωνε ο δήμος Ιωαννίνων

Αμέσως αρχίσαμε  εντατικά τις πρόβες στην αίθουσα του Πανεπιστημιακού γυμναστηρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου που έκλεισαν οι σχολές και οι φοιτητές έφυγαν για διακοπές.  Στις 15 Αυγούστου  της Παναγίας ,τα Γιάννενα κατακλείστηκαν από χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Βαλκανικές χώρες ,Γαλλία, Σκοτία ,Ιταλία, κ.λ.

Στις 11 το πρωί έγινε η καθιερωμένη παρέλαση των συγκροτημάτων από τη Νομαρχεία προς την πλατεία Διοικητηρίου όπου παρελάσαμε πίσω από τον τίτλο ΄΄ ΠΟΝΤΙΑΚΑ΄΄. Η παρέλαση τελείωσε με ποντιακούς χορούς μπροστά στην πλατεία του διοικητηρίου.

Μεταφερθήκαμε στην φοιτητική εστία για ξεκούραση και το απόγευμα στις 1900 αφού φορέσαμε τις πεντακάθαρες ποντιακές μας στολές τις ζίπκες πήγαμε με λεωφορείο  στο αρχαίο Θέατρο Ε.Η.Μ. Φρόντζου για να πάρουμε μέρος στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Το Θέατρο μαγευτικό και επιβλητικό μέσα στα αιωνόβια πεύκα έβλεπε επιβλητικά την Λίμνη των Ιωαννίνων που άστραφτε κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι του 1977.

Σε λίγο άρχισαν τα ελληνικά συγκροτήματα να εκπροσωπούν τους ελληνικούς χορούς Κρήτες Θράκες Μακεδόνες ήρθε η σειρά μας Ο Αμαραντίδης Γιώργος ( Σιμούλτς)  μας προϊδέασε με ένα τραγούδι της Ματσούκας και αμέσως μετά ξεχυθήκαμε σα λιοντάρια και χηρέψαμε  Κότσαρι ,Σερενίτσα και τέλος τον Πυρρίχιο…! Η εμφάνισή μας τέλεια σε συγχρονισμό και απόδοση..

Άλλα χρόνια ο κόσμος δεν γνώριζε τους ποντιακούς χορούς . Οι κατάμεστες κερκίδες του θεάτρου  ξεσηκώθηκαν και μας αποθέωσαν με ένα δυνατό χειροκρότημα.!   Εκτός από τον κόσμο κερδίσαμε και την επιτροπή που μας κατέταξε στην πρώτη  Ά θέση των ελληνικών συγκροτημάτων.. το συγκρότημα αποτελούσαν οι φοιτήτριες: Γιαρμαντζίδου Πόπη, Τουμπίδου Μαρία, Καρυοφυλλίδου Άννα ,Κασέρη Σωτηρία, Γεωργία………και οι Φοιτητές : Αμπατζίδης Γιώργος, Αποστολίδης Νίκος, Νταουτίδης Μάκης, Παπαδόπουλος Μακάριος, Κασεράνης Χάρης, Μισχόπουλος Αποστόλης.

Χαρήκαμε, αγγελιαστήκαμε  από την αναπάντεχη επιτυχία μας. Ο ποντιακός χορός είχε μεγαλουργήσει  στην γραφική πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Γιάννενα.

Μετά από 42  χρόνια επαναφέρω στους φίλους και συγχορευτές μου, τις αξέχαστες εκείνες στιγμές που έζησα ως χοροδιδάσκαλος και χορευτής με τους ομόχειρους χορευτές και χορεύτριες του ΄΄ πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΄΄ . Στιγμές ομαδικής συνύπαρξης και δημιουργίας  που  ποτέ δεν θα ξεθωριάσουν ,παραμένοντας  ανεξίτηλες στη θύμηση  όλων μας. Εικόνες μιας  γλυκιάς ανάμνησης από τα χρόνια της  νοτισμένης  νιότης  που ο φωτογραφικός φακός εξακολουθεί να αφυπνίζει…… !

Υ.Γ.

Τα Γιάννενα, η πόλη του διαχρονικού πολιτισμού. Η πόλη με τις τρεις κουλτούρες, Χριστιανών, Εβραίων, Μουσουλμάνων. Την καστροπολιτεία της, τη λίμνη της, το ακμαίο Πανεπιστήμιο με τη Σχολή Πλαστικών Τεχνών, την ΕΗΜ, τα 3 Ωδεία, τη Συμφωνική της ορχήστρα, τη Φιλαρμονική, τις αίθουσες εκδηλώσεων, τους δραστήριους συλλόγους και τη δυναμική παρουσία των παιδιών και των νέων.

Σε αυτή την πόλη μοιραστήκαμε ένα κομμάτι της χαράς και της ζωντάνια μας…

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Παναγιώτης Μωϋσιάδης