ΠτολεμαΐδαΑντιγράφουμε από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ», του ¨αδερφού¨ ΕΟΡΔΑΪΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ: «Μας προβληματίζει πολύ, το κλίμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου κ. Χαρακτσή να επιβάλλει – προς τιμήν του – μια στοιχειώδη τάξη, δημιουργούνται συχνά καταστάσεις που δεν τιμούν το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τόσο στη ροή της διαδικασίας, όσο και στα “γαλλικά” που ακούγονται από αιρετούς και μη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος έχει αναγκαστεί στο παρελθόν, ακόμα και να διακόψει τη συνεδρίαση.
Για τις πολύ μεγάλες εντάσεις που δημιουργούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ευθύνες έχουν όλες οι παρατάξεις, αλλά και όλοι όσοι (καλώς ή κακώς) παίρνουν το λόγο χωρίς να είναι μέλη του σώματος. Με τα δεδομένα αυτά, ίσως χρειάζεται ακόμα πιο πιστή τήρηση του κανονισμού. Να παίρνουν το λόγο μόνο όσοι πρέπει και για όσο χρόνο πρέπει, και αν οποιοσδήποτε “ξεφύγει” να του κλείνουν το μικρόφωνο. Σχολιάστηκε πολύ το θέμα, ειδικά μετά την τελευταία συνεδρίαση.»
***
Εύλογος και απόλυτα δικαιολογημένος ο προβληματισμός που εκφράζει η στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ». Τι μπορεί, όμως, να γίνει για να ομαλοποιηθεί και πάλι το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας;
***
Η μόνη λύση είναι ν’ αρχίσει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα «ασκήσεων ηρεμίας». Ασκήσεων που θα πραγματοποιούνται απ’ τους Δημοτικούς Συμβούλους πριν αρχίσουν οι συνεδριάσεις.
***
Μετά από έρευνα που κάναμε στη σχετική βιβλιογραφία, θέλοντας να συμβάλουμε στη λύση αυτού του προβλήματος, μάθαμε πως τέτοιες «ασκήσεις ηρεμίας» μπορούν να εκτελούνται, προαιρετικά πάντα και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, τόσο εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων όσο και εντός. Αυτές που μπορούν να εκτελεστούν εκτός είναι:
Το τρέξιμο. Όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι το επιθυμούν θα μαζεύονται μπροστά στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, είκοσι λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, και θα κάνουν τρέχοντας δύο φορές, τουλάχιστον, το γύρο του κτιρίου. Άσκηση που δεν έχουμε και σοβαρές ελπίδες πως θα την προτιμήσουν πολλοί. Μπορεί και κανένας…
***
Βόλτα στη φύση. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι Σύμβουλοι θα συγκεντρώνονται μια ώρα, τουλάχιστον, πριν την συνεδρίαση και θα κάνουν μια βόλτα στη φύση που περιβάλλει την πόλη. Όποιος θέλει μάλιστα μπορεί να μαζέψει και μερικά λουλούδια ως χειρονομία καλής θέλησης, τα οποία θα μπορεί να προσφέρει σε αντίπαλο του, εάν και εφόσον εκείνος παρεκτραπεί (σ. σ. να του τα προσφέρει, όχι να του τα πετάξει ελπίζοντας πως ο άλλος θα προλάβει να τα πιάσει). Άσκηση που ίσως συγκεντρώσει ένα μικρό ποσοστό ενδιαφερομένων.
Καφές στη σιωπή. Πριν τη συνεδρίαση θα κάθονται σ’ ένα καφέ της πόλης, θα παραγγέλνουν το ρόφημα της αρεσκείας τους και θα το πίνουν σε απόλυτη σιωπή. Η άσκηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί ισχυρό χαρακτήρα, τεράστια θέληση και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, οπότε δύσκολα θα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά. Η συμμετοχή στον καφέ μπορεί να φτάσει στο 100%, αλλά στη σιωπή ίσως να μην ξεπεράσει το 5 με 7%!
***
Η βιβλιογραφία προτείνει και κάποιες άλλες «ασκήσεις ηρεμίας» για εσωτερικό χώρο, αλλά κάποιες απ’ αυτές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην περίπτωση μας.
***
Προτείνει, για παράδειγμα, το μαγείρεμα ως «άσκηση ηρεμίας» αλλά κάτι τέτοιο, ακόμα και αν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός στο χώρο συνεδριάσεων, θα εγκυμονούσε άλλους κινδύνους λόγω της ύπαρξης μαγειρικών σκευών και εύφλεκτων υλικών, οπότε απορρίπτεται ασυζητητί.
***
Θα μπορούσε, όμως, να εφαρμοσθεί ο προτεινόμενος διαλογισμός. Ένα τέταρτο, δέκα λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης, οι Σύμβουλοι κάθονται στα έδρανα, κλείνουν τα μάτια και αρχίζουν να διαλογίζονται. Η άσκηση λήγει μόλις δώσει το σχετικό παράγγελμα ο Πρόεδρος του Σώματος και η συνεδρίαση μπορεί ν’ αρχίσει μέσα σε πνεύμα ομόνοιας, γαλήνης και συναίνεσης. Βέβαια, μπορεί να υπάρξουν … απώλειες καθώς ορισμένοι ίσως θελήσουν να συνεχίσουν το… διαλογισμό, αλλά αυτό δεν νομίζουμε πως θα ενοχλήσει κανένα, ειδικά αν η ανάσα τους είναι ήρεμη και αθόρυβη.
***
Τελευταία και ίσως η πιο δραστική «άσκηση ηρεμίας» που προτείνεται είναι το χαλάρωμα μ’ ένα ντους!
***
Δραστική μεν, δύσκολη δε, να εφαρμοσθεί σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και αν τοποθετούνταν ντουζιέρες σε χώρο πλησίον της αίθουσας.
***
Ωστόσο, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ταβάνι της αίθουσας πυροσβεστικοί ψεκαστήρες, με τη δυνατότητα να ενεργοποιούνται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου όποτε εκείνος κρίνει πως χρειάζεται. Μπορεί αυτοί να έχουν δημιουργηθεί για να σβήνουν φωτιές, αλλά ίσως να μην είναι και τόσο άσχημη ιδέα αν μπορούν να σβήνουν και τις ¨φωτιές¨ που ξεσπούν τελευταία στις συνεδριάσεις του Σώματος.