Αρνητικό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ, μιας και η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ουσιαστικά μειώνει δασικές & γεωργικές εκτάσεις για την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών.
Ειδικότερα, το ΔΣ Εορδαίας, λαμβάνοντας αντίστοιχη απόφαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο, αντιδράει στην τροποποίηση ανανέωσης της ΑΕΠΟ του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και της ΑΕΠΟ του Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου-Λακκιάς της ΔΕΗ ΑΕ.
Η αντίδραση του δήμου Εορδαίας έγκειται στο ότι αντλείται δασικός χώρος αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκειμένου να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Φουρκιώτης, ο οποίος τόνισε πως αφορά τροποποίηση ήδη εγκεκριμένης μελέτης του 2011, από την οποία προκύπτει σημαντική μείωση δασικών και γεωργικών εκτάσεων, τη στιγμή που αυξάνονται οι εκτάσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκών.
Ενδεικτικά: Οι δασικές εκτάσεις από 53.818 στρέμματα γίνονται 33.000 στρέμματα, οι γεωργικές εκτάσεις από 54.711 στρέμματα γίνονται 18.000 στρέμματα και τα έργα ΑΠΕ (φ/β σταθμοί) από 4.000 στρέμματα γίνονται 30.400 στρέμματα). Δηλαδή, μειώνονται κατά 20.818 στρέμματα οι δασικές εκτάσεις, κατά 36.711 στρέμματα οι γεωργικές εκτάσεις και αυξάνονται κατά 26.400 στρέμματα οι εγκαταστάσεις Φ/Β σταθμών.
Το ίδιο τόνισε και ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο γεγονός ότι αλλάζει ο ζωτικός χώρος για τον πρωτογενή τομέα και αντλείται δασικός ή μη χώρος για να πάει σε εταιρείες και να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά.
Υπήρχε και αντίστοιχη αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Εορδαίας, η οποία εισηγήθηκε στις εξεταζόμενες μελέτες που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της οριστικής παύσης λειτουργίας των εν λόγω ορυχείων καθώς και την αδειοδότηση του τελικού σχεδιασμού αποκατάστασης του συνόλου των εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων των ορυχείων.
Από τον έλεγχο του φακέλου προέκυψε ότι οι τροποποιήσεις δεν αφορούν μόνο αλλαγές στον υπολογισμό του κόστους αποκατάστασης των ορυχείων, αλλά απέρχεται ουσιώδης μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως τονίζει η Δ/νσης Περιβάλλοντος, δεν γίνεται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συγκεκριμένων αλλαγών.
Να σημειωθεί πως εντός της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης περιοχές εκμετάλλευσης λιγνίτη έχουν λάβει ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση έργα ΑΠΕ, όπως οι 13 Φ/Β σταθμοί 1190 MW, έργα που δεν διέπονται και δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΑΕΠΟ του 2011 των ορυχείων Πτολεμαΐδας όπως θα έπρεπε, όπως αναφέρει η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου.
Όπως τονίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου η ΜΠΕ, αφού ακολουθήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.