Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Άρχισε η δίκη για τον εμπρησμό του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας

Άρχισε η δίκη για τον εμπρησμό του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας, η υπόθεση εμπρησμού του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης, πράξη που τελέστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται μία 58χρονη δικαστική υπάλληλος και ο 55χρονος αδερφός της, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη και έχουν προφυλακιστεί.

Λόγω της πληθώρας των μαρτύρων για την σοβαρή αυτή υπόθεση, η ακροαματική διαδικασία δεν πρόκειται να τελειώσει σε μία ημέρα, αλλά αναμένεται να υπάρξει διακοπή και να επαναληφτεί εντός ενός μήνα, πιθανόν στη 1-2 Μαρτίου. Οι κατηγορίες που βαρύνουν την δικαστική υπάλληλο και τον αδερφό της είναι για μεν την πρώτη: «α) ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια σε εμπρησμό από πρόθεση, από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο. β) καταστροφή εγγράφων από υπάλληλο που ήταν προσιτά λόγω της υπηρεσίας της. γ) βλάβη εγγράφου που του ήταν προσιτό λόγω της υπηρεσίας της κατ’ εξακολούθηση. δ) ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια σε διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, που έγινε με φωτιά».

Στον δεύτερο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες: «για εμπρησμό από πρόθεση, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο. β) άμεση συνέργεια σε καταστροφή εγγράφων από υπάλληλο, που ήταν προσιτά λόγω της υπηρεσίας της. γ) διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας που έγινε με φωτιά».

Η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κύλησε με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Οι μάρτυρες κατηγορίας δεν πρόλαβαν να εξεταστούν όλοι, καθώς είναι πολλοί και αριθμούν περί τα 20 άτομα. Θα ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι ανέρχονται σε 5 – 6 άτομα.

Την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Στέφανος Παύλου, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, Παρασκευή Σαββίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν από το δικαστήριο να προβληθεί ένα επίμαχο βίντεο και να αναλυθεί καρέ – καρέ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σ’ αυτό το βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα γειτονικού με τα δικαστήρια καταστήματος, στηρίχτηκε η ενοχοποίηση του άνδρα κατηγορούμενου από την κατηγορούσα Αρχή. Και ζητούν την προβολή αυτού του βίντεο, επειδή σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, «το βίντεο είναι θολό και δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του ατόμου, αντιθέτως αποδεικνύεται από κάποια άλλα στοιχεία, όπως το ύψος, ότι πρόκειται για άλλο άτομο πιο κοντό από τον κατηγορούμενο».

Υπενθυμίζεται ότι από τον εμπρησμό που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 7 το πρωί στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα γραφείο στον 3ο όροφο του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης και μερικώς διπλανά γραφεία, με αποτέλεσμα να καούν εκατοντάδες φάκελοι με δικογραφίες. Η αστυνομία ολοκλήρωσε την προανάκριση και διαβίβασε τον φάκελο στις 21 Δεκεμβρίου στην εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της παρήγγειλε κύρια ανάκριση από τον ανακριτή. Στις 11 Ιανουαρίου 2017 ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων, ενώ τον Μάρτιο προφυλακίστηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Στη συνέχεια η δικαστική υπάλληλος μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών. Η μεταγωγή των κατηγορουμένων από τις φυλακές έγινε την Κυριακή 4 τρέχοντος, προκειμένου να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Η «περιπέτεια» του Κυριάκου Μιχαηλίδη με rapid test και τι ακολούθησε

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Σήμερα το πρωί, όπως πολλοί συμπολίτες μας, πήγα και γω σε ένα από τα σημεία στην Κοζάνη ...