Η συμμετοχή ή μη του Δήμου Εορδαίας σε μια ένα δίκτυο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, με την συζήτηση να μην καταλήγει κάπου αφού το θέμα απορρίφθηκε.
Όπως ανέφερε ο εισηγητής, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα του περιφερειάρχη κ. Πατούλη δημιουργείται ένα πολυσυμμετοχικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων, το επονομαζόμενο ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ, το οποίο είναι μια διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών γνώσεων και εμπειριών και καλών πρακτικών των εταίρων, που θα λειτουργεί ως αξιόπιστη επαφή τόσο μεταξύ των μελών όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι ένας ολοκληρωμένος φορέας με εγγεγραμμένα μέλη που αναλαμβάνει ενιαίες και ολοκληρωμένες στρατηγικές και δράσεις και θα υποστηρίζει τεχνικά και επιστημονικά τους ΟΤΑ σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και σε δράσεις που υπάγονται σε ευρύτερες θεματικές κυκλικής οικονομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Πάρα πολλοί δήμοι και περιφέρειες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει να στηθεί και θα έχει έναν πιο διαρθρωμένο διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ ή φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) αλλά και θα υποστηρίζεται από επιστήμονες που θα μπορούν διαχρονικά να υποστηρίζουν το έργο των δήμων, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαβάθμισης.
Ο Π. Πλακεντάς εισηγήθηκε την αποδοχή συμμετοχής του δήμου Εορδαίας στον εν λόγω φορέα, μετά από πρόταση που έγινε από την περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Εορδαίας αλλά σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες της χώρας, και επιπρόσθετα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής για τα μέλη.
Η Αντιπολίτευση εξέφρασε σθεναρές αντιρρήσεις σχετικά με το είδος και τη νομική μορφή του φορέα. Τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κερδοσκοπική ή μη, φύση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, το ενδεχόμενο ο φορέας αυτός να είναι ΜΚΟ, αλλά και ενδεχόμενα μη δυνατότητας ελέγχου στους φορείς αυτούς.
Πέραν αυτού τέθηκαν από την Αντιπολίτευση θέματα που αφορούν στην προσωπικότητα του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη ο οποίος ξεκίνησε την όλη προσπάθεια. Τόσο για την πολιτική του τοποθέτηση, όσο και για την «κιτς συμπεριφορά του ως ανθρώπου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στάθης Κοκκινίδης. Συνολικά όμως, αφέθηκαν υπονοούμενα για το «ποιοι μπορεί να κρύβονται γύρω από τον κ. Πατούλη».
Ο Δήμαρχος Εορδαίας απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που τέθηκαν, και ανέφερε πως στον εν λόγω φορέα κλήθηκαν να συμμετέχουν πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδων, και διάφορες ΠΕΔ και αναπτυξιακοί οργανισμοί τύπου ΑΝΚΟ από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στους φορείς αυτούς ήταν και ο Δήμος Εορδαίας. Μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε: «Δεύτερες σκέψεις δεν μπορεί να υπάρχουν. Αν δεν μας καλύπτει στο μέλλον η δράση και οι σκοποί της εταιρείας, μπορούμε κάλλιστα να αποχωρήσουμε. Ή αν ακόμη κρίνεται σήμερα ότι δεν καλυπτόμαστε από τους σκοπούς, να μη συμμετέχουμε χίλιες φορές. Μη το βλέπετε σαν αυτοσκοπό. Ένα εργαλείο πάνε να κάνουν οι άνθρωποι προκειμένου να βοηθήσουμε να πάρουμε συμβουλές. Δεν είναι δεσμευτικό για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την ίδια λογική δεν έπρεπε ποτέ να συμμετάσχουμε στην ΑΝΚΟ ή σε οτιδήποτε άλλο».
Πριν τη διενέργεια της ψηφοφορίας για τη συμμετοχή ή μη του Δήμου στο φορέα, ο Δήμαρχος Εορδαίας αποφάσισε να αποσύρει το θέμα από τη συνεδρίαση, λέγοντας απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση πως «επειδή δεν μπορώ να κατανοήσω πως η Αυτοδιοίκηση είναι πρωταγωνιστής και αλλά η συνένωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων κάτω από μια ομπρέλα δεν μπορεί να είναι η συνισταμένη κάποιων δυνάμεων, και επειδή δεν διανοούμαι ότι μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο λέγοντας άσχετα πράγματα για το θέμα, δηλώνω ότι αποσύρω το θέμα».
Έτσι έληξε άδοξα η συζήτηση για τον φορέα ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στον εν λόγω φορέα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι είναι πολλές οι αντίστοιχου αστικές εταιρείες που λειτουργούν ανά την Ελλάδα με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια, δικτυώνοντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συμμετοχή σε ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα. Δήμοι από όλη την Ελλάδα (εκτενώς και ο Δήμος Κοζάνης) συμμετέχουν σε τέτοιους οργανισμούς – που συνήθως έχουν τη μορφή της ΑΜΚΕ – με απτά αποτελέσματα για τους πολίτες, ακόμα και στην περιοχή μας. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Εορδαίας δεν είχε συμμετοχή σε τέτοια δίκτυα. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα αναπτυξιακά θέματα, αυτός είναι και ο λόγος που υστερεί σε επίπεδο τεχνογνωσίας.