Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (2023 – 2024 ) και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου), θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την ευρύτερη τοπική κοινότητα και κυρίως εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους για ακόμα μια χρονιά στα προγράμματα του Κέντρου που χωρίς την πολύτιμη υποστήριξή τους δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμα.
Μερικές απο τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Κέντρου ήταν οι εξής:
– Δημιουργήθηκαν, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 52 ομάδες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας με τη συμμετοχή περίπου 1200 μαθητών. Συντονιστές των ομάδων αυτών ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίζονταν από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι συναντήσεις ήταν εβδομαδιαίες και είχαν ως στόχο:
1) τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού στην σχολική τάξη. Είναι σημαντικό κάθε μαθητής να βιώνει θετικά το σχολείο καθώς σύμφωνα με έρευνες, προβλήματα με τη σχολική φοίτηση αποτελούν παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την εξάρτηση αλλά και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Εκτός των άλλων η δημιουργία συνεργατικού κλίματος είναι η αποτελεσματικότερη πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.
2) την εκπαίδευση των μαθητών, με τη χρήση τεχνικών βιωματικής μάθησης, σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες όπως : έκφραση – διαχείριση συναισθημάτων, ενίσχυση του αυτοσεβασμού, αποδοχή της διαφορετικότητας, υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, αντίσταση στις επιρροές συνομηλίκων κ.α. Εν τέλει ο απώτερος στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι να σέβονται την υγεία και τη ζωή τους και να την προστατεύουν όχι μόνο απο τον κίνδυνο της χρήσης ουσιών αλλά και από κάθε άλλο κίνδυνο.
– Οργανώθηκαν βραχείες παρεμβάσεις, ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια, σε σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της Π.Ε. Κοζάνης με θέματα εξάρτησης απο ουσίες ή το διαδίκτυο, διαπροσωπικών σχέσεων και τρόπου ζωής. Πραγματοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις σε 56 τμήματα με τη συμμετοχή 1300 μαθητών. Ήταν επιλογή των στελεχών οι συζητήσεις να οργανωθούν ανά τμήμα ώστε να υπάρχει η άνεση και ο χρόνος οι μαθητές όχι μόνο να ακούσουν αλλά και να εκφράσουν προβληματισμούς και ανησυχίες.
– Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν 2 βιωματικά σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και 20 ενδοσχολικές επιμορφώσεις σε συλλόγους με τη συμμετοχή 340 εκπαιδευτικών. Στόχος ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στον επαγγελματικό τους ρόλο που σήμερα είναι πιο σύνθετος και απαιτητικός από ποτέ.
– Σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν :
- 8 ομιλίες με 400 συμμετέχοντες. Τα θέματα επιλεχτήκαν από τους γονείς και αφορούσαν το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη, την επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους, τις σχέσεις της οικογένειας με το σχολείο, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, τη θέσπιση ορίων, την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό,τον σχολικό εκφοβισμό κ.α
- 43 βιωματικά εργαστήρια με την συμμετοχή περίπου 800 γονέων και θεματολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμμετεχόντων κάθε φορά.
- Συγκροτήθηκαν συνολικά 4 ομάδες γονέων με στόχο την υποστήριξη των γονέων στο ρόλο τους μέσα απο την ανταλλαγή εμπειριών με άλλους γονείς πάνω σε κοινά προβλήματα, ανησυχίες και φόβους. Οι συναντήσεις ήταν εβδομαδιαίες, με συνολική διάρκεια 8 – 10 συναντήσεις η κάθε μία. Σύνολο συμμετεχόντων περίπου 75 άτομα.
Άλλες δράσεις του Κέντρου ήταν:
- Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία συγκροτήθηκαν 2 βιωματικά σεμινάρια απευθυνόμενα σε αστυνομικούς, με την συμμετοχή περίπου 25 ατόμων. Στόχος ήταν η υποστήριξή τους στον επαγγελματικό τους ρόλο και η ενημέρωση τους σε θέματα πρόληψης.
- Το Κ.Π συμμετείχε σε ημερίδες και εκδηλώσεις τοπικών φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και της ΕΨΥΚΑ με ομιλίες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις της GO ALIVE και του Φεστιβάλ των φορέων Ψυχικής Υγείας Π.Ε Κοζάνης με βιωματικά εργαστήρια. Οργάνωσε επίσης απο κοινού με τα άλλα Κέντρα Πρόληψης της Δυτικής Μακεδονίας ημερίδα με θέμα την πρόληψη κατάχρησης του αλκοόλ.
Τέλος το Κέντρο Πρόληψης παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους με στόχο την υποστήριξη, την αύξηση κινήτρου για θεραπεία και την παραπομπή σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτή τη χρονιά στις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης. Άλλωστε η πρόληψη αφορά κάθε φορέα ή πολίτη ξεχωριστά, είναι κοινή υπόθεση όλων.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ