Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει επιβάλει μια νέα κατάσταση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς, με την οποία αναγκάζονται υπάλληλοι και Δ.Σ. να εργάζονται υπό διαφορετικές συνθήκες προχωράνε ή κολλάνε σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες και μικρότερες υποθέσεις οι οποίες αφορούν και τη Δυτική Μακεδονία.
Φυσικό αέριο και απολιγνιτοποίηση αποτελούν δύο από τα μεγάλα μέτωπα που απασχολούσαν την επικαιρότητα προ της κρίσης του κορονοϊού, με τον τελευταίο μήνα να έχουν χαθεί από τις σελίδες των ΜΜΕ, τα χρονοδιαγράμματα όμως είναι ασφυχτικά με κάποιες διαδικασίες να μην μπορούν να μείνουν πολύ πίσω.
Το «e- ptolemeos.gr» είχε παρουσιάσει πριν περίπου ένα μήνα τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των Βουλευτών της περιοχής με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας για το θέμα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως όσοι έχουν την ευθύνη δεν σταμάτησαν να ετοιμάζουν το business plan και άλλα τεχνικά στοιχεία της πρότασης που αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από ανθρώπους που μπορούν να παρακολουθούν εκ των έσω τη διαδικασία, η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει τις απαιτήσεις από τα κράτη- μέλη της σε μια σειρά ζητημάτων πολύ δύσκολα όμως θα το κάνει σε θέματα που άπτονται «περιβαλλοντικών υποχρεώσεων».
Σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση φυσικό αέριο και τα πολύ στενά χρονοδιαγράμματα τα οποία υπάρχουν, τα οποία συνδέονται με την πορεία της απολιγνιτοποίησης, στελέχη της ΔΕΔΑ που μίλησαν στο «e-ptolemeos» ξεκαθάρισαν πως τίποτα δεν έχει κωλυσιεργήσει μέχρι στιγμής και όσοι πρέπει να δουλέψουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση το κάνουν.
Μάλιστα για όλες τις κινήσεις φαίνεται πως είναι ενήμερη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει κληθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να εκδώσει την περιβόητη πρόσκληση για τα δίκτυα της Α’ φάσης που αφορούν την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά, εγγράφοντας παράλληλα και τα απαιτούμενα ποσά στο ΠΕΠ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για δυνατότητα που ενδεχομένως θα δοθεί από το κεντρικό ΕΣΠ ώστε η Περιφέρεια να μπορέσει να εγγράψει και μεγαλύτερα ποσά από το 50% του συνολικού κόστους του έργου, ενώ είναι δεδομένο για τη ΔΕΔΑ πως το σενάριο της παράλληλης εκτέλεσης Α’ και Β’ φάσης δεν υπάρχει, καθώς οι πρώτοι Δήμοι είναι σαφώς σε ένα καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας και κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Στόχος είναι από τις αρχές του 2021 να ξεκινήσει το σκάψιμο για την εγκατάσταση των δικτύων σε αυτούς τους Δήμους, ενώ στόχος της ΔΕΔΑ είναι να ξεκινήσει εργασίες σκαψίματος και για τη Β’ φάση πριν ο TAP ολοκληρώσει τη διαδικασία απομάστευσης στην λεγόμενη έξοδο του Περδίκα, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα τέλος του 2022 και αφορά την Β’ Φάση και τους Δήμους του ενεργειακού άξονα με την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων.
Η ΔΕΔΑ συμμετέχει στις συσκέψεις για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση, στην τεχνική επιτροπή την οποία διευθύνει ο Κώστας Μουσουρούλης, με αποκλειστικό θέμα την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων, ζήτημα που αποτελεί κύρια διεκδίκηση, σε πρώτο χρόνο, από την Περιφέρεια και κυρίως από τους Δημάρχους της περιοχής.
Στο οικονομικό μέρος έχει γίνει μία πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ όπως λένε στελέχη της ΔΕΔΑ είναι κλειδωμένη η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο σχεδιασμό φαίνεται να υπάρχει και η δανειοδότηση από εγχώριες τράπεζες για τα έργα που αφορούν τις πόλεις του ενεργειακού άξονα, στα πλαίσια των όσων θα ισχύσουν για την περιοχή σε ότι έχει να κάνει με τη δίκαιη μετάβαση.
Στη ΔΕΔΑ ξεκαθαρίζεται πως ανάπτυξη δικτύων αερίου δεν προβλέπονται σε αυτή τη φάση στις πόλεις του ενεργειακού άξονα, καθώς δεν είναι σκοπός να μπει ανταγωνιστικά στις τηλεθερμάνσεις η εταιρεία, με τον αστερίσκο να υπάρχει για την πόλη της Φλώρινας και το γνωστό πρόβλημα με την κωλυσιεργία του έργου της τηλεθέρμανσης.