Κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ βρέθηκε σήμερα στο Δήμο Εορδαίας και είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που υπάρχουν, οι αναπτυξιακοί στόχοι και να προωθηθούν μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της Εορδαίας. Συγκεκριμένα, στο δημαρχείο Εορδαίας βρέθηκαν οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, η βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννα Κεφαλά, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές της ΝΔ Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργο Αμανατίδη, ενώ τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννα Κεφαλά, στην τοποθέτησή της, σημείωσε πως: «Είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τα προβλήματα της περιοχής και μαζί με τους άξιους εκπροσώπους σας γιατί έχετε βουλευτές ικανότατους και υπουργό να βοηθήσουμε και εμείς με την σειρά μας με τις κατάλληλες ενημερώσεις και προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία και το μέγαρο Μαξίμου όπου μπορούμε να βοηθήσουμε την περιοχή και όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι».
Ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος σημείωσε πως: «Η Πτολεμαΐδα και ο δήμος Εορδαίας είναι μια δυναμική περιοχή και έχει και πολλά ακόμα να δώσει και με τις αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην περιοχή και έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην πόλη και γενικότερα εδώ στον Δήμο δημιουργούνται καινούριες ευκαιρίες και αυτές πρέπει να τις υλοποιήσουμε σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχετε κάνει εσείς μαζί με τους βουλευτές».
Προσέθεσε πως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και από πλευράς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «και με την διαβούλευση που έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα ο Δήμος Εορδαίας να ξαναβγεί στο προσκήνιο και να κάνει τη κρίση ευκαιρία. Νομίζω ότι όλα τα ζητήματα που αναπτύξατε και δεν είναι μόνο ο λιγνίτης αλλά και άλλα όπως το Νοσοκομείο όπου και δικά μας περιστατικά από την Πιερία έχουν έρθει εδώ και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους εργάζονται εκεί, αλλά και οι σχολές και η Πυροσβεστική. Εμείς παρακολουθούμε όλα τα ζητήματα σας εκφράζουμε την συμπαράσταση μας».
Πλακεντάς για απολιγνιτοποίηση – Πολιτική Προστασία – ΑΠΕ
Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τους παρέδωσε υπόμνημα, τονίζοντας πως βρίσκονται σε ένα δήμο που για πολλά χρόνια ήταν ο δήμος κομβικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για την διαδικασία της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει μια κουβέντα και μια προετοιμασία με αρκετά προβλήματα προς τη πορεία προς τα εκεί, τονίζοντας:
«Αύριο έχουμε κληθεί σε μια σύσκεψη που θα γίνει στην περιφέρεια μαζί με τον κ. Παπαθανάση ο οποίος ορίστηκε να τρέξει το θέμα της απολιγνιτοποίησης και εύχομαι αυτό να γίνει με ουσιαστικότερα βήματα γιατί 2 χρόνια τώρα πέρα από την άποψη που υπάρχει στον δήμο και θα σας την καταθέσω η απολιγνιτοποίηση με τον τρόπο που γίνεται και στους χρόνους που γίνεται δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και θα έπρεπε να γίνει μια άλλη διαδικασία και είναι μια ομόφωνη πρόταση. Είναι μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να δουλέψουν περισσότερο και η κυβέρνηση αλλά και εμείς για να δούμε τι θα γίνει.
Άποψη μου προσωπική είναι για να υλοποιηθεί με δίκαιο τρόπο η διαδικασία και να έχει αποτύπωμα στο αναπτυξιακό κομμάτι ώστε να μην ερημώσουν οι περιοχές γιατί μιλάμε για μια διαδικασία που θα αλλάξει εντελώς το αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης. Είναι μια διαδικασία που θα αποφέρει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας Πρέπει λοιπόν να υπάρξει εργασία να προσπάθεια έτσι ώστε αυτά να μην αφήσουν τραύματα και πληγές ανεπανόρθωτες στην περιοχή».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον τεράστιο χώρο περίπου 2500 στρέμματα της ΑΕΒΑΛ που ανήκουν όλα στο δήμο Εορδαίας. Από αυτά τα 2000 είναι της ΑΕΒΑΛ και τα υπόλοιπα έχουν χαρακτηριστεί ως ΒΙΟΠΑ όπου μετά από μια σειρά αδειοδοτήσεων μπορεί να φιλοξενήσει επενδυτές όχι μόνο στα 500 αλλά στο σύνολο των στρεμμάτων.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε οριοθετώντας το περιφερειακό κέντρο πολιτικής προστασίας, ένα από τα 13 που θα γίνουν παραχωρώντας 8,5 στρέμματα στην πολιτική προστασία και γίνεται ένας αγώνας δρόμου με μια σειρά ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προκειμένου να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ.
Ωστόσο, ζήτησε τη συνδρομή του συνδρομή του κλιμακίου γιατί, όπως είπε ο ίδιος, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ούτε έχει ανακοινωθεί, ούτε τα κίνητρα των εταιρειών αυτών, ούτε ο τρόπος και η διαδικασία με τον οποίο θα φτάσουν εδώ: «Γνωρίζω ότι αυτά έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση αλλά 2 χρόνια μετά δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο έτσι ώστε στις αιτήσεις που κάνουνε με πολλές ενδιαφερόμενες περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέλουν να έρθουν εδώ και να τους ξεκαθαρίσουμε το τοπίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο θέμα που ανέφερε είναι η «άναρχη και στρεβλή ανάπτυξη των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊικών στην περιοχή», σημειώνοντας ότι: «Αν δεν γίνει μια νομοθετική παρέμβαση που θα οριοθετήσει τις χρήσεις γης κινδυνεύει να μας δημιουργήσει ασφυξία στην περιοχή, μιας και εδώ τα δίκτυα είναι πολύ ελκυστικά για να στέλνουν ρεύμα στο κέντρο και αν δεν γίνει κάτι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα».
ΒΙΟΠΑ – Logistics – Στρατόπεδο – Campus – Σχολή Πυροσβεστικής
Ο δήμαρχος έθεσε, επίσης, στο κλιμάκιο το θέμα λειτουργίας του ΒΙΟΠΑ, της σιδηροδρομικής γραμμής, της πρότασης να γίνει κέντρο Logistics του υπουργείου υγείας για τα νοσοκομεία, στο campus της Πανεπιστημιούπολης και τη γραφειοκρατία για το Στρατόπεδο, αλλά και τη λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδας.
Ειδικότερα, ο κ. Πλακεντάς επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επαναλειτουργία του ΒΙΟΠΑ, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση με τον ΟΣΕ για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Πτολεμαΐδα, κάτι που όπως είπε, θα δώσει τεράστια υπεραξία στο Βιοτεχνικό Πάρκο, γιατί θα μπορέσει να συνδέσει το χώρο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αναβαθμίζεται το τελευταίο διάστημα. «Η επαναλειτουργία σε μια γραμμή που λίγο πριν κλείσει είχε γίνει ανακατασκευή, θα βοηθούσε ώστε να υπάρχει πρόσβαση προς τη Θεσσαλονίκη», τόνισε, ζητώντας να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Επίσης, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει εγκαταστάσεις logistics περιφερειακά και προτάθηκε στον γ.γ. να χωροθετηθεί στο ΒΙΟΠΑ σε χώρο στην ΑΕΒΑΛ που θα διαθέσει ο δήμος.
Επίσης, έθεσε το θέμα του στρατοπέδου της πόλης, που αναμένεται το τοπικό ρυμοτομικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κωλύσαμε στη γραφειοκρατία, και χρειάζεται να στείλουμε τυπογραφικά, επικαιροποιήσεις κ.λπ.», ζητώντας βοήθεια ώστε να λυθεί το πρόβλημα, μιας και έχει αποφασιστεί να προχωρήσει στο χώρο το campus στην Πτολεμαΐδα, έργα που προτάθηκε να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστικής, και το «σπάσιμο», προσωρινά, στο Βόιο για μαθήματα, με τον κ. Πλακεντά να λέει ότι πρακτικά αυτό δεν είναι σωστό. «Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος προσωρινής λειτουργίας, που έγινε λόγω covid», είπε, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα είναι εδώ και ο υπαρχηγός του Π.Σ., τονίζοντας πως η σχολή εδώ είναι καλά οργανωμένη, με άρτιες εγκαταστάσεις.
Αμανατίδης: «Να βάλουμε την περιοχή στο επίκεντρο των εξελίξεων»
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης έκανε λόγο για μια περιοχή «εργαστήριο» στα θέματα της ανάπτυξης , της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. «Μια τοπική αυτοδιοίκηση που σκέφτεται, σχεδιάζει και υλοποιεί για την επόμενη ημέρα για την περιοχή. Μια επόμενη ημέρα που απαιτεί υποδομές και δομές, που απαιτεί τη μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου σε αναπτυξιακό έργο», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η Τ.Α. συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αλλαγής. Σημείωσε πως κανείς στη βουλή δεν είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει η αλλαγή (αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση), τονίζοντας πως η εμπειρία έδειξε πως όταν συζητούσαμε για την απολιγνιτική περίοδο, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι δεν τους αφορούν. «Στα δύσκολα θα πρέπει να δείξουμε τις δυνατότητές μας. Είναι μια πρόκληση και για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης. Η δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα του ΣΔΑΜ είναι πολύ σημαντική. Θα έρθει τροποποίηση με Σ/Ν για τον τρόπο υλοποίησης των δημόσιων έργων και θα έρθει και αλλαγή σε σχέση με την εταιρεία διαχείρισης γης και αυτό που μένει είναι να φανεί στους επιχειρηματίες αυτή η προσπάθεια. Ασφαλώς οι χρόνοι είναι πιεστικοί. Θα πρέπει να βάλουμε την περιοχή μας στο επίκεντρο των εξελίξεων», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης. Επίσης, έκανε λόγο στην προσπάθεια να αποτελέσει η περιοχή ένα από τα κέντρα πολιτικής προστασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η περιοχή στήριξε την εθνική οικονομία, τον τουρισμό, επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά και δικαιολογείται υποδομών που θα πρέπει να έχουν έμφαση στην τομέα της υγείας, σημείωσε, επίσης, προτείνοντας να γίνει πανεπιστημιακός τομέας υγείας, μέσα από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Επίσης, είπε πως η περιοχή έχει πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και ο δήμος είναι ελκυστικός για να υποδεχθεί επενδύσεις.
Π. Βρυζίδου: «Να γίνει η περιοχή ένα μεγάλο βιοτεχνικό κέντρο»
Η Παρασκευή Βρυζίδου σημείωσε πως ο τόπος πριν από 60 χρόνια είχε άλλη φυσιογνωμία, με προσανατολισμό στον λιγνίτη, αλλά με πολύ δουλειά και όραμα άλλαξε αυτό, καταφέροντας η περιοχή από αγροτική και κτηνοτροφική να γίνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας. «Μετά από 60 χρόνια προσφοράς στην οικονομία και την ηλεκτροδότηση, στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, γίνεται στροφή στις ΑΠΕ και ξεκινούμε σε μηδενική βάση. Ο τόπος έχει τεχνογνωσία να παλεύει από το μηδέν και να κάνει πράγματα, αρκεί να έχει τις ανάλογες στηρίξεις και σημασία. Η κυβέρνηση στις μεγάλες προκλήσεις που προέκυψαν, απέδειξε ότι οργανωμένα μπορεί να ανταποκρίνεται, να στηρίζει τους πολίτες και να συνεχίζουμε στην επόμενη ημέρα με ασφάλεια και επιτυχία. Διεκδίκησε χρήματα, ετοιμάζεται το ΣΔΑΜ για να εξασφαλιστεί η απορρόφηση κονδυλίων και με σχέδια και όχι άναρχα να καταστήσουν την περιοχή ένα μεγάλο βιοτεχνικό κέντρο», τόνισε χαρακτηριστικά.