Με νέα του παρέμβαση, μέσω social media, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, αναφέρεται στην απολιγνιτοποίηση και ειδικότερα στην συναπόφαση για τη δημιουργία μονάδας ΣΗΘΥΑ για την υποστήριξη των τηλεθερμάνσεων στη Δ. Μακεδονία.
Ο κ. Καραλευθέρης, σημειώνει στο νέο του άρθρο, μετά την κριτική που δέχθηκε, ότι «από την κλάψα δυστυχώς περάσαμε στην γκρίνια και τις κακιούλες», προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για καινούριες προτάσεις, αλλά δουλεύονται χρόνια μέσα στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς.
Είχε προηγηθεί, παρέμβαση του ιδίου, στην οποία ο κ. Καραλευθέρης είχε αναφέρει πως «η συναπόφαση ΔΕΗ, αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης για τις τηλεθερμάνσεις, ενοχλεί τους ανταγωνιστές». Επισημαίνοντας, μάλιστα, πως η απόφαση «θα ζωντανέψει τον ΑΗΣ Καρδιάς και θα καταστήσει την Πτολεμΐδα 5 κεντροβαρική ενεργειακή μονάδα», προσθέτοντας πως «η εξέλιξη αυτή θορυβεί κάποιους κρατικοδίαιτους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι, ως ήταν αναμενόμενο, ξαναχτύπησαν ως Πέμπτη φάλαγγα με τον γνωστό τρόπο στην Commission και στην ΕΕ».
Προσέθεσε, μάλιστα, στην πρώτη του παρέμβαση, πως «…με την απόφαση της ΕΤΕΠ να μην χρηματοδοτεί πλέον έργα Φυσικού Αερίου, έρχεται εσπευσμένα η νέα πρόσφατη προκλητική απόφαση του Ταμείου Μετάβασης και του πυλώνα του ως Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον, έργα Φυσικού Αερίου από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης και αποκατάστασης…». Διαβάστε όλη την αρχική του ανάρτηση εδώ
Διαβάστε τι έγραψε σήμερα ο κ. Καραλευθέρης:
«Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα . . λέει ο ποιητής.
Όταν επιλέγει κανείς, να απαντά προσωπικά σε έναν γενικό χαρακτηρισμό, κινδυνεύει να ταυτισθεί με αυτόν.
Θα ήταν αναμενόμενο ειδικά από θεσμικούς λειτουργούς, με συγκεκριμένο αντικείμενο και ευθύνες, να καταλαβαίνουν και να κρίνουν την ουσία των προτάσεων που κατέθεσα στο χθεσινό μου άρθρο, σχετικά με την διαρκή μεθόδευση απαξίωσης της Πτολεμαΐδας 5 και της λιγνιτικής παραγωγής όπως και για τις επιπτώσεις της διαρκούς στρέβλωσης της αγοράς
Όπως και τι σημαίνουν αυτές οι προτάσεις, για την ΔΕΗ στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
Οι προτάσεις δεν είναι καινούργιες, δουλεύονται χρόνια μέσα στην ΔΕΗ και αποτελούν μέρος της επιχειρηματολογίας της λιγνιτικής παραγωγής, ενάντια στο Φυσικό Αέριο και την άναρχη και περισσή επέκταση των ΑΠΕ, η οποία παρότι διογκώνεται, δεν εξασφαλίζει την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας.
Αντιθέτως εκεί στην πόλη του λιγνίτη, από την κλάψα δυστυχώς περάσαμε στην γκρίνια και τις κακιούλες.
Οκ όμως φίλοι μου καταλαβαίνω και. . δεν απελπίζομαι.
Διάλογο κάνουμε και όλες οι απόψεις βοηθούν ιδιαίτερα αυτές που καταθέτουν επιχειρήματα.
Η συνεχής επίκληση όμως, στην μοναδικότητα των απόψεων κάποιων εκ των πολλών επιστημόνων, σε κάποιο εκ των πολλών συνέδριων, κινδυνεύει να μετατρέψει τα επιχειρήματα για τον λιγνίτη, σε συνθήματα.
Θα ήταν χρήσιμο στα συμπεράσματα των πολλών συνεδρίων, να βλέπαμε επιτέλους κάποτε, ποιοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ και πως απολαμβάνουν χρόνια τις υπεράξιες της λιγνιτικής παραγωγής και πως στα λιγνιτικά κέντρα ως οικονομικό όφελος απέμεινε μόνο, η μισθοδοσία των εργαζομένων και στην ΔΕΗ το κόστος, που μαζί με άλλες επιβαρύνσεις την οδήγησαν στην χρεωκοπία.
Διαχρονικό έγκλημα που ξεκίνησε από την περίοδο Τσοχατζόπουλου και φθάνει ως τις μέρες μας.
Έγκλημα που όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζεται μόνο στις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και των «βολεμένων» εκπροσώπων των εργαζομένων.
Εξάλλου τίποτα δεν είναι πάντα ίδιο με χθες και κάθε μέρα αλλάζουν πολλά στον χώρο της ενέργειας.
Ας μην πετάξουμε λοιπόν άλλη μια ευκαιρία και εξαντλήσουμε όλους τους πόρους για την απολιγνιτοποίηση σε. . συνέδρια και μελέτες, που θα μελετήσουν πως θα κάνουμε μελέτες.
Όλοι ξέρουμε πια το ατελέσφορο και δαπανηρό παιχνίδι των συνεδρίων και των μελετών, όπως και το πόσο δημοφιλές είναι στους κύκλους των πανεπιστημιακών κάθε επιστήμης και εν προκειμένω της ενέργειας.
Αν δεν κάνω λάθος, κανένα συνέδριο δεν πρόβλεψε την μονάδα ΣΗΘΥΑ και την σύμπραξη των τηλεθερμάνσεων, ως πρώτη καλή επιλογή στην πορεία μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, αλλά μόνο η σωρευμένη εμπειρία και το ταλέντο των δημάρχων, των πολιτικών και των στελεχών της ΔΕΗ.
Όπως βέβαια και την πρώτη επιτυχή διαχείριση προσωπικού, μετά το κλείσιμο του ορυχείου Αμυνταίου. που μειώνει το κόστος του λιγνίτη και θα τονώσει τις οικονομίες των λιγνιτικών κέντρων.
Επιλογή που οφείλεται, στις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και στην αλλαγή νοοτροπίας διοίκησης της ΔΕΗ, που επέφερε ο πρόεδρος της κ. Στάσσης.
Συνεχίζω να ελπίζω και Ιδιαίτερα για κάποιους φίλους επιμένω να πιστεύω, πως και αυτοί μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για το καλύτερο.
Το οφείλουν άλλωστε».