Οι πρώτες απόφοιτες του νέου 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαΐδος που η λειτουργία του άρχισε από το 1939, δεδομένου ότι, μέχρι την εποχή εκείνη λειτουργούσε, αρχικά με την ονομασία, τριθέσιο “ημιγυμνάσιο”, από το 1938 ως “Αστικό” Γυμνάσιο και από το 1939 ως 8τατάξιο Γυμνάσιο, ονομασία που κράτησε (αν θυμόμαστε καλά) μέχρι τη σχολική χρονιά 1961-1962, με συνέχεια και άλλων .. αλλαγών..
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως, πολλές μαθήτριες και μαθητές που τελείωσαν το ημιγυμνάσιο (τρίτη τάξη) και για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, δεν συνέχισαν στα γειτονικά ολοκληρωμένα Γυμνάσια, Τσοτυλίου και Κοζάνης, έστω και με την πάροδο κάποιων χρόνων, ενσωματώθηκαν και ολοκλήρωσαν τις Γυμνασιακές τους σπουδές στο νέο 8τατάξιο των Καϊλαρίων και αποτέλεσαν τους 1ους απόφοιτους του 1945 και μάλιστα, με τη “ ΒΟΥΛΑ” της Ελεύθερης Ελληνικής Μακεδονίας μας.
Στη φώτο μας, τα 3/4 των μαθητριών της 1ης χρονιάς ή φουρνιάς του νέου 8τατάξιου Γυμνασίου μας, μετά από 50 χρόνια, από την αποφοίτησή τους, στην 1η μεταγυμνασιακή τους συνάντηση το 1995, με τον συμμαθητή τους στο μέσον, Στέργιο Βίττη.
Σειρά 1η, από αριστερά, κάτω: Αυγεροπούλου Άννα, Χατζηνίκου Ελισάβετ (Λίζα), Χατζηαλέξη Αρίστη, Κυριακίδου Μαγδαληνή (Νίνα) και Στεφάνου Ελενίτσα.
Σειρά 2η, από αριστερά, επάνω: Αδαμοπούλου Ευαγγελία, Δασκαλοπούλου Μαρία (Μαρίκα), Νικολαΐδου Ελισάβετ (Νίτσα), Ιωακειμίδου Θεοδώρα, η γνωστή μας- άγνωστη, X, ο Ιερομόναχος Πατέρας, Ευσέβιος Κεχραίος, μοναχός και κατά κόσμο, Στέργιος Βίττης, Χρηστίδου Ευαγγελία (Λίτσα), Συμεωνίδου Μαίρη, Παντελείου Μαρία (Μαρίκα), Παυλίδου Παναγιώτα (Γιώτα).
Ο Ιερομόναχος και Μακαριστός σήμερα, Στέργιος Βίττης, αποτέλεσε το πρότυπο του Άριστου Μαθητή και νέου Ανθρώπου , γι αυτό και έχαιρε του σεβασμού, της αγάπης και της εκτίμησης των συμμαθητριών και συμμαθητών του, αλλά και όλης της κοινωνίας μας με το πλούσιο πνευματικό του έργο, γραπτό και προφορικό λόγο, που έσπειρε στο διάβα της επίγειας Ποιμαντορικής του παρουσίας.
Δίκαιος ο χαρακτηρισμός του ως, Σοφού Ιερομόναχου και η κατάταξή μεταξύ των Ταγών του Πνεύματος.
Ας είναι η μνήμη του Αιώνια και η ζωή του, στους κόλπους του Αβραάμ, Γαλήνια, όπως ήταν και στην επίγεια ζωή του.
Διευκρινίζουμε, πως, η παρούσα φώτο μας αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων της μετά 50ντάχρονης συνάντησης, που δημοσιεύσαμε στο παρελθόν και μια ξεχωριστή επιθυμία, των συμμαθητριών του Μακαριστού, Ευσέβιου, που συμμετέχουν.