Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Από το συνέδριο του Δήμου Πτολεμαΐδoς για το περιβάλλον, τον Ιούνιο του 1988 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 25/07/2018

Από το συνέδριο του Δήμου Πτολεμαΐδoς για το περιβάλλον, τον Ιούνιο του 1988 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 25/07/2018

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στην αίθουσα του κέντρου Παιδικής Μέριμνας πραγμα­τοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου 1988 το συνέδριο που προ­γραμμάτισε ο Δήμος μας μαζί με την Επιτροπή Προστασίας της Πόλης.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν το καυτό για την πόλη και την περιοχή μας βεβαρυμμένο περιβάλλον που δημιουργούν οι καμινάδες της Δ.Ε.Η. με την καύση χιλιά­δων τόνων λιγνίτη καθημερι­νά και που έχει σαν αποτέλε­σμα να επιδρά αρνητικά στην υγεία των κατοίκων μας.

Το υψηλό επίπεδο των εκλεκτών εισηγητών σε συν­δυασμό με το τόσο σοβαρό πρόβλημα, έδωσε ένα ξεχω­ριστό τόνο στο συνέδριο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέ­ρον του πολυπληθούς ακροα­τηρίου, αλλά και των διάφο­ρων επιστημόνων που ήρθαν ειδικά για να παρακολουθή­σουν τις διάφορες εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του διή­μερου αυτού συνεδρίου μέσα στην καρδιά του προβλήμα­τος που είναι η Πτολεμαΐδα.

Έτσι λοιπόν το συνέδριο άρ­χισε με τις καλλίτερες προϋ­ποθέσεις στις 5 μ.μ. του Σαβ­βάτου 4 Ιουνίου1988.

Τους συνέδρους χαιρέτησε ο Πρόεδρος της συντονιστι­κής Γραμματείας τ. βουλευ­τής, Γεώργιος Λαζαρίδης, ενημερώνοντας τους συγχρό­νως σφαιρικά για τη θέση της Πτολεμαϊδος και την ιστορία της.

Στη συνέχεια ο κ. Λαζαρί­δης κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο της πόλης κ. Κωνσταντίνο Μαυρομάτη.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στην πόλη τόσων διακεκριμέ­νων προσωπικοτήτων και εκλεκτών επιστημόνων και τους ευχήθηκε καλή διαμονή.

Από μέρους του Δημοτικού συμβουλίου και της Επιτρο­πής Προστασίας της πόλης, ο Δήμαρχος κ Κ. Μαυρομάτης ευχαρίστησε όλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετέχουν στο διήμερο συνέδριο που το θέμα του είναι,“ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑ­ΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ”.

Στη συνέχεια ο κ. Κ. Μαυ­ρομάτης παρουσίασε το όλο πρόβλημα της περιοχής με μια εμπεριστατωμένη ανάλυ­ση με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το καυτό για την πόλη και την περιοχή μας πρόβλημα.

Ιδιαίτερα ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αδιαφορία της Πολιτείας και της Δ.Ε.Η. μπροστά στο δράμα των κα­τοίκων του λεκανοπεδίου που προσφέρονται στο βωμό της Εθνικής οικονομίας για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Καταγγέλλουμε, τόνισε ο κ. Δήμαρχος, την εγκληματική αδιαφορία της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. στην απεγνωσμένη κραυγή σωτηρίας του λαού μας.

Καταγγέλλουμε την επιδει­κτική περιφρόνηση της Διοί­κησης της ΔΕΗ, προς την Το­πική Αυτοδιοίκηση και το λαό μας που η ίδια δηλητηριάζει καθημερινά.

Το  συνέδριο χαιρέτισαν: Ο Νομάρχης Κοζάνης, Γεώργιος Κεραμάρης, τα πολιτικά κόμματα, Ν. Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ και πολλά σωματείακαι οργανώσεις της περιοχής μας και όχιμόνο.

Ο περιβαλλοντολόγος του Δήμου, Δημήτρης Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν τα καυσαέρια της ΔΕΗ με …τις παραφυάδες τους για την υγεία του λαού της περιοχής μας.

Ακολούθησαν οι αναφορές και εισηγήσεις των Πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκη κ.κ. , Ζερεφού, Ρωξάνης Τσιτουρίδου, Στυλιανού Κιλικίδη, Αθανασίου Χατζηστάθη και του κ. Ρώτη, Προέδρου του συμβουλίου της Επικρατείας.

Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν και οι Δήμαρχοιτων περιοχών δραστηριοποίησης της ΔΕΗ με λιγνίτη, κ.κ. Ιωάννης Στάϊος-Αμυνταίου, Ιωάννης Παγούνης –Κοζάνης, Κωνσταντίνος Μαυρομάτης-Πτολεμαϊδος, Ηλίας Σωρόλης Μεγαλόπολης, Λάζαρος Χρυσοστάλης –Αλιβερίου και Δημήτριος  Σαράφογλου – Κερατσινίου και Λαυρίου.

Τέλος, το συνέδριο έκλεισε η φωνή του γέροντα Επισκόπου μας, ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ,  “ Ευλογώ το συνέδριο σας και περιμένω τη λείψει  των ευεργετικών μέτρων  για  την πραγμάτωση, των  μέτρων  που υιοθέτησαν οι πλέων  αρμόδιοι του  συνεδρίου σας, από μέρους της ΔΕΗ και της πολιτείας.

Σημείωμα σύνταξης: Οι αναφορές και εισηγήσεις του συνεδρίουαναφέρονται  στο βιβλίο  που εξέδωσε ο Δήμος Πτολεμαϊδος με τον τίτλο, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  &Περιβάλλον ”. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ  4-5 Ιουνίου 1988.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team