– Δεν υπάρχει ούτε ένα εμβόλιο
– Άγονος ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για προμήθεια εμβολίων, ενώ το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου εδώ και οκτώ μήνες
Αθωράκιστη είναι η Δυτική Μακεδονία και ο νομός Κοζάνης μπροστά στην επικίνδυνη νόσο της οζώδους δερματίτιδας που απειλεί δεκάδες χιλιάδες βοοειδή με άμεση θανάτωση.
Ενώ η ασθένεια βρίσκεται προ των πυλών ή ίσως και να πέρασε στην περιοχή μας χωρίς να το γνωρίζουν ούτε και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν εμβόλια για τον εμβολιασμό των ζώων, αν και το εμβόλιο ως προληπτικό μέσο μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ασπίδα στη νόσο. Ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας Θεόφιλος Καντζόγλου, παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχουν εμβόλια», ενώ στο ερώτημα αν η ασθένεια βρίσκεται κοντά, απάντησε: «την προηγούμενη Παρασκευή που είχαμε εκδώσει ανακοίνωση ενημερώναμε ότι έφτασε στο Βέρμιο, όπου βόσκουν και δικά μας κοπάδια, τώρα που μιλάμε είναι πολύ πιθανόν να έχει φτάσει και στην περιοχή μας, αλλά να μην το γνωρίζουμε. Και αν δεν έφτασε θα έρθει πολύ γρήγορα». Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του στις 17 Ιουνίου, το τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, σημείωνε: Σχετικά με την επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης ότι εμφανίζονται συνεχώς νέες εστίες της νόσου στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικά κράτη.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη επιζωοτία της νόσου στη Βουλγαρία με πολλές εστίες, αρκετές εστίες στη F.Y.R.O.M. και στη Σερβία, ενώ στην Ελληνική επικράτεια επιβεβαιώνονται διαρκώς νέα κρούσματα στη Μακεδονία. Το νεότερο δεδομένο που αφορά και την περιοχή μας είναι ότι η νόσος εξαπλώθηκε πλέον και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας) με το κρούσμα της Ημαθίας να εντοπίζεται σε περιοχή του όρους Βερμίου που αποτελεί μέρος και της ΠΕ Κοζάνης.
Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας κατά της σοβαρής αυτής ασθένειας, το Τμήμα Κτηνιατρικής θα προχωρήσει σε εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού βοοειδών των εκμεταλλεύσεων της Π.Ε. Κοζάνης. Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός και τα ζώα τα οποία θα εμβολιαστούν θα καταγραφούν ατομικά σε ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ, οπότε οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι βοοειδών υποχρεούνται εν’ όψη του εμβολιασμού να φροντίσουν για την ολική σήμανση του ζωικού τους κεφαλαίου και να φροντίσουν να εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις (ιδιαιτέρως για τα αγελαία βοοειδή) ικανές για τον εμβολιασμό (περιφράξεις, διαδρόμους).
Τι γίνεται όμως με τα εμβόλια; Δυστυχώς, αν και το θέμα είχε τεθεί πριν από οκτώ μήνες, όταν η η ζωώδης δερματίτιδα είχε εμφανιστεί στη Θράκη και στην Ανατολική/ Μακεδονία, από τότε δεν έγινε τίποτα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα εμβόλιο στη διάθεση των κτηνιατρικών υπηρεσιών Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας. «Στηριζόμαστε στη φιλανθρωπία και στην καλή διάθεση κάποιων», δήλωσε στον «Π» ο Θ. Καντζόγλου, προσθέτοντας ότι «υποσχέθηκαν από τις Σέρρες να μας στείλουν 5.000 εμβόλια που τους περρίσεψαν. Αναμένονται μεθαύριο, οπότε οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από βδομάδα». Φυσικά παραδέχτηκε ότι «οι ανάγκες ξεπερνούν τις 20.000 εμβόλια, αλλά δεν έχουμε άλλα. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έκανε έναν διαγωνισμό για 15.000 εμβόλια, αλλά κατέστη άγονος, ενώ από το υπουργείο που ζητήσαμε δεν μας έδωσαν γιατί είχαν προτεραιότητα τις περιοχές που είχε εισβάλει η νόσος». Από το τμήμα προμηθειών της Περιφέρειας επιβεβαιώθηκε το άγονο του διαγωνισμού, ενώ τώρα προσανατολίζονται σε απευθείας ανάθεση, καθώς το πρόβλημα είναι πολύ πιεστικό.
Σχετικά με τη νόσο η διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει:
Πρόκειται για λοιμώδη ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τα βοοειδή, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κουνούπια, μύγες, σκνίπες και τσιμπούρια και σπανιότερα από μολυσμένες τροφές, νερό και μεταφορικά μέσα.
Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:
-Επώδυνα οζίδια (εξογκώματα 2-5 εκ.) στο σώμα, στο κεφάλι, στον αυχένα, στον μαστό και στο περίνεο που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),
-Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που συνήθως είναι πυώδες,
-Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, χωλότητα των ποδιών,
-Μεγάλη πτώση της γαλακτοπαραγωγής,
-Απίσχναση και σε αρκετές περιπτώσεις θάνατος των ζώων.
Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.
Σχετικά με την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου, ιδιώτης κτηνίατρος εξέφρασε την άποψη ότι «με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, με αέρα, υγρασία βροχή κ.λ.π., μπορεί να μεταφερθούν μαζικά κουνούπια και να εξαπλωθεί η νόσος παντού μέσα σε ένα απόγευμα».