Το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας, και όχι μόνο, για επαναπόδοση εδαφών εξαντλημένων ορυχείων που είχε απαλλοτριώσει η ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στις τοπικές κοινωνίες, απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, στην προχθεσινή συνέντευξή του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Ερωτηθείς σχετικά από το «e-ptolemeos.gr» ο Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι: «Τα εδάφη αυτά τα έχει πληρώσει η ΔΕΗ και τα έχει απαλλοτριώσει. Όταν έγινε η μετοχοποίηση της ΔΕΗ για να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο που ήτανε μέτοχος από τους ιδιώτες που πήραν τις μετοχές της ΔΕΗ, έδωσε αυτές τις εκτάσεις στην επιχείρηση. Όταν ήρθαν λοιπόν οι ιδιώτες και αγοράσανε ξέρανε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ήταν αυτό, εκείνο, εκείνο και οι εκτάσεις. Το να λέμε τώρα ότι αυτά πρέπει να επαναποδοθούν πίσω είναι σαν να απαλλοτριώνουμε ιδιωτική περιουσία. Ο άλλος έχει μετοχές. Το 48,5% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει σε ιδιώτες και το 51,5% στο κράτος και μάλιστα το 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα δεν μπορεί να ξαναγυρίσουν πίσω σ’ αυτούς τα είχανε ή στο κράτος. Είναι σαν το κράτος να απαλλοτριώνει την περιουσία των μετόχων. Αυτό γίνεται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να γίνει», σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό «υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείς, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται. Εάν πάλι έρθει το ΣτΕ και πει αυτά να πάνε στο κράτος θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση.»
Αυτό όμως που δεν ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι ότι μεγάλο μέρος των χιλιάδων στρεμμάτων γης που απαλλοτρίωνε επί δεκαετίες η ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας δεν ανήκε μονάχα σε ιδιώτες αλλά και στο ελληνικό Δημόσιο, εκτάσεις που με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ πέρασαν στα χέρια ιδιωτών. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, επιβεβαιώνοντας πως για το θέμα αυτό αναμένεται το δικαστήριο στο ΣτΕ, μετά από προσφυγή που είχαν καταθέσει η πρώην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Κοζάνης και στη συνέχεια η πρώην Νομαρχία Κοζάνης, επί Γιώργου Δακή.
Ο κ. Ζαμανίδης τόνισε μάλιστα ότι «το αίτημα για επαναπόδοση εδαφών αφορά εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν προ του 2001 και ανήκαν στο Δημόσιο. Άρα εάν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να τις πάρει πίσω.» Σημείωσε μάλιστα ότι έχει θέσει το θέμα αυτό σε πολλές συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όσο και στον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας να διευθετηθεί με νόμο το θέμα αυτό, καθώς «μέχρι το 2001 προέβλεπε ότι οι εκτάσεις αυτές είναι του ελληνικού Δημοσίου, άρα μπορεί να τις πάρει πίσω, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.» Η επαναπόδοση εδαφών, σημείωσε ο κ. Ζαμανίδης, μπορεί να βοηθήσει την περιοχή που στερείται ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που η ΔΕΗ συρρικνώνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή.