Οι τιμές της αγοράς και το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί το λιγνίτη, οδηγούν τις συνολικότερες εξελίξεις που παρασύρουν σε δυσλειτουργία την Τηλεθέρμανση της Κοζάνης, η οποία βρίσκεται υπό απειλή πολύ νωρίτερα από το έτος σταθμό που δεν είναι άλλο από το 2023.
Όπως όλα δείχνουν η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, θα βιώσει δραματικές ημέρες και τη φετινή χειμερινή περίοδο, ενώ είναι βέβαιο πως τον Οκτώβριο του 2022, κανείς δεν διασφαλίζει με τι όρους και αν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει.
Τα τελευταία 24ωρα, ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου δεν χρειάστηκε να εισέλθει στο σύστημα, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες(τις οποίες παρουσίασε από το πρωί ο «Π») υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις ώστε να μπει στο σύστημα εκτός από τη μονάδα 4 και η 3, προκειμένου να μην χρειαστεί να δουλέψουν στο φουλ οι λέβητες πετρελαίου της ΔΕΥΑΚ.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι και το απόγευμα, παρά τις διαβεβαιώσεις που διέρρευσαν, με τους πάντες να κρατάνε την ανάσα τους για τις επόμενες δύσκολες μέρες όπου η ζήτηση θα αυξηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.
Σήμερα η συμμετοχή του λιγνίτη με το ζόρι ξεπέρασε κάποιες φορές το 3% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, με τις ΑΠΕ να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες καταλαμβάνοντας περίπου το 40% του μείγματος.
Μεγάλο μερίδιο κατέλαβε και το φυσικό αέριο, μετά την αισθητή πτώση των τιμών το τελευταίο διάστημα, ενώ είναι προφανές πως οι ΑΠΕ κέρδισαν στην κούρσα λόγω των καιρικών συνθηκών, της χαμηλής τιμής τους αλλά φυσικά και του γεγονότος τη μη δυνατότητας αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν.
Για την Κοζάνη πλέον το ερώτημα είναι πως θα λειτουργεί η Τηλεθέρμανση, όταν ξεκάθαρα υπάρχουν 4 και πλέον γεμάτοι δύσκολοι μήνες, ενώ φυσικά προβληματισμός επικρατεί για τις δεσμεύσεις που έχει πάρει το τοπικό πολιτικό προσωπικό για την πλήρη διασφάλιση λειτουργίας των μονάδων ειδικά για την Τηλεθέρμανση.
Δεν είναι λίγες οι φωνές, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις ενεργειακές εξελίξεις, οι οποίες λένε πως οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν ξεκάθαρα «εφεδρεία» του συστήματος και θα μπαίνουν σε λειτουργία μόνο όταν η ζήτηση είναι τεράστια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο, όπως συνέβη στον καύσωνα του καλοκαιριού.
Ζήσης Πιτσιάβας