«Ήδη η ΔΕΗ έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εξόφλησης των απαιτήσεων των εργολάβων της περιοχής, με προοπτική την κάλυψη και μεγαλύτερου μέρους αυτών το προσεχές διάστημα.»
Την απάντηση αυτή έδωσε η ΔΕΗ, μέσω του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη που συνυπέγραψαν οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Αντωνιάδης και Κ. Βλάσσης με θέμα «Ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ σε εργολήπτριες εταιρείες στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη», κοινοποίησε σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση των βουλευτών ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ειδικότερα ότι: «Η εκτέλεση εργασιών της ΔΕΗ από εργολάβους θα συνεχιστεί ο δε όγκος τους θα είναι συνάρτηση της εξορυκτικής δραστηριότητας σε τελευταία ανάλυση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και βέβαια του βαθμού αξιοποίησης του εξοπλισμού της επιχείρησης. Στόχος πάντοτε η μείωση του κόστους και η ποιότητα του παραγόμενους προϊόντος, όρος απαραίτητος για την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη έναντι άλλων καυσίμων.
Αναφέρει επίσης ότι «κάθε σύμβαση με τους εργολάβους αντιμετωπίζεται συγκεκριμένα με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες και πάντοτε, σε συνεργασία μαζί τους.» και επισημαίνει ότι: «Ο λιγνίτης μαζί με τις ΑΠΕ είναι η εγχώριες πηγές στις οποίες πρέπει να βασίζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στο μέλλον. Ειδικότερα η λιγνιτική παραγωγή πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστο το 35% της συνολικής για λόγους ασφάλειας, εφοδιασμού, ελέγχου των τιμών με ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου (και Φυσικού Αερίου), καθώς και για λόγους ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.»
Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Π. Σκουρλέτη, στην οποία τονίζει ότι «οι εργασίες της ΔΕΗ διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται μείωση του κόστους και αύξηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.»
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρεται γενικότερα στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω των προβλημάτων εισπραξιμότητας, σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση συσσωρεμένων από τα προηγούμενα χρόνια υποχρεώσεων συσχετιζομένων με την παραγωγική και αναπτυξιακή λειτουργία της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «τα θέματα αυτά η επιχείρηση τα διαχειρίζεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο αφενός επιδιώκοντας την επίλυσή τους και αφετέρου καλύπτοντας τις υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών, εργολάβων και λοιπών συνεργατών της με αντικειμενικότητα και ευαισθησία για τις ανάγκες τους καθώς και με όρους διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της.»
Κάνει αναφορά στις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας που συνδέουν τη ΔΕΗ με τις εργολαβικές εταιρείες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι «είναι εύλογο, σε μια δύσκολη και πιστεύουμε παροδική, οικονομική συγκυρία όλες οι πλευρές να αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο από την κρίση εξασφαλίζοντας παράλληλα κάθε δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Άλλωστε η ΔΕΗ, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, παραμένει στις πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων και των φορέων σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς τρίτους.
Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι: «Η ΔΕΗ τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα των συμβάσεων που έχει συνάψει με ιδιώτες εργολάβους- προμηθευτές. Τροποποιήσεις ή τυχόν μεταβολές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών γίνονται πάντα σε εφαρμογή και με απόλυτο σεβασμό των προβλεπομένων στις σχετικές ισχύουσες Συμβάσεις.»
Ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει τέλος ότι: «Οι πάσης φύσεως εργασίες που εκτελούνται από τρίτους αυξομειώνονται και παρακολουθούν την αυξομείωση της εκάστοτε απαιτούμενης παραγωγής λιγνίτη. Η μείωση της απαιτούμενης παραγωγής λιγνίτη κατά το τρέχον έτος δεν είναι θέμα προγραμματισμού αλλά απόρροια των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών φυσικού αερίου που έχει ως αποτέλεσμα την προένταξη των αντιστοίχων μονάδων έναντι των λιγνιτικών και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μειωμένη κατά 25% περίπου απαίτηση για εργασίες τρίτων.»