Σε μία συζήτηση που τέθηκαν όλα τα θέματα, ανάμεσά τους και θέματα “ταμπού” για τους συλλόγους, ο νέος Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνης Μαυρίδης φιλοξενείται στα PODCASTS του E-PTOLEMEOS.GR και συζητά με τον Αντώνη Πουγαρίδη.
Στη συζήτηση μπαίνουν μεταξύ άλλων η ανάγκη ανάδειξης της πρωτοπορίας της περιοχής στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας, την απροθυμία του κόσμου να ενταχθούν σε πολιτιστικούς συλλόγους, την απουσία Μνημείου Γενοκτονίας στην πόλη, την μητροπολιτικότητα του συλλόγου, τον πλούτο της βιβλιοθήκης του συλλόγου σε συνδυασμό με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου, και τέλος το σχέδιο της Διοίκησης για να εντείνει τη σχέση Κοινωνίας και Συλλόγου με την υλοποίηση δράσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η συνέντευξη αποτελεί το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς podcast με προσωπικότητες της περιοχής, στην οποία θα συζητάμε πράγματα που δεν βρίσκετε αλλού. Συντονιστείτε!
Ακούστε τη συνέντευξη με τον Αντώνη Μαυρίδη στο PODCAST μέσω του SOUNDCLOUD:
Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του κόσμου προς τον πολιτισμό, ο κ. Μαυρίδης το παραδέχθηκε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει μονοσήμαντη αξίωση, αλλά αρκετοί είναι οι λόγοι που υπάρχει απαξίωση στους πολιτιστικούς συλλόγους. Αυτό συνέβη γιατί προηγήθηκε μια περίοδος κοινωνικής και πολιτιστικής απαξίωσης, αλλά και γιατί δεν υπήρξε αντιστοίχηση των αναγκών της κοινωνίας, με τους συλλόγους να είναι «καθρέφτης» της κοινωνίας, και την κρίση να αποτυπώνεται και στους συλλόγους, όπου δεν υπήρξε νέα σκέψη, όραμα, νέα μυαλά και σκέψεις.
«Οι σύλλογοι υπάρχουν για να είναι εξωστρεφείς», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε αρκετούς συλλόγους δεν βρίσκονταν υποψήφιοι για να στελεχώσουν τις διοικήσεις και δεν έβρισκαν όλοι ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στα κοινά.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφασή του να συμμετάσχει στα κοινά και στη διοίκηση του Ποντιακού Συλλόγου, έκανε αναφορά στους προκατόχους του, λέγοντας πως «έγραψαν ιστορία και το αισθάνομαι ως χρέος», λέγοντας πως υπήρξαν για αυτό «σχολείο», οπότε σήμερα του προέκυψε η ανάγκη να «δημιουργήσουμε έναν ποντιακό σύλλογο που ονειρευόμαστε. Με ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας Πανελλαδικά, αλλά και με ανθρώπους που φέρνουν να γενιά μπροστά, με δυνατότητες να φτιάξουμε ένα σύλλογο πρότυπο».
Μίλησε για τον ποντιακό σύλλογο, που έχει ποντιακή ταυτότητα, πολιτιστική αλλά και με κοινωνική αναφορά με αναφορά σε θέματα αλληλεγγύης, προσφοράς, περιβάλλοντος κ.α., θέτοντας τους στόχους για τον Ποντιακό Σύλλογο, με στόχο να πάει πολλά βήματα μπροστά, όπως είπε.
Μιλώντας ειδικότερα, για την «Ποντιομάνα» Πτολεμαΐδα, που έβαλε έναν από τους θεμέλιους λίθους για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε κτήμα του πληθυσμού της περιοχής, τόνισε:
«Το 1986 έγινε η πρώτη εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα, οπότε και τέθηκε το θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας, και ήταν και από τις πρώτες πανελλαδικά και παγκόσμια, με την περιοχή να πρωτοπορεί στην προσπάθεια αναγνώρισης. Αυτό που έγινε το ’86 είναι μια πρωτοπορία της περιοχής που πρέπει να αναδειχθεί, είναι κομμάτι της περιοχής μας ότι πρωταγωνίστησε στο θέμα της Γενοκτονίας. Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να το έχουν κομμάτι της ιστορίας τους. Εμπνευσμένοι άνθρωποι πρωταγωνίστησαν από τους πρωτεργάτες εκείνης της περιόδου και αυτό θα τιμηθεί εφέτος με ειδικό τρόπο, όπου θα ανάψει η φλόγα της Γενοκτονίας εφέτος, και θα πάει με λαμπαδηδρομία στη Θεσσαλονίκη, για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος».
Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του συλλόγου, του κτιρίου του και των προσώπων του στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας πως «θέλουμε να κλείσουμε με εκκρεμότητες δεκαετιών για να πάμε μπροστά ταυτόχρονα», τόνισε, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει μνημείο γενοκτονίας, πάρκο γενοκτονίας και δρόμος μνήμης, πράγματα που η νέα διοίκηση τα επισπεύδει, ως «χρέος», των φορέων και του συλλόγου. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, για τη σύνδεση του κτιρίου, του πάρκου και του μνημείου, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά, την περιοχή και δημιουργώντας μια νέα κοιτίδα πολιτισμού.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στο φάρμα των δραστηριοτήτων του συλλόγου, τονίζοντας ότι είναι οικονομικά νοικοκυρεμένος σύλλογος, και είναι πολυχώρος πολιτισμού, που ασχολείται με το θέατρο (ποντιακό και νεοελληνικό), ομάδα scrabble στα ποντιακά, χορευτικά, δράσεις ποντιακής διατροφής, αναβαθμίζεται η βιβλιοθήκη, αναδεικνύονται βιβλία, κοινή πλεύση με συλλόγους. «Συνέργεια είναι το στοίχημά μας», τόνισε.
Ερωτηθείς για τον μητροπολιτικό ρόλο του συλλόγου και την ανάγκη να παραμείνουν οι τοπικοί σύλλογοι στα χωριά, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξής τους, προκειμένου να ριζώσουν, να πάρουν δράση και ζωή, προσθέτοντας ότι η φετινή εκδήλωση για την 19η Μάη έχει τη συνέργεια όλων των συλλόγων.
Τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να παραμείνουν «μακριά» από τον σύλλογο τακτικές πόλωσης, τονίζοντας πως ο πολιτισμός ενώνει και δεν διχάζει και πρέπει να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης στην περιοχή και στο νέο μοντέλο μετάβασης θα πρέπει να στηριχθεί και πολιτισμός του χθες, του σήμερα και του αύριο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαδραστικότητα του κτιρίου, την ψηφιοποίησή του και τη διαδραστικότητα του υλικού, υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας με το ΠΔΜ και εντάσσοντας σε πρόγραμμα επίσκεψης για τα σχολεία.
Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι κάθε δράση δεν απευθύνεται μόνο στους πόντιους, όπως τη λειτουργία της βιβλιοθήκης σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο θέατρο, το χορό, το τραγούδι, εκμάθηση οργάνων κ.α. Στόχος, είναι, τέλος, να στηριχθεί το ΠΔΜ στην Πτολεμαΐδα, με στόχο όποιος φοιτητής και όχι μόνο να μπορεί να έρχεται στη βιβλιοθήκη του συλλόγου και να διαβάζει, αφού πρώτα εξοπλιστεί.
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα να γεμίσει η κεντρική πλατεία στις 19 Μαΐου και να ανταποκριθούν στα μηνύματα των καιρών, με υπερηφάνεια στους προγόνους που ανέδειξαν την Πτολεμαΐδα, ως σύμβολο της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.