Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας σε ονομασία της FYROM, που θα περιέχει ως συνθετικό τον όρο “Μακεδονία”, όπως εκφράστηκε τουλάχιστον το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που πήραν μέρος στην συνεδρίαση του οργάνου στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε συλλαλητήρια που θα οργανωθούν, χωρίς ωστόσο να τεθεί θέμα διοργάνωσης συλλαλητηρίου από την ΠΕΔ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννης Βοσκόπουλος, μιλώντας προσωπικά και όχι εκ μέρους όλων, όπως είπε, τόνισε: «Διαφωνώ με το όνομα “Μακεδονία” ως συνθετικό, ας ονομαστεί FYROM. Φυσικά ευελπιστούμε ότι θα το καταλάβουν αυτό και από τη γείτονα χώρα. Εμείς θέλουμε η χώρα αυτή να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ, θέλουμε δηλαδή να υπάρξει αυτή η ομαλή, φιλική σχέση, όμως διαφωνούμε καθαρά σ’ αυτό το θέμα. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, το γνωρίζουμε όλοι, υπάρχουν τόσα συγγράμματα».
Σχετικά με την διεξαγωγή συλλαλητηρίων, υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να σας απαντήσω, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από την ΠΕΔ. Αν τα συλλαλητήρια θα προσφέρουν προς την κατεύθυνση των ψηφισμάτων που κι’ εμείς θα εκδώσουμε, ασφαλώς και θα συμμετέχουμε».
Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, επισήμανε ότι «η θέση και η προσωπική μου, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας, είναι να στηρίξουμε την καμπάνια της Ομοσπονδίας Μακεδονικών Σωματείων «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» και βεβαίως είμαστε αντίθετοι στη χρήση του ονόματος Μακεδονίας από το γειτονικό κρατίδιο ή παράγωγο της λέξης. Πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και η ελληνικότητα της Μακεδονίας ιστορικά τουλάχιστον δεν αμφισβητείται. Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο στη χρήση του ονόματος, αλλά και σε όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού, τα οποία έχουν εκφραστεί στο Σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου και νομίζουμε ότι μόνο κάτω απ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».
Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια, είπε ότι «ένα συλλαλητήριο δεν είναι απόφαση ενός ανθρώπου, προσωπικά είμαι σύμφωνος, αλλά θα πρέπει να αποφασιστεί συλλογικά και φυσικά θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να είναι επιτυχημένο».
Ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, υπογράμμισε με λακωνικό τρόπο, αλλά κατηγορηματικά: «Η θέση μας είναι μία και μοναδική. Δεν πρέπει να μπει σύνθετο όνομα με το όνομα Μακεδονία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είμαστε σ’ αυτή τη γραμμή που χάραξε ο εθνάρχης Καραμανλής το 1992 μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι απόψεις και των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, οπότε σ’ αυτή τη βάση εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
«Επιθυμούμε να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση του 1992 που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγό του από τα Σκόπια καθώς επίσης να απαλειφθούν από το σύνταγμα της χώρας αυτής όλες οι αλυτρωτικές αναφορές».