Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αντίθεση δημάρχων της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας στην κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» – Ενστάσεις και για το Πανεπιστήμιο – Τι συζητήθηκε για την απολιγνιτοποίηση

Αντίθεση δημάρχων της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας στην κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» – Ενστάσεις και για το Πανεπιστήμιο – Τι συζητήθηκε για την απολιγνιτοποίηση

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την αντίθεση των δημάρχων στην επικείμενη κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με τον πρόεδρό της σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην Κοζάνη να τονίζει πως δεν θα γίνει ούτε ένα έργο αν τελικά γίνει αυτό. Επίσης, το σώμα εξέφρασε την εντίθεσή του στην αναστολή λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η απολιγνιτοποίηση και η επόμενη ημέρα για την περιοχή.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης τόνισε πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα από την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» στην αυτοδιοίκηση , όπως ανακοίνωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

«Αν καταργηθεί το πρόγραμμα και πάνε όλα αυτά τα χρήματα στο ΕΣΠΑ θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα έργο. Στο ΕΣΠΑ υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση και στο Φιλόδημο δεν υπάρχει. Ένα έργο στο ΕΣΠΑ  θέλει 1-3 χρόνια για να βγει στον αέρα και ένα έργο στο «Φιλόδημο» θέλει 1-2 μήνες. Η διαφορά είναι τεράστια». Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να βρει τα κονδύλια.

Για την απολιγνιτοποίηση, που απασχόλησε επίσης τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Δασταμάνης, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί μια πρωτοβουλία για να μπουν όλα σε σειρά και να σχεδιαστεί πως θα είναι η επόμενη ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία. «Με όλους τους φορείς, και  πρωτοστατούσα την ΠΕΔ να δούμε τι θα γίνει», είπε σχετικά ο ίδιος, λέγοντας πως ήδη σχεδιάζεται σχετική ενημερωτική ημερίδα στην Πτολεμαΐδα με αξιόλογους ομιλητές, για το παράδειγμα άλλων κρατών, ενώ ήδη γίνονται επαφές και με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να «παγώσει» την έναρξη λειτουργίας  των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων πανελλαδικά, εκ των οποίων και έξι στην περιοχή, ο κ. Δασταμάνης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των δημάρχων, λέγοντας πως «σε μια περιοχή που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση, την ανεργία, είναι μεγάλο πλήγμα».

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Μαλούτας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για τον «Φιλόδημο», αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, απάντησε πως υπάρχει δρόμος ακόμα. Για τον «Φιλόδημο», είπε πως δεν υπάρχει εικόνα για το ποιες ήταν οι δεσμεύσεις από τη Τράπεζα Επενδύσεων και ποια έργα είχαν ενταχθεί, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Για τα έργα του «Φιλόδημου», έκανε λόγο για μικρά έργα χωρίς προϋποθέσεις των έργων του ΕΣΠΑ, λέγοντας πως θα προκύψει πρόβλημα, λέγοντας πως είναι σε αναμονή για το επιπλέον χρηματοδοτικό έργο για την αυτοδιοίκηση που θα βοηθάει στην υλοποίηση έργων.

Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης σχολιάζοντας την επανεκλογή του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, τόνισε πως είναι η Τρίτη του θητεία και εκτιμά πως με τη συμμετοχή του θα βοηθήσει την αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια.

Ζήσης Πιτσιάβας


Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας