Παρέμβαση στο θέμα της αποψίλωσης της Σχολής Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ στην περιοχή μας (ΣΤΕ Καρδιάς), από τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος με απόφαση της επιχείρησης μεταφέρεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα, θέμα το οποίο αποκάλυψε χθες ο «e-ptolemeos.gr», σημειώθηκε χθες από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Με επιστολή που απέστειλε χθες ο Θόδωρος Καρυπίδης προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ του ζητά να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να παραμείνει και να αξιοποιηθεί ο εν λόγω εξοπλισμός στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον Μ. Παναγιωτάκη εκθέτει τον προβληματισμό της ηγεσίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την μεταφορά εξοπλισμού από το Εργαστήριο Καταστρεπτικού Ελέγχου της ΣΤΕ Καρδιάς- διαδικασία που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, στο Κέντρο Δοκιμών Ελέγχου Ποιότητας (ΚΔΕΠ) στην Αθήνα. Κάνει μάλιστα αναφορά στις αντίστοιχες προσπάθειες μετακίνησης του εξοπλισμού από τη ΣΤΕ Καρδιάς στην Αθήνα που έγιναν και τον Οκτώβριο του 2015 και σταμάτησαν με παρέμβαση των συνδικάτων της περιοχής. Σήμερα, ωστόσο, λέει, «μετά από 14 μήνες περίπου, επισκέφτηκε την περιοχή κλιμάκιο της επιχείρησης από την Αθήνα με σκοπό να μετακινήσει το εργαστήριο από τη ΣΤΕ Καρδιάς, (Εργαστήριο Καταστρεπτικού Ελέγχου) με την αιτιολογία ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται και θα μεταφερθεί στο Κέντρο Δοκιμών Ελέγχου Ποιότητας (ΚΔΕΠ) για αξιοποίηση».
Ο Θ. Καρυπίδης τονίζει προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση, καθώς μια τέτοια ενέργεια συμβάλλει στην απώλεια τεχνογνωσίας από την περιοχή μας καθώς η μεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού στο κέντρο θα σημάνει την απομάκρυνση της τεχνογνωσίας και των προοπτικών ενίσχυσής της από την καρδιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ύπαρξη και λειτουργία του Εργαστήριου Καταστρεπτικού Ελέγχου, συμβάλλει στη διατήρηση και εξέλιξη της τεχνογνωσίας των ανθρώπων της περιοχής μας στις ενεργειακές δραστηριότητες, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της επιχείρησης. Η δε τεχνογνωσία της περιοχής, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την Δυτική Μακεδονία και ταυτόχρονα η διατήρηση και εξέλιξη της, είναι για εμάς μείζον θέμα, άμεσα συνδεόμενο με την ενίσχυση του ενεργειακού ρόλου της περιοχής».
Στην επιστολή του ο Θ. Καρυπίδης υπογραμμίζει επίσης ότι: «Επειδή το ζήτημα του εξοπλισμού αφορά την τοπική κοινωνία και τους φορείς, θεωρούμε ότι εκτός από την διαβούλευση που θα πρέπει να προηγηθεί της οποιαδήποτε απόφασης της επιχείρησης, θα πρέπει αυτή να συνδεθεί και με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αξιοποίησης του αξιόλογου αυτού εξοπλισμού, καθώς η μεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού στο κέντρο θα σημάνει την απομάκρυνση της τεχνογνωσίας και των προοπτικών ενίσχυσής της από την καρδιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, προκειμένου να παραμείνει και να αξιοποιηθεί ο εν λόγω εξοπλισμός στην περιοχή μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον Μ. Παναγιωτάκη αναφέρεται γενικότερα στην απώλεια εξοπλισμού από τη ΣΤΕΠΟ (Σχολή Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης Προσωπικού Ορυχείων), καθώς μέρος του εξοπλισμού της αποσπάστηκε και διατέθηκε σε συνεργεία και στις εγκαταστάσεις της ΣΤΕ Καρδιάς όταν το έτος 2015 οι εγκαταστάσεις της ΣΤΕΠΟ στα ορυχεία παραχωρήθηκαν για τη στέγαση του διοικητηρίου των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της απόφασης για κατεδάφιση του παλαιού διοικητηρίου του ΛΚΔΜ.