Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αντιδράσεις για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής – Και την εκταφή νεκρών από τα νεκροταφεία του οικισμού – Να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα  

Αντιδράσεις για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής – Και την εκταφή νεκρών από τα νεκροταφεία του οικισμού – Να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα  

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σ’ αναμμένα κάρβουνα αισθάνονται πως κάθονται οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας που βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης, καθώς βλέπουν να περνά ο καιρός και να μην προχωρούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού τους στην περιοχή “Ρεμιναλάρ” του αγροκτήματος Μαυροπηγής.

Η Επιτροπή Αγώνα με έγγραφο που κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας ζητά να συνεδριάσει εκτάκτως το όργανο για το θέμα της Μαυροπηγής, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την πορεία της μετεγκατάστασης του οικισμού, αλλά και για το τι συζητήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζητούν, μετά την απαίτηση της ΔΕΗ να επιστρέψουν μέρος των αποζημιώσεων που τους κατέβαλλε για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής, με βάση απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που μείωσε σε μεγάλο ποσοστό τις αρχικές αποζημιώσεις που επιδίκασε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Τα παραπάνω δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» το μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και πρώην Κοινοτάρχης της Μαυροπηγής Αντώνης Μπάρμπας, λέγοντας: «Ζητάμε να γίνει αυτή η συνεδρίαση για να συζητηθούν τα προβλήματα που μάς έχουν σκιάσει τη ζωή».  Τόνισε μάλιστα ότι ένας ακόμα λόγος που η Επιτροπή Αγώνα ζητά ξεχωριστή συνεδρίαση για την Μαυροπηγή είναι και για την απόφαση της ΔΕΗ να σηκωθούν τα νεκροταφεία της Μαυροπηγής, προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του ορυχείου Μαυροπηγής. Διότι, ενώ αρκετοί κάτοικοι αντιδρούν και δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την  μεταφορά των οστών των νεκρών τους στα νέα Κοιμητήρια Πτολεμαΐδας, η ΔΕΗ ξεκίνησε ήδη χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση ταφικών μνημείων στα νέα Κοιμητήρια Πτολεμαΐδας και για την κατασκευή οστεοφυλακίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα οστά των νεκρών από τα κοιμητήρια της Μαυροπηγής.

«Ο λόγος που αντιδρούμε», ανέφερε ο κ. Μπάρμπας, «είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να απαλλοτρίωσε τον οικισμό της Μαυροπηγής αλλά δεν έχει αποζημιώσει τους δικαιούχους για τα ταφικά μνημεία. Έγινε συλλογή υπογραφών για το ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι για την μεταφορά των λειψάνων των νεκρών μας στα νέα Κοιμητήρια Πτολεμαΐδας και θα μεταφερθούν εκεί τα οστά νεκρών μόνο όσων συγγενών τους συμφωνούν. Γιατί είμαστε 50-60 άτομα που δεν συμφωνούμε, γιατί θέλουμε να γίνει αναγνώριση δικαιούχων για να αποζημιωθούμε για τα έξοδα για τα ταφικά μνημεία, γιατί πολλοί έχουν ξοδέψει 4000 και 5000 ευρώ για την κατασκευή τους και πρέπει να αποζημιωθούν γι αυτά». Τόνισε μάλιστα ότι «η ΔΕΗ αποζημίωσε μονάχα την κοινότητα για την έκταση των κοιμητηρίων, δεν έγινε αναγνώριση δικαιούχων κάθε ταφικού μνημείου που θα καταστραφεί για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι που τα κατασκεύασαν».

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη