Πίστεψαν στο όραμα της πράσινης ανάπτυξης, επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Σήμερα καλούνται να καλύψουν εγγυήσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ, που είχαν δώσει με επιταγές τους στη βορειοελλαδική KLT Energy, προκειμένου να τους κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα, που όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, καθώς στο μεταξύ η εταιρεία περιέπεσε σε αδυναμία πληρωμών και επιχειρεί να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Η περιπέτεια για αυτούς τους 200 ανθρώπους άρχισε το 2009, όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι επενδυτές -αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες με μικρές προσωπικές εταιρείες- απευθύνθηκαν στην KLT Energy A.E., μία εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πάρκων μεσαίας ισχύος. Αφού έδωσαν μία προκαταβολή από 30.000 έως 70.000 ευρώ, εξέδωσαν στη συνέχεια μεταχρονολογημένες επιταγές για ποσά από 60.000 έως 300.000 ευρώ (ανάλογα και με την ισχύ του κάθε πάρκου), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις, ώστε η KLT να αντλήσει κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες και να αρχίσει τα έργα. «Επιλέξαμε αυτήν την οδό, για να κερδίσουμε χρόνο. Όταν θα γινόταν η σύνδεση με τη ΔΕΗ, περιμέναμε ότι θα εγκρίνονταν τα δάνεια τα οποία είχαμε αιτηθεί σε τράπεζες και έτσι θα καλύπταμε τις επιταγές», εξηγεί ο Βαγγέλης Βαρτζόπουλος, ένας εκ των επενδυτών. Όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία, που στο μεταξύ είχε προεισπράξει τις επιταγές έναντι του έργου που θα υλοποιούσε, ζήτησε να ενταχθεί στο άρθρο 99, χωρίς ποτέ να υλοποιήσει τα έργα. Έπειτα από πρόσθετη παρέμβαση των επενδυτών η αίτηση της εταιρείας απορρίφθηκε. Όμως οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν με διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες και προσημειώσεις στα σπίτια και τα ακίνητά τους. «Δεν είμαστε μεγαλοεπενδυτές. Δώσαμε τις οικονομίες μας, για να εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα για την οικογένειά μας, και τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο δρόμο», σημειώνει ο κ. Βαρτζόπουλος. Στο μεταξύ κινδυνεύουν να χάσουν και την άδεια παραγωγής ενέργειας, που έχει 18μηνη ισχύ.Τι λέει η εταιρεία
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KLT Energy A.E. Γιώργος Κάκκος αποδίδει την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο από τον Ιούλιο έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. «Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο από τη δεκαετία του ’90. Με αυτή τη μέθοδο χρηματοδότησης ολοκληρώσαμε 400 φωτοβολταϊκά πάρκα, επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ. Από το περασμένο καλοκαίρι όμως οι τράπεζες σταμάτησαν απότομα τη ροή χρηματοδότησης. Βρεθήκαμε σε πλήρη αδυναμία πληρωμών», αναφέρει στη «Μ». Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο το σύνολο των εν λόγω επενδύσεων είναι της τάξης των 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10-12 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί σε έργο. Αντίθετη άποψη έχουν οι 200 επενδυτές που έμειναν στον αέρα και οι οποίοι προσδιορίζουν το συνολικό ποσό στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ το υλοποιηθέν έργο είναι «μόνο περιφράξεις και βάσεις για τα φωτοβολταϊκά πάνελ».
Ζητούν παράταση
Στην προσπάθειά τους να σώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, οι 200 έχουν συστήσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Σύμπραξη» με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών όλων των ζημιωθέντων από την KTL Energy A.E. εξαντλώντας κάθε νομικό δικαίωμα. Παράλληλα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες, ώστε να μοιραστούν τη ζημία και να εκχωρήσουν σε αυτές τα μελλοντικά έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Παράλληλα επιδιώκουν την ψήφιση τροπολογίας (που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση και την υπογράφουν 103 βουλευτές από όλα τα κόμματα), ώστε με νομοθετική παρέμβαση να δοθεί χρονική παράταση στη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογράψει με το ΔΕΣΜΗΕ.
Έπειτα από όλα αυτά ο κ. Βαρτζόπουλος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία καλή επένδυση. Απλώς συμβουλεύει τους υποψήφιους επενδυτές «να μην προπληρώνουν ούτε ένα ευρώ, πριν να κατασκευαστεί το έργο».
Πηγή: makthes.gr