Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Άνοιξε η συζήτηση για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027- Υπό τη σκιά της «δίκαιης μετάβασης» οι στόχοι της Δυτικής Μακεδονίας

Άνοιξε η συζήτηση για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027- Υπό τη σκιά της «δίκαιης μετάβασης» οι στόχοι της Δυτικής Μακεδονίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η πρώτη ανοιχτή διαβούλευση για το πλαίσιο του σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για τη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της ΖΕΠ, παρουσία όλων των φορεών της περιοχής, των υπηρεσιακών παραγόντων και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ανοιχτή συζήτηση παρουσιάστηκε το σχέδιο πρότασης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης 2021-2027, το οποίο αποτελεί τη βάση για το διάλογο εν όψει του αναπτυξιακού σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται στην νέα προγραμματική περίοδο έχοντας να αντιμετωπίσει τη βασική ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, γεγονός που την υποχρεώνει να βρει άμεσα το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό της μοντέλο, μέσα και από την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που παρέχονται.

Στο κείμενο παρουσιάστηκαν οι πέντε(5) βασικοί στόχοι πολιτικής που έχει οριοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ οριοθετήθηκαν και οι βασικές προτεραιότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι 5 αυτοί στόχοι είναι:

  • Μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού.
  • Μια πιο Πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων.
  • Μια πιο Διασυνδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων.
  • Μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων
  • Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών.

Σε κάθε ένα από τους παραπάνω στόχους η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας περιγράφει βασικές προτεραιότητες όπως η ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων, η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η προώθηση της μετάβασης μέσω της καινοτομίας, η επίτευξη δίκαιης μετάβασης στη βιομηχανία, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αξιοποίηση των ΑΠΕ και η ενίσχυση των υποδομών τηλεθέρμανσης καθώς και των εναλλακτικών δυνατοτήτων λειτουργίας των συστημάτων τηλεθέρμανσης και η ενίσχυση της ολοκληρωμένης και κοινωνικής οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές.

Στο κείμενο της πρότασης είναι διακριτά η προτεραιότητα που μπαίνει για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη- Φλώρινα-  Κοζάνη- Όρια Νομού Λάρισας», ενώ ως «στρατηγικής σημασίας» θεωρείται η ολοκλήρωση της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Ε65.

Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 470εκ. Ευρώ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Νέα μεταβλητή περιπλέκει την εξίσωση της δημιουργίας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων από την Περιφέρεια στο πρώην Εκθεσιακό Κέντρο

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Σχεδόν έτοιμο είναι το καταστατικό του νέου φορέα με μεγαλομέτοχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και δεύτερο εταίρο ...