Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ανησυχία για την βιωσιμότητα των τεχνικών εταιριών της Περιοχής, μετά τη διακοπή των εργασιών στην 5η Μονάδα – Παρέμβαση και από το Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης

Ανησυχία για την βιωσιμότητα των τεχνικών εταιριών της Περιοχής, μετά τη διακοπή των εργασιών στην 5η Μονάδα – Παρέμβαση και από το Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μπορεί η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για διακοπή εργασιών στην 5η μονάδα να ικανοποιήθηκε, δεν προβλέφθηκε όμως τι θα γίνει με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτήν. Δεν έχει δηλαδή εξασφαλιστεί η στήριξη τους, αν και εν τοις πράγμασι το Κράτος τους απαγόρευσε να λειτουργούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κοζάνης «η αναγκαία αυτή εξέλιξη, που θέτει υποχρεωτικά εκτός εργασίας όλες τις επιχειρήσεις, κατασκευαστικές -τεχνικές, που δραστηριοποιούνταν στο έργο και τους εργαζομένους τους, τους οποίους και θα πρέπει να διατηρήσουν, συνεπάγεται την επιτακτική ανάγκη άμεσης συμπερίληψης αυτών στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που θα πρέπει να τύχουν οικονομικής στήριξης, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη τόσο η υπαγωγή των εργαζομένων του έργου της V μονάδας της ΔΕΗ στην ευνοϊκή ρύθμιση της λήψης των 800 ευρώ μέσω, του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όσο και κυρίως της υπαγωγής στους ΚΑΔ που πλήττονται και των ΚΑΔ όλων των επιχειρήσεων που εργάζονται στην κατασκευή του».

 

Την αγωνία για το ενδεχόμενο να «γονατίσουν» οι επιχειρήσεις αυτές, εκφράζει με ανακοίνωση του το Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης, η οποία θέτει ζήτημα αναγκαιότητας εξόφλησης των παλιών οφειλών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου, μόνο αν πάρουν οι εταιρίες ένα τμήμα αυτών των οφειλών που ήδη τους χρωστά η ΔΕΗ, θα μπορέσουν να σταθούν όρθιες, και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα καθώς η επιπλέον οικονομική δυσχέρεια δημιουργεί σημαντικό λειτουργικό πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων, το Παρατηρητήριο στην ανακοίνωση του αναφέρει:»

Δεδομένου ότι
– Το εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας 5 σταματάει άμεσα τη λειτουργία του σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφ. κ. Χαρδαλιά το απόγευμα της 30.03.2020 στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας,

– Στο εργοτάξιο απασχολούνται τουλάχιστον 1000 εργαζόμενοι (εργολάβων) καθώς και μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων,
Ζητούμε, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα των τεχνικών εταιριών προς μείωση των οικονομικών συνεπειών και επιβίωσής τους, ζητάμε τα εξής:
• Την άμεση καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τους εργολάβους,
• Την άμεση καταβολή των όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΔΕΗ για το έργο της Πτολεμαΐδας 5.
Τα ανωτέρω αφορούν σε έργα / εργασίες που έχουν εκτελεστεί και υλικά που έχουν παραδοθεί και έχει ήδη αθετηθεί η συμβατική ημερομηνία εξόφλησής τους.
Οι τεχνικές εταιρίες που εργάζονται στο έργο της Πτολεμαΐδας 5 είχαμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (αποστάσεις ασφαλείας, καθημερινές απολυμάνσεις οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, διάθεση απολυμαντικών, καθημερινή επικοινωνία με τους γιατρούς εργασίας, απομάκρυνση ευπαθών ομάδων, κλπ).
Οι τεχνικές εταιρίες είμαστε υπόχρεες για την καταβολή δώρου Πάσχα, το οποίο ενημερώνουμε ότι θα καταβάλουμε εμπρόθεσμα, ασχέτως εάν τυγχάνουμε των ενεργημάτων του ελληνικού δημοσίου.»

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη