Σε επιφυλακή βρίσκεται η διοίκηση του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου και του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) για την πρόληψη κατολισθητικών φαινομένων στο εν λόγω ορυχείο της ΔΕΗ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ρωγμές και μετακινήσεις πρανών (κατολισθήσεις).
Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή προξενούν ανησυχία στους εργαζόμενους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, λόγω της γνωστής αστάθειας που παρατηρείται στην εν λόγω περιοχή. Ωστόσο, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ όσο και από τον καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Καββαθά ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ για θέματα μετατοπίσεων πρανών.
Κληθείς από το «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής Εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ, Στέφανος Παλαβός, να σχολιάσει αν έχει βάση η ανησυχία των εργαζομένων για κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στο Ορυχείο Αμυνταίου, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «έχουμε εμφάνιση ρωγμών σε διάφορα σημεία του Ορυχείου Αμυνταίου, τις οποίες παρακολουθούμε και εξετάζουμε που μπορεί να οφείλονται». Σημείωσε μάλιστα ότι η εμφάνιση ρωγμών σε διάφορα σημεία του ορυχείου παρατηρείται «εδώ και δύο χρόνια, όμως το φαινόμενο παρακολουθείται για να δούμε τι εξέλιξη μπορεί να έχει».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα είμαστε σε επαγρύπνηση. Υπάρχει ένα δίκτυο καταγραφών των ρωγμών, γίνονται μετρήσεις τις οποίες αναλύουμε για να γνωρίζουμε την εξέλιξη του φαινομένου» και επισήμανε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή δούμε ότι υπάρχει κίνδυνος μετατοπίσεων, λαμβάνουμε εγκαίρως μέτρα για μην έχουμε επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό του ορυχείου».
Σημειώνεται ότι τα ρήγματα και οι κατολισθήσεις στο Ορυχείο Αμυνταίου οφείλονται «στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και σε υπόγεια νερά που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή», σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η ΔΕΗ παλαιότερα, με αφορμή φαινόμενο κατολίσθησης που είχε σημειωθεί στις 17/01/2006 σε μικρό τμήμα των πρανών των σταθερών ταινιόδρομων του Ορυχείου Αμυνταίου.