Ενεργειακή αυτονομία σε ζεστό νερό χρήσης και σε ψύξη πρόκειται να αποκτήσουν το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, με την ένταξη του έργου «Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ (ζεστό νερό χρήσης), ηλιακή ψύξη με ψύκτη απορρόφησης και υποβοήθηση της θέρμανσης με την υπολειπόμενη θερμική ενέργεια» στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ που διαχειρίζεται το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας).
Καθώς, όπως δήλωσε στον «Π» ο αναπλ. διοικητής των νοσοκομείων Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο, Νίκος Αντωνάκης, υπεγράφη στις 11 Αυγούστου από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, η απόφαση για την ένταξη του παραπάνω έργου στο Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 στη Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι 30/04/2017. Ο κ. Αντωνάκης σημείωσε ότι ο υπουργός υπέγραψε ειδικότερα αποφάσεις για την ένταξη δέκα Πράξεων στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού Προϋπολογισμού 12,8 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων την απόφαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, «το οποίο έχει μάλιστα τον υψηλότερο προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 1.893.352,44 ευρώ.»
Οι Πράξεις αφορούν στην επιδεικτική ενσωμάτωση δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κτίρια, εγκαταστάσεις και χώρους Φορέων που λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος (π.χ. ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, κ.α.).
Στους φορείς αυτούς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την πράξη «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ΑΠΕ για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας Γρεβενών.»
Οι Πράξεις που εντάχθηκαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θετική αξιολόγησή από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αφορούν στην υλοποίηση επιδεικτικών και εμβληματικών δράσεων ΑΠΕ σε ενεργοβόρα δημόσια κτίρια, χώρους και εγκαταστάσεις, υψηλής χρηστικότητας και σημαντικής αξίας για την κοινωνία, όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χώρους άθλησης, κλπ. Οι κυριότερες επιδεικτικές τεχνολογίες, που θα εγκατασταθούν πιλοτικά, περιλαμβάνουν: γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και ηλιοθερμικά συστήματα για κάλυψη θερμικών – ψυκτικών αναγκών και ζεστό νερό χρήσης, αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων κτιρίων και αντλιοστασίων, λέβητες βιομάζας για παραγωγή θερμικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση με χρήση φωτοβολταϊκών για φόρτιση του στόλου. Από τις εφαρμογές αυτές αναμένονται σημαντικότατα κέρδη στην εξοικονόμηση συμβατικής ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την τοπική απασχόληση.
Τη σημασία του έργου αυτού για τα δύο νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης εξήγησε μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Περικλής Κοσμολιάπτσης, επισημαίνοντας ότι «η υλοποίηση του έργου θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά σημαντική μείωση στις δαπάνες ενέργειας των δύο νοσοκομείων.» Εξήγησε ειδικότερα ότι «μπαίνουν ηλιακοί συλλέκτες με σκοπό την πλήρη αυτονομία σε ζεστό νερό που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία στα χειρουργεία, αποστειρώσεις, στα μπάνια και το περίσσευμά του την περίοδο του χειμώνα θα υποβοηθά τη θέρμανση, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού με τη χρήση ψύκτη απορρόφησης θα έχουμε ψύξη για τους κλιματιζόμενους χώρους των δύο νοσοκομείων.»
Ο κ. Αντωνάκης από την πλευρά του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η δράση αυτή για τα δύο νοσοκομεία χρηματοδοτείται κατά 100% και πως με την υλοποίηση των δράσεων θα εξασφαλισθεί η ενεργειακή αυτονομία των δύο νοσοκομείων σε ζεστό νερό και ψύξη. Επισήμανε δε ότι «το σημαντικό είναι ότι έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση γι’ αυτό το σημαντικό έργο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο θα μπορέσουν εντάξουν άλλες δράσεις στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ.)»
Ο αναπλ. διοικητής του νοσοκομείου Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο δήλωσε τέλος ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στις τεχνικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων που συνεργάστηκαν και ετοίμασαν πλήρη φάκελο για την υποβολή της πρότασης η οποία αξιολογήθηκε θετικά και εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΑΠΕ.»
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΧ αποτελεί τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη τελωνειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέκυψε από το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το 1992 τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο του παραπάνω συμφώνου, ιδρύθηκε ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ, ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά – και των περιφερειών του ΕΟΧ.