Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων αναμένεται να αποφέρει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς ξεκίνησε στα δύο νοσοκομεία η υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε Ζεστό νερό χρήσης, ηλιακή ψύξη με ψύκτη απορρόφησης και υποβοήθηση της θέρμανσης με την υπολειπόμενη θερμική ενέργεια», το οποίο εντάχθηκε στη Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» – Πρόγραμμα GR-03 και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,8 εκατομ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2099-2014 κατά 85% και το υπόλοιπο από ίδια συμμετοχή.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, όπως δήλωσε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου “Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο”, Γιώργος Χιωτίδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας, όπου παρουσιάστηκε η πράξη του συγκεκριμένου έργου. Τόνισε μάλιστα ότι τα ηλιακά αυτά συστήματα θα συνεισφέρουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην μείωση της κατανάλωσης σε πετρέλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή ζεστού νερού το καλοκαίρι και για την ψύξη για την περίοδο του καλοκαιριού και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας την περίοδο του χειμώνα. Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για «ένα έργο πρωτοποριακό που ενσωματώνει την υψηλή τεχνολογία και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες δράσεις σε άλλους δημόσιους χώρους και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλα δημόσια κτήρια σε όλη τη χώρα». Ο κ. Χιωτίδης υπογράμμισε επίσης ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει στην μείωση του αποτυπώματος των ρύπων σε μια περιοχή όπως η δική μας που είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντικά.
Με την εγκατάσταση 320 ηλιακών συλλεκτών στο δώμα του Μποδοσάκειου και 370 στη στέγη του Μαμάτσειου τα δύο νοσοκομεία δεν θα καταναλώνουν καθόλου πετρέλαιο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ανέφερε ο προϊστάμενος υποδιεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου, Περικλής Κοσμολιάπτσης.
Επισήμανε επίσης ότι η περίσσεια θερμικής ενέργειας θα οδηγείται σε ένα σύστημα απορρόφησης ο οποίος θα υποβοηθά την ψύξη των νοσοκομείων το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα η περίσσεια θερμικής ενέργειας θα υποβοηθά την θέρμανση. «Έτσι θα έχουμε μείωση της κατανάλωσης για ζεστά νερά της τάξης του 90%-95%, μείωση 20%-25% για την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και γύρω στο 5% για θέρμανση τον χειμώνα.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ημερίδα παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Επίσης, παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Δημήτρη Μαυροματίδη αντίστοιχο έργο που θα υλοποιηθεί στη Δημοτική Κοινότητα Γρεβενών για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, το νοσοκομείο Γρεβενών, σχολεία, η Μαθητική Εστία, το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο των Γρεβενών, ενώ στα οφέλη του έργου αυτού αναφέρθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ-ΙΔΕΠ, Μηχανολόγος Μηχανικός Γιάννης Μαργαρίτης.