Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αναβαθμίζονται ενεργειακά και αισθητικά οι δύο γέφυρες της λίμνης Πολυφύτου και η μαρίνα του Ναυτικού Ομίλου – Στόχος η τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής

Αναβαθμίζονται ενεργειακά και αισθητικά οι δύο γέφυρες της λίμνης Πολυφύτου και η μαρίνα του Ναυτικού Ομίλου – Στόχος η τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Την μελέτη ενεργειακής και  αισθητικής αναβάθμισης των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου, της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης και του οικισμού της Νεράιδας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κοζάνης, στη σημερινή του συνεδρίαση. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 49.600 ευρώ και το κόστος υλοποίησης του έργου σε 471.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτική προμελέτη ενεργειακής αναβάθμισης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, μήκους 1.372m, το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 165.800 € (+24% ΦΠΑ). Κατ’ αναλογία  για τη Γέφυρα Ρυμνίου, μήκους 615m, το κόστος εκτιμάται στα   85.000 € (+24% ΦΠΑ) και το κόστος των παρεμβάσεων στο Ναυτικό Όμιλο στα 50.000 € (+24% ΦΠΑ). Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 380.000 € (+24% ΦΠΑ) και το κόστος των μελετών σε 40.000 € (+24% ΦΠΑ). Το έργο είναι ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2012 – 2016 και θα χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.

plakentas-1-620x330

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος τόνισε ότι η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών φωτιστικών δρόμου που βρίσκονται τοποθετημένα τόσο στο οδόστρωμα της γέφυρας των Σερβίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν αυτής, την τοποθέτηση φωτιστικών δρόμου νέας γενιάς στην γέφυρα του Ρυμνίου, την βελτίωση και ενίσχυση του φωτισμού της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου, καθώς και του οικισμού της Νεράιδας.  Θα μελετηθεί επίσης η τοποθέτηση προβολέων νέας γενιάς (LED, RGB) και η πρωτοποριακή μέθοδος ελέγχου, οδήγησης και μετάδοσης εντολών για τη λειτουργία προβολέων κάτω από το οδόστρωμα των γεφυρών με σκοπό την αισθητική βελτίωσή τους ειδικά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, η μεγάλη γέφυρα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αξίζει περαιτέρω ανάδειξης ως ένα από τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα της περιοχής μας, η δε γέφυρα του Ρυμνίου και η πλωτή μαρίνα που βρίσκεται στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία της λίμνης, η αναβάθμιση των οποίων θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ενεργειακή όσο και στην αισθητική βελτίωση της ευρύτερης περιοχής.

Τα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας υφιστάμενα φωτιστικά, θα αντικατασταθούν από φωτιστικά τύπου LED, πράσινης τεχνολογίας και εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνάει άμεσα αλλά και έμμεσα το 80%. Τα φωτιστικά σώματα τύπου LED λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Τα φωτιστικά σώματα τύπου LED, σεβόμενα το περιβάλλον, παράγουν καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμό, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λύσεις φωτισμού επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς και την δραστική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, με αποτέλεσμα τα φωτιστικά τύπου LED να αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον του φωτισμού.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις θα επιτευχθεί η σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας φωτισμού, ενώ η χρήση καινοτόμων τεχνολογικά φωτιστικών θα επιδράσει θετικά στο περιβάλλον. Η αισθητική παρέμβαση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

20161128_165040 20161128_164907

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας