Ταλαιπωρία τέλος για ασθενείς που μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη
Τέλος στην ταλαιπωρία ασθενών που αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία για εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς το Μαμάτσειο νοσοκομείο απόκτησε έναν σύγχρονο τρισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφο, που θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα που λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες στην καρδιολογική κλινική, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μαμάτσειο νοσοκομείο. Ο διοικητής Γιώργος Χιωτίδης αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή προμήθεια, λέγοντας ότι κατά καιρούς έγινε προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και σε άλλους τομείς, προσθέτοντας ότι «κεντρικός στόχος παραμένει η επέκταση του Μαμάτσειου, κόστους 15.000.000 ευρώ, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο». Για το ίδιο θέμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, είπε ότι «δρομολογήσαμε εδώ και καιρό της επέκταση, ώστε χειρουργικό και παθολογικό με τις νέες εγκαταστάσεις να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες της περιοχής, με ποιότητα στη φιλοξενία ασθενών, με καλύτερο εξοπλισμό και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας». Για τον ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον Θόδωρο Καρυπίδη, «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διέθεσε περίπου 2.000.000 ευρώ σε Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο».
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Στέλιος Λαμπρόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «σήμερα ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια δύο χρόνων και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ήρθε το μηχάνημα και ήδη λειτουργεί ο νέος τρισδιάστατος υπερηχοκαρδιογράφος. Μας προσφέρει όλες τις δυνατότητες που δεν μας προσέφερε ο παλιός. Υπάρχουν επάνω όλες οι σύγχρονες τεχνικές, καθώς και η τρισδιάστατη καταγραφή. Είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει. Θα είναι πολύ πιο ποιοτικές οι υπηρεσίες που προσφέρουμε. Προχωράμε βήμα – βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Ξεκινήσαμε με την ολοκλήρωση της καρδιολογικής κλινικής, τώρα είμαστε στη φάση που ολοκληρώνουμε το καρδιολογικό εργαστήριο και βλέπουμε». Σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό της καρδιολογικής, ο Σ. Λαμπρόπουλος, παραδέχτηκε πως «έχουμε κάποια προβλήματα, αλλά έχουμε βρει μια φόρμουλα να λειτουργούμε με ασφάλεια αυτόν τον καιρό και είμαστε σε αναμονή προκήρυξης των νέων θέσεων». Για το κόστος του τρισδιάστατου υπερηχοκαρδιογράφου, είπε ότι «ανέρχεται σε 180.000 ευρώ και καλύπτεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
Ο διοικητής των διασυνδεομένων νοσοκομείων Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου, Γ. Χιωτίδης, σημείωσε: «Με αυτόν τον εξοπλισμό αναμένεται αφενός κάποιες εξετάσεις που δεν γίνονται σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, να αρχίσουν να γίνονται, πράγμα που σημαίνει ότι κόσμος που αναγκάζεται να πηγαίνει σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δεν θα πηγαίνει πια. Τα δε απεικονιστικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, κάτι το οποίο αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής, διευκολύνει σημαντικά το έργο των γιατρών. Επειδή ένας τέτοιος εξοπλισμός δεν υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία, ενδεχομένως ούτε στη Βόρεια Ελλάδα, εκείνο που θα συμβεί είναι ότι θα αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά και έπεται συνέχεια. Έχουμε την τύχη να έχουμε έναν διευθυντή ο οποίος έχει φιλοδοξίες, με την καλή έννοια του όρου, θέλει η καρδιολογική κλινική να γίνει σημείο αναφοράς για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σ’ αυτό θα έχει τη στήριξη της διοίκησης».
Αναφερόμενος στο θέμα των γιατρών, ο Γ. Χιωτίδης, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η καρδιολογική κλινική έχει πληρότητα, αλλά ενδέχεται να μην έχει σε δύο – τρεις μήνες, διότι δύο γιατροί έχουν προσληφθεί στη ΜΕΘ. Είναι στις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησης, με την πρώτη ευκαιρία να προκηρύξουμε μόνιμη θέση καρδιολόγου εφ’ όσον μας δοθεί δυνατότητα από το υπουργείο».