Στην απόφαση αναπροσαρμογής των τελών κατανάλωσης τηλεθέρμανσης οδηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά από σχετική απόφαση που είχε ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΕΠΑ (Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου). Πρόκειται για αύξηση της τάξης περί του 20%, με τα τιμολόγια τηλεθέρμανσης να πάνε από τα 60 ευρώ στα 70 ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε ΜWH της θερμικής ενέργειας.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα χρέη της επιχείρησης, ιδίως αυτά που αφορούν στα δικαιώματα ρύπων, λέγοντας πως το ζήτημα είναι τεράστιο και για άλλες τηλεθερμάνσεις όπως της Κοζάνης, όπου εκεί ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.
«Οραματίστηκα το έργο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα να το διαφυλάξουμε και να είναι βιώσιμη η επιχείρηση», είπε ακόμη ο κ. Λιάσης, λέγοντας πως το μεγάλο διακύβευμα είναι να παραμείνει βιώσιμη η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και πως η θέση του δήμου είναι «θέση ευθύνης».
Προσέθεσε πως ο δήμος θα κάνει ενέργειες ώστε να ψάξει για πιο φθηνή καύσιμη ύλη και θα κινηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις, με στόχο να είναι βιώσιμη η ΔΕΤΕΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική επιχείρηση τηλεθερμάνσεων, επανέλαβε πως είναι «απαράβατος όρος» να μην υπογράψουν οι δήμαρχοι (Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου), με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που ήδη έχουν, αλλά με μια ανταγωνιστική τιμή. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι μελλοντικά αν υπάρχει η δυνατότητα θα υπάρξουν και εκπτώσεις.
Την αντίθεσή τους στην αύξηση εξέφρασαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «επιπόλαιη και ατελέσφορη» λύση, με την επικεφαλής κ. Γιαννιτσοπούλου για κάνει λόγο για «μεγάλο θράσος να λένε ότι είναι δίκαιη η αύξηση της τιμής μονάδας», ενώ αναρωτήθηκε που ήταν αυτοί που διοικούσαν τα έτη ’21, ’22 και ’23 όταν έφερναν στην επιχείρηση έλλειμμα.
Εκτεταμένη ανάλυση έκανε ο διευθυντής της ΔΕΤΕΠΑ και εισηγητής του θέματος κ. Κυριακόπουλος, μιλώντας με αριθμούς και νούμερα και σημειώνοντας πως «αν δεν υπήρχε ορθολογική τιμολογιακή πολιτική δεν θα υπήρχε δυνατότητα εκτέλεσης έργων». Περιέγραψε ποιες είναι οι οφειλές της επιχείρησης (που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ για τη ΔΕΗ, ομοίως για δικαιώματα ρύπων, 2 εκ. ευρώ για δάνεια και 260.000 ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές).
Θύμισε ότι είχαν προηγηθεί αναπροσαρμογές στα τιμολόγια τηλεθέρμανσης (σ.σ. από τα 41 ευρώ είχε πάει στα 53 ευρώ και από εκεί στα 60 ευρώ), καταλήγοντας πως για να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα που προβλέφθηκαν και με βάση τα προβλεπόμενα κόστη παραγωγής ενέργειας και το αυξημένο τοκοχρεολύσιο, προκύπτει ζημιά 90.000 ευρώ, οπότε και θα χρειαζόταν τιμή στα 73 ευρώ τη MW.
Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.