Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξ αιτίας κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών, συνεπεία της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε στο Ορυχείο Αμυνταίου στις 10 Ιουνίου.
Πρόκειται για τις Τοπικές Κοινότητες Αναργύρων, Βαλτόνερων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου, οι οποίες με την απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Αυτό αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια”: «Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από 10 Ιουνίου 2017 και για έξι (6) μήνες, ήτοι και 10 Δεκεμβρίου 2017».
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει δίχως νέο έγγραφο άρση της παραπάνω απόφασης, καθώς και ότι ο συντονισμός των ενεργειών ανατίθεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο σοβαρό πρόβλημα που προκλήθηκε σε κτίσματα των οικισμών που γειτνιάζουν με το Ορυχείο Αμυνταίου είχε αναφερθεί ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Μεταλλειολόγος & Πολιτικός Μηχανικός, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ο οποίος μελετά το φαινόμενο που εκδηλώνεται στους Αναργύρους από το 2006 ανελλιπώς, ο οποίος επισκεπτόμενος μετά την κατολίσθηση τους Αναργύρους είχε επισημάνει ότι ρηγματώσεις εδαφών και ρωγμώσεις σε κατοικίες δεν υπάρχουν μονάχα στην Τ.Κ. Αναργύρων που βρίσκεται δίπλα στο ορυχείο αλλά και σε άλλους οικισμούς της περιοχής πέριξ του ορυχείου.
Όσο για το τι σημαίνει η κήρυξη των παραπάνω οικισμών σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πλέον την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων – κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.