Αργά αλλά σταθερά, αίρονται το ένα μετά το άλλο τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού και στη χώρα μας, και τους επόμενους μήνες θα ζούμε μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα.
Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί».
Ο υπουργός τόνισε ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».
«Η αίσθηση που υπάρχει και το έχω πει είναι πως για το επόμενο 6μηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει μία προετοιμασία από όλα τα κράτη σε περίπτωση που ο κορωνοϊός να επανέλθει το φθινόπωρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας πως η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι κοντά.
Τesting στα σχολεία και αλλαγή της καταγραφής κρουσμάτων και της καραντίνας
Το αυξημένο testing στα σχολεία είναι ακόμη ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί, όπως επίσης και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται με τον ημερήσιο έλεγχο και την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
Το πιο πιθανό σενάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσει η καταγραφή των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, όπου θα καταγράφονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη. Δηλαδή θα καταγράφονται μόνο νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά.
Αλλαγές εξετάζονται επίσης και στην απομόνωση, από 14 μέρες στην αρχή πήγε στις 10 μέρες και τώρα πήγε στις 5 μέρες. Με την μείωση του χρόνου της απομόνωσης είχαμε μια πρώτη αποκλιμάκωση στο θέμα αυτό και έτσι σταδιακά θα πάμε σε μια κανονικότητα.
Σε κάποιες χώρες μάλιστα υπάρχει η σκέψη να σταματήσουν και την καραντίνα και την απομόνωση. Να απομονώνεται, π.χ. μόνο αυτός που έχει συμπτώματα και λιγότερες μέρες.
Η κατάργηση της καραντίνας όσων έχουν προσβληθεί με κορονοϊό ήδη εφαρμόζεται στη Βρετανία.
Στους προβληματισμούς των ειδικών περιλαμβάνονται γενικά τα εξής:
- τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και εάν αυτά θα διατηρήσουν ή όχι τη χρησιμότητά τους για την είσοδο σε δημόσιους κλειστούς χώρους με συνωστισμό,
- η δήλωση κρουσμάτων και εάν θα καταμετρώνται πλέον μόνο οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα που εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομείο,
- η πολιτική του testing και εάν η ευρύτητά τους θα υποστεί περιορισμούς σε ορισμένους χώρους (π.χ. σχολεία),
- η μείωση ή κατάργηση των ημερών απομόνωσης των κρουσμάτων ή της καραντίνας των επαφών
Κατάργηση μάσκας
Παράλληλα εξετάζεται η άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ακόμα και για τους ανεμβολίαστους αρκεί να μην υπάρχει συνωστισμός.
Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι περιμένει κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. «Το βλέπω μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και πάλι όπου υπάρχει συνωστισμός θα χρειάζεται η μάσκα τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν όμως και οι φωνές των ειδικών που φωνάζουν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος είπε ότι σε περιόδους ύφεσης περιορίζεται εκεί όπου υπάρχουν συνωστισμοί.
«Το λάθος είναι να περάσει ως χαλάρωση των μέτρων. Στους κλειστούς χώρους όπου όντως μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση μπορεί να διατηρηθεί». Kαι όπως πρόσθεσε, ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός και δεν είναι ακίνδυνος. «Δεν βρήκαμε το εμβόλιο που θα μας προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ιός εξακολουθεί να είναι φονικός. Δεν υπάρχει κανένα βιβλιογραφικό δεδομένο που να λέει ότι περάσαμε σε ενδημική μορφή και δεν περιμένουμε άλλες εξάρσεις».
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε προ ημερών ότι θα πορευτούμε με τις μάσκες σίγουρα για τους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον ως το Πάσχα.
«Φέτος το καλοκαίρι, με την Όμικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα. Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Όμικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή:dikaiologitika.gr