Αρχική > Slider > Αλλάζει το ωράριο βάρδιας στα ορυχεία του ΛΚΔΜ – Πιλοτική εφαρμογή για 4 μήνες

Αλλάζει το ωράριο βάρδιας στα ορυχεία του ΛΚΔΜ – Πιλοτική εφαρμογή για 4 μήνες

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Αλλάζει από την 1η Απριλίου 2016 δοκιμαστικά για 4 μήνες το ωράριο των εργαζομένων σε βάρδια στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονία, μετά τη σχετική συμφωνία των συνδικάτων και της ΔΕΗ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας- Εορδαίας.

Με το νέο ωράριο που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή σπάει το 7ήμερο βάρδιας και οι εργαζόμενοι αντί για 7 συνεχόμενα πρωινά, 7 απογευματινά και 7 νυχτερινά θα εργάζονται 3-2-2 ή 2-2-3. Δηλαδή θα εργάζονται 3 πρωινά, δύο απογευματινά και 2 νυχτερινά, θα μεσολαβούν δύο ρεπό κ.ο.κ.. Θα εργάζονται τον μήνα πάλι 7 πρωινά, 7 απογευματινά και 7 βραδινά αλλά διακεκομμένα.

Η πρόταση της ΔΕΗ προς τους εκπροσώπους των σωματείων ήταν η αλλαγή του ωραρίου να εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα 6μηνο, ωστόσο μετά από τις τοποθετήσεις των συνδικάτων αποφασίστηκε το νέο ωράριο να τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά για 4 μήνες, από 1η Απριλίου έως 31 Ιουλίου.

Από 15 -20 Ιουλίου θα γίνει ψηφοφορία σε όλα τα ορυχεία ώστε οι εργαζόμενοι στη βάρδια να ψηφίσουν εάν θα παραμείνει το νέο ωράριο ή θα επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς.

Mosxos Mosxou

Μιλώντας στο e-ptolemeos.gr ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Μόσχος Μόσχου ανέφερε ότι «εμείς ως σωματείο είμαστε υπέρ της πιλοτικής- δοκιμαστικής εφαρμογής του νέου ωραρίου που είχε προτείνει η ΔΕΗ από το 2001 αλλά απορρίφθηκε τότε από εργαζόμενους και συνδικάτα. Αντιδράσαμε μόνο στην πρόταση για 6μηνη πιλοτική εφαρμογή και το κλείσαμε στο 4μηνο. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κρίνουν σε 3,5 μήνες εάν θέλουν να συνεχιστεί το νέο ωράριο ή να επιστρέψουν στο παλιό καθεστώς.»

Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» σημείωσε μάλιστα ότι «με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από 3,5 μήνες εφαρμογής του νέου ωραρίου θα μπει τέλος στη διάσταση απόψεων που υπήρχε μεταξύ των εργαζομένων αναφορικά με το καθεστώς εργασίας στη βάρδια. Επιτέλους τελειώνει αυτή η ιστορία και μακάρι να είναι μεγάλη η πλειοψηφία για να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.»

theoxaris kostas enosi

Την πιλοτική εφαρμογή αλλαγής του ωραρίου στη βάρδια χαιρέτισε με δήλωσή του στο e-ptolemeos.gr και ο πρόεδρος του σωματείου η «Ένωση», Κώστας Θεοχάρης. «Την περιμέναμε τη συνάντηση αυτή με αντικείμενο την αλλαγή του ωραρίου στη βάρδια, διότι το θέμα το σήκωσε πέρσι η «Ένωση» με τις δύο ημερίδες που διοργάνωσε σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα τον Δεκέμβριο του 2014. Και οι εργαζόμενοι στη βάρδια ψήφισαν σε όλα τα ορυχεία του ΛΚΔΜ και η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της δοκιμαστικής αλλαγής του ωραρίου της βάρδιας στα ορυχεία.»

Επισήμανε μάλιστα ότι το ωράριο αυτό δοκιμάστηκε και εφαρμόζεται από τους φύλακες του ΛΚΔΜ εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ουσιαστικά ο εργαζόμενος θα εργάζεται πάλι 7 πρωινά, 7 απογευματινά και 7 νυχτερινά στο μήνα, αλλά διακεκομμένα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, «οι εργαζόμενοι θα κληθούν να ψηφίσουν μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή εάν ο ωράριο αυτό εναλλασσόμενων φυλακών θα γίνει ή όχι καθεστώς για τα ορυχεία.»

Και το Περιφερειακό Συνδικάτο Χειριστών ΛΚΔΜ-ΔΕΗ ΑΕ, τάσσεται υπέρ της δοκιμαστικής αλλαγής του τωρινού εξαντλητικού ωραρίου του προσωπικού βάρδιας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Εμείς σαν Περιφερειακό Συνδικάτο Χειριστών και λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς απαιτήσεις πολλών συναδέλφων για αλλαγή του τωρινού εξαντλητικού ωραρίου  συμφωνούμε με αυτήν την Δοκιμαστική αλλαγή ωραρίου και θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε την όποια ανεπηρέαστη απόφαση των συναδέλφων.

Τη διαφωνία του με την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για αλλαγή του ωραρίου διατύπωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», τονίζοντας ότι «στην ουσία θάβει το πενθήμερο – οκτάωρο στα ορυχεία.»

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη