Στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2016-2017 το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως θα γίνουν αρκετές αλλαγές σε όλα τα γυμνάσια της χώρας. Στόχος τους είναι να γίνει το σχολείο περισσότερο αποτελεσματικό στη μαθησιακή διδασκαλία, ακόμα να γίνει φιλικό στους μαθητές αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τέλος το σχολείο να γίνει δημιουργικό και να κινεί την περιέργεια των παιδιών για τη γνώση.
Μαντέψτε ποιες είναι οι σπουδαιότερες αλλαγές αλλά και οι θετικές τους συνέπειες για τα γυμνάσια και τους μαθητές που φοιτούν σε αυτά σε όλη τη χώρα…
• Η σχολική χρονιά διαιρείται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα, συνεπώς τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα κάθε τετραμήνου, μπορούν να προγραμματίζονται με μεγάλη άνεση.
• Τα μαθήματα που θα εξεταστούν στο τέλος θα είναι μόνο τέσσερα : η ελληνική γλώσσα & γραμματεία, τα μαθηματικά, η φυσική και η ιστορία,
• Το εβδομαδιαίο ωράριο των μαθημάτων θα μειωθεί κατά 3 ώρες ( 32 αντί για 35 ώρες ), με αποτέλεσμα οι μαθητές να έχουν αρκετό χρόνο για τα μαθήματά τους, αλλά και για διάφορες άλλες δραστηριότητες.
• Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν σε ένα από τα δύο τετράμηνα ένα υποχρεωτικό διαγώνισμα και στο άλλο, να ασχοληθούν με μία σύνθετη εργασία που θα τους αναθέσει ο εκπαιδευτικός τους.
• Η αξιολόγηση των μαθητών για τα μαθήματα, τα οποία δεν εξετάζονται στο τέλος, θα βασίζεται στους βαθμούς των τετραμήνων.
• Τέρμα πια οι μετεξεταστέοι τον Σεπτέμβριο. Το σχολείο θα προσφέρει τον Ιούνιο εντατικά μαθήματα σε όσους μαθητές δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και στη συνέχεια θα εξετάζονται σε αυτό στα τέλη του Ιουνίου.
• Τα μαθήματα στο γυμνάσιο επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου.
Αυτές οι αλλαγές χαροποίησαν ιδιαίτερα τους μαθητές των γυμνασίων! Ωστόσο πολλοί, κυρίως γονείς, ανησυχούν μήπως, με το νέο σύστημα, τα παιδιά τους χαλαρώσουν το διάβασμά τους, επειδή θα έχουν λιγότερα διαγωνίσματα, κι έτσι θα μαθαίνουν λιγότερα.
Ελένη Ίτσου Β2