Στον Σωτήρη ξενάκη – εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του Περιουσιολογίου, η οποία ξεκινά τον Νοέμβριο, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. «Στο Περιουσιολόγιο θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει πως οτιδήποτε δεν δηλωθεί όποτε και όπου το εντοπίσουμε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης και διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά καταθέσεις, ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, συμμετοχές σε εταιρείες, έργα Τέχνης μεγάλης αξίας, αλλά και τα μετρητά που βρίσκονται στα «στρώματα» πάνω από ένα όριο, που θα κυμανθεί μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ. Τα πρόστιμα για ό,τι δεν δηλωθεί θα είναι εξοντωτικά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάνουν στο ισόποσο της αξίας των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
«Θέλουμε να κατευθυνθούμε στη μεγάλη, την επώνυμη, τη διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα σηκώσει το ελεγκτικό βάρος που θα έπρεπε», επισημαίνει ο αν. υπουργός, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι βασικός πυλώνας των σαρωτικών ελέγχων δεν θα είναι μόνο αυτός: «Ενας βασικός πυλώνας είναι η διακίνηση έξω. Εκεί θα γίνει χαμός. Μέσα στο 2016, αλλά και τους επόμενους μήνες, θα έχουμε πάρα πολλούς ελέγχους στην αγορά και τη διακίνηση. Δεν έχει νόημα να πας να κυνηγάς τον μετανάστη με την κουρελού και τις δέκα τσάντες. Εχει νόημα να πιάσεις τα κοντέινερ όπου είναι οι τσάντες. Αυτό σημαίνει λαχαναγορές, κρεαταγορές, λιμάνια, εθνικές οδοί. Και μέσα στο 2016 θα πάρουμε και τα ειδικά μηχανήματα Χ-Ray, που θα κάνουν τους ελέγχους. Δεν έχει νόημα να κυνηγάς τα τσιγάρα στην Ομόνοια. Κυνηγάς τις νταλίκες που μεταφέρουν τα τσιγάρα».
Θα υπάρξουν κίνητρα ή κυρώσεις για όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει;
Αυτό που συζητείται είναι να υπάρχουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Να πληρώσουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν και να γλυτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές κυρώσεις. Εννοείται βεβαίως ότι εξαιρούνται περιπτώσεις στις οποίες τα χρήματα συνδέονται με ποινικά αδικήματα, όπως το λαθρεμπόριο.
Θα υπάρχει υποχρέωση για όσους δηλώσουν τα χρήματα να τα φέρουν στην Ελλάδα;
Αυτό είναι θέμα τραπεζών κυρίως και άλλων υπουργείων. Εμένα με ενδιαφέρει να ξέρω τι έχει κάποιος, για να ελέγχω τη φοροδιαφυγή.
Για το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, πώς θα κινηθείτε;
Ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και δεν είχε αξιοποιηθεί. Θα πάρουμε τα μέτρα που έχει αποφασίσει η επιτροπή κατά της διαφθοράς. Μέτρα που είχαν νομοθετηθεί το 2012 και το 2013 και δεν έχουν εφαρμοστεί. Η χρήση του συστήματος GPS παντού, η μοριακή ιχνηθέτηση, αλλά και η «λευκή» λίστα με τα πρατήρια είναι μερικά μόνο από όσα θα γίνουν άμεσα, για να αντιμετωπίσουμε τους λαθρεμπόρους.
Η λίστα Λαγκάρντ είναι προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, τον Δεκέμβριο επέρχεται παραγραφή…
Η λίστα Λαγκάρντ είναι ντροπή για το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Πρέπει να δοθεί παράταση ενός χρόνου για να ελεγχθεί. Αυτό μπορεί να γίνει. Εχει νομικά θέματα, αλλά θα γίνει. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είναι ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος να καθαρίσει αυτόν τον λεκέ από πάνω του. Να ξεκαθαρίσουμε ποιος έκλεψε, ποιος είχε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης αυτούς που είναι στη λίστα και μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει στα «Π» ότι η χρήση πλαστικού χρήματος σε μεγάλη κλίμακα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, αλλά θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν μπορούν εύκολα να το χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές συναλλαγές τους. «Είμαι φανατικά υπέρ της χρήσης πλαστικού χρήματος. Υπάρχουν πολλοί σχεδιασμοί. Θα υπάρξουν μέτρα και προαιρετικά και υποχρεωτικά. Κίνητρα στον πολίτη, όπως κληρώσεις (π.χ., ανά 2.000 χρήσεις της κάρτας, ένας λαχνός θα σου έρχεται ηλεκτρονικά και θα συμμετέχεις σε κλήρωση), αλλά και φορολογικά. Δηλαδή, θα αναγνωρίζουμε “χτίσιμο” αφορολογήτου μόνο μέσω πλαστικού χρήματος. Θα αναγνωρίζουμε ιατρικές δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την 1η Ιανουαρίου. Και για να μην υπάρχει γκρίνια ότι βάζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αλλάξουν τρόπο συναλλαγών σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να μπει ένα ηλικιακό όριο, τα 75 έτη, και να πούμε ότι από εκεί και πάνω θα ισχύει άλλο σύστημα».
Τι θα γίνει με τις φορολογικές κλίμακες; Θα υπάρξουν αλλαγές;
Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, η οποία θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, για να έρθουμε και στον φόρο περιουσίας για το 2016.
Ποιο είναι όμως μικρό και, κυρίως, ποιο είναι το μεγάλο εισόδημα;
Ενα ετήσιο ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ δεν είναι μεγάλο. Ενα ατομικό εισόδημα 40.000 ευρώ είναι μεγάλο. Ενα εισόδημα 5 εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα, πρέπει να έχει συντελεστή φορολόγησης 42%, όπως ισχύει σήμερα;
Με την προκαταβολή 100%, τι θα γίνει;
Δεν είμαι ευτυχής γι’ αυτά τα μέτρα, αλλά υπάρχει μια αναγκαιότητα. Η προκαταβολή 100% είναι ένα δάνειο στο Δημόσιο. Το δηλώνεις μια χρονιά και το παίρνεις πίσω την επόμενη.
Κι αν δεν έχεις να το δώσεις;
Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί κι εμάς. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Στη συμφωνία, πάντως, έχουμε δεσμευτεί να μην κάνουμε ρυθμίσεις και να μην επεκτείνουμε ρυθμίσεις. Αλλά θα το συζητήσουμε με τους θεσμούς. Μας απασχολεί το εξής: Τον Δεκέμβριο θα έχουμε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, χίλιες δυο υποχρεώσεις. Δεν θα μπορέσει κάποιος να πληρώσει. Θα τον βγάλουμε από τις ρυθμίσεις; Εκεί θα πρέπει, με ρεαλισμό και ευαισθησία, να δούμε τι θα κάνουμε. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.
Θα επιμείνω. Δεν φοβάστε ότι ένα κομμάτι του κόσμου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που θα πέσουν μαζεμένες;
Φοβάμαι και αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε με τους θεσμούς. Πώς δεν θα εκτινάξουμε τα ληξιπρόθεσμα. Γιατί ο κίνδυνος είναι αυτός.
Πότε περιμένετε αποτελέσματα από το πακέτο αυτών των μέτρων, κύριε Αλεξιάδη;
Μέσα στο 2016. Στόχος είναι να καταλάβει η αγορά στο τέλος του 2015 και τις αρχές του 2016 ότι τελείωσε το πάρτι. Οτι θα υπάρχουν σαρωτικοί έλεγχοι και έτσι να προλάβουμε τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.