Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ακριβότερη η θερμική ενέργεια στις Τηλεθερμάνσεις από τη ΔΕΗ – Τη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας

Ακριβότερη η θερμική ενέργεια στις Τηλεθερμάνσεις από τη ΔΕΗ – Τη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Πιο ακριβά θα προμηθεύει η ΔΕΗ θερμική ενέργεια στις Τηλεθερμάνσεις, μετά τη συμφωνία ΔΕΗ και των δημοτικών επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης, η τιμή ωστόσο θα είναι πλέον ενιαία για όλες τις Τηλεθερμάνσεις.

Τη νέα σύμβαση τροφοδοσίας της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στην τελευταία συνεδρίασή του, ενώ ενέκρινε επίσης το σχέδιο σύμβασης – πλαίσιο τροφοδότησης της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από την μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του το στέλεχος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) Ιωάννης Σταυριανίδης, μετά από διαπραγμάτευση ετών των Τηλεθερμάνσεων με τη ΔΕΗ συμφωνήθηκε τελικά ενιαίο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας για όλες τις Τηλεθερμάνσεις (Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης), ενώ έγινε εξορθολογισμός του παγίου σύμφωνα με τη θερμική ισχύ που παίρνει κάθε Τηλεθέρμανση.

Η διάρκεια της σύμβασης για την παροχή θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς είναι 8 έτη, από 1/1/2013 έως 31/12/2020 και έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2013 όταν δηλαδή έγινε η σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς.

Η νέα τιμή παροχής θερμικής ενέργειας ανέρχεται στα 7 ευρώ ανά MWhth από 5,5 ευρώ που είχε διαμορφωθεί διαχρονικά -η τιμή που ζητούσε αρχικά η ΔΕΗ ανέρχονταν  στα 12,5 ευρώ! Για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας γίνεται έκπτωση επί της τιμής πώλησης της θερμικής μεγαβατώρας, οπότε το ύψος της διαμορφώνεται στα 4,48 ευρώ για το 2013, σε 4,38 το 2014 και 4,26 ευρώ για το 2015. Επιπλέον, παρέχεται έκπτωση για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 επί του τελικού ετήσιου τιμήματος ύψους 18%, 13%, 8% και 3%, αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη ΔΕΗ είχε λήξει από το 2012, οπότε η ΔΕΗ τιμολογούσε την παροχή θερμικής ενέργειας στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την τιμή που παρείχε θερμική ενέργεια από τη μονάδα 3 του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει η ΔΕΤΗΠ τη ΔΕΗ από το 2013 που συνδέθηκε με τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, οπότε το ύψος της οφειλής της ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ ανήλθε σε 5.716.918 ευρώ. Με τη νέα σύμβαση η ΔΕΤΗΠ ανέλαβε τη δέσμευση να καταβάλει στη ΔΕΗ και τις οφειλές αυτές. Έγινε μάλιστα ρύθμιση της ανωτέρω οφειλής της ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις, ύψους  1.429.229 εκατ. ευρώ, και, όπως τονίστηκε, η ΔΕΤΗΠ εξόφλησε ήδη την πρώτη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση του θέματος αυτού στάθηκε αφορμή να εκφραστεί ανησυχία από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους για το τι μέλλει γενέσθαι με την τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας το επόμενο διάστημα από τον ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς ως γνωστόν λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο οι κατά παρέκκλιση 17.500 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς. Το στέλεχος της ΔΕΤΗΠ απάντησε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους βουλευτές του νομού όσο και από τον υπουργό Ενέργειας για παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, όπως έγινε με τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Στη νέα σύμβαση, σε ό,τι αφορά τα παραπάνω, αναφέρεται ότι: «Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα εξετάσουν από κοινού πρόσφορους εναλλακτικούς τρόπους παροχής θερμικής ενέργειας μετά τη λήξη της διάρκειας ζωής (παύση λειτουργίας – απένταξη) της Μονάδας ή των Μονάδων που την παρέχουν. Στο πλαίσιο της εν λόγω διερεύνησης θα μπορούσε  να εξεταστεί και η συγκρότηση ομάδας εργασίας από στελέχη των εμπλεκομένων μερών.»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη