Ξεκίνησε δειλά – δειλά, η φετινή συγκομιδή του κρόκου, του «μωβ» χρυσού της Κοζάνης! Το φυτό που καλλιεργείται σε πάνω από δέκα έξι χωριά της ευρύτερης περιοχής –με πρωταγωνιστή φυσικά το χωριό του Κρόκου- άρχισε τις τελευταίες ημέρες να φύεται, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκινάει το δύσκολο και επίπονο έργο της συγκομιδής του για τις εκατοντάδες οικογένειες που το καλλιεργούν.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας αναφέρθηκε στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, λέγοντας πως όλα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα πως η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά τόσο από πλευράς ποιότητας του προϊόντος, όσο και από πλευράς ποσότητας. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η ξηρασία που επικράτησε επηρεάζει την καλλιεργητική σεζόν, προσθέτοντας ωστόσο πως από το προσεχές Σάββατο και μετά αναμένεται η συγκομιδή του κρόκου να φτάσει στο «φουλ».
Σε ό,τι αφορά τους καλλιεργητές, αυτοί αυξήθηκαν κατά 70-80 άτομα, φτάνοντας –μετά την εκκαθάριση που έγινε από τον συνεταιρισμό- στους 950 τον αριθμό. Η περυσινή συγκομιδή έφτασε σε ποσότητα τους 4 τόνους, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες του συνεταιρισμού, ωστόσο παραμένει διαρκές το κάλεσμα για νέους αγρότες ώστε να ενταχθούν στη βιολογική αυτή καλλιέργεια.
Η συγκομιδή του κρόκου για φέτος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου, λόγω ξηρασίας, όπως επανέλαβε ο ίδιος, μιας και η έλλειψη βροχής καθυστερεί την ανθοφορία του φυτού. Σήμερα ο κρόκος καλλιεργείται σε 16-20 χωριά της περιοχής, εκ των οποίων Κρόκος, Καρυδίτσα, Πετρανά, Άνω Κώμη, κάτω Κώμη, Βαθύλακος, Μεσιανή, μέχρι και στα Καμβούνια (Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο) κ.α.
Τα αισιόδοξα μηνύματα για μια καλή παραγωγή, μια καλή σεζόν που θα αποφέρει και ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές, είναι μόνο θετικό προμήνυμα για την εν λόγω δυναμική καλλιέργεια.
(οι φωτογραφίες είναι της Σούλας Παλέντζα)