Παρουσιάζοντας την εισήγηση της περιφερειακής αρχής και σχολιάζοντας ένα- ένα τα θέματα τα οποία είχαν θέσει όλες τις προηγούμενες ημέρες οι αγρότες και οι εκπρόσωποί τους, ο Γιώργος Αμανατίδης πήρε θέση στο αγροτικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μετά τις αρχικές εντάσεις και τις παρατηρήσεις αγροτών και αντιπολίτευσης πως το κείμενο της εισήγησης ήρθε αργά και ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποια πρόταση ή τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής, ο Περιφερειάρχης ανέλαβε να πάρει θέση σε ένα προς ένα αιτήματα των αγροτών τονίζοντας πως η περιφερειακή αρχή στέκεται αρωγός στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, συμφώνησε για το ζήτημα του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ή ισοδύναμου μέτρου που θα φέρνει ανάλογα αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ υποστήριξε το δημόσιο χαρακτήρα του και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει άρση αδικίας για περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία παίρνει λιγότερα χρήματα απ’ όσα καταβάλει ως ασφάλιστρα.
Παράλληλα σημείωσε πως αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν σημαίνει ότι εντάσσεται το προανθικό και τελειώσαμε.
Αναφορά έγινε στην αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων, τον τρόπο αποζημιώσεων σε καλλιέργειες φασολιών, ενώ έθιξε ζητήματα όπως τις κατώτατες εγγυημένες τιμές αλλά και ένα νέο πρόγραμμα για ένταξη νέων αγροτών στη Δυτική Μακεδονία.
Για τη νέα ΚΑΠ τόνισε πως είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να παρέμβει και δήλωσε πως θα κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί για τον έλεγχο της ελληνοποίησης εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των ΑΠΕ υπενθύμισε πως ο ίδιος ως Βουλευτής κατέθεσε τροπολογία ώστε να μην εγκρίνεται Φ/Β μέσα σε αρδευτικά δίκτυα.
Επίσης ανακοίνωσε την προώθηση των αναδασμών, την στήριξη των τοπικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με τους αγρότες, ενώ για τα σχέδια βελτίωσης είπε πως έχουν ζητηθεί χρήματα για τις επιλαχούσες προτάσεις ώστε να μην μείνει εκτός κανένας συμμετέχοντας.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του συμφώνησε με το Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλο, σχετικά με την παροχή ενεργειακού χώρου για τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα αφορά και τους αγρότες.
Κλείνοντας, στάθηκε στο έργο της πρώην περιφερειακής αρχής σχετικά με την πρόσβαση σε αγροκτηνοτροφικές μονάδες τονίζοντας πως αυτή η δράση θα συνεχιστεί.
Στήριξη από την αντιπολίτευση στους αγρότες
Η μείζονα αντιπολίτευση όρισε ειδικό αγοριτή στη συζήτηση τον περιφερειακό σύμβουλο και αγρότη στο επάγγελμα, Θωμά Μάνο, ο οποίος τόνισε πως οι συνάδελφοί του δεν τρελάθηκαν και βγήκανε ξαφνικά στους δρόμους.
«Στις ελληνοποιήσεις βάζω και τη λέξη νοθεία, να ενεργοποιηθεί η μεθοδολογία για την ταυτοποίηση κάποιων προϊόντων και η εφαρμογή του «Άρτεμις 2» για το γάλα.
Ο κ. Μάνος ζήτησε πρόβλεψη για ενεργειακή κοινότητα στους κτηνοτρόφους και υποστήριξε πως ήταν εσκεμμένη η καθυστέρηση για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης «γιατί οι ΑΠΕ δεν θα εξαπλωνόταν».
Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης, λέγοντας πως κάποιοι ανακάλυψαν τους αγρότες το 2021 με την πανδημία και αναρωτιόταν αν είμαστε αυτάρκης ως χώρα:
«Σε λίγο θα τρώμε 80% εισαγόμενα προϊόντα», είπε και ζήτησε δεσμεύσεις από το πολιτικό συμβούλιο(άτυπο όργανο με τη συμμετοχή Βουλευτών) και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Κασαπίδης, παίρνοντας το λόγο υποστήριξε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση γίνετε επειδή η παράταξή του το ζήτησε «τη στιγμή που κάποιοι από τη συμπολίτευση αμφισβητούσαν την κατάσταση που βιώνετε. Τους απαντάτε με την παρουσία σας σήμερα εδώ».
Μάλιστα δεν έμεινε μόνο σε αυτό το σημείο και απευθυνόμενος στον Γιώργο Αμανατίδη, ζήτησε από τη νέα περιφερειακή αρχή να «αλλάξει στάση και να συνταχθεί με την απόφαση για προσφυγή των μεθοδεύσεων ενάντια της Περιφέρειας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε επειδή το αποφασίσαμε εμείς, όχι επειδή μας πίεσε κάποιος, απάντησε ο Γιώργος Αμανατίδης.
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως ζούμε σε μία χώρα χωρίς ενεργειακή ασφάλεια και καθόλου θωρακισμένη στην επισιτιστική κρίση και συμπλήρωσε πως στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης δεν έχει συμπεριληφθεί ο αγροτικός τομέας:
«Εμείς τα τελευταία χρόνια ζούμε κυριολεκτικά μία λεηλασία της γης, των νερών και των χρηματοδοτικών πηγών αυτής της περιφέρειας. 600.00 στρ. είναι δεσμευμένα σε αυτήν την περιφέρεια. Τυχαία δεν έγιναν τα σχέδια βόσκησης; Τυχαία πάρθηκαν αποφάσεις για ΑΠΕ παντού, τυχαία δεν έγινε το χωροταξικό, τυχαία δεν καθιερώθηκε η ενεργειακή δημοκρατία. Το σχέδιο είναι να εγκαταλειφθεί η γη και να γίνουν όλα Φ/Β. Εμείς και η Πελοπόννησος δεν έχουμε ειδικό χωροταξικό».
Στήριξη στον αγώνα των αγροτών δήλωσε και ο Νόντας Στολτίδης, κατηγορώντας όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τη στιγμή που υποστηρίζουν τις πολιτικές που οδήγησαν τους αγρότες σε αυτήν την κατάσταση.
*Δείτε εδώ την απόφαση για κεινό κείμενο αγροτών και Περιφερειακού Συμβουλίου και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αγροτών μετά το τέλος της συνεδρίασης
*Δείτε εδώ τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη της συνεδρίασης
*Δείτε εδώ την προσέλευση των αγροτών με τα τρακτέρ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
*Παρακολουθείστε εδώ όλη τη συνεδρίαση