Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Οι αγορές η οικονομία και οι πολίτες, σε συνθήκες ασφυξίας – Του Γιώργου Τοπαλίδη

Οι αγορές η οικονομία και οι πολίτες, σε συνθήκες ασφυξίας – Του Γιώργου Τοπαλίδη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

«It’s economy stupid» William Jefferson «Bill» Clinton,

Κρατιστές, Αντικρατιστες και δογματισμοί ..

Στη Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα που αγωνίζεται,  η επιχειρηματικότητα «στραγγαλίζεται», οι  επενδύσεις ενοχοποιούνται και δεν προχωρούν…  Η  οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας. Στραγγαλίζει η κυβέρνηση τη ρευστότητα λόγω της διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών. Αυτή η κατάσταση οδήγησε την Ελλάδα μας και το 2017 σε έναν ρυθμό ανάπτυξης αναιμικό, στο μισό των αρχικών εκτιμήσεων. Αυτή είναι η πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας, όταν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες είχαν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, και πολλαπλάσιο της Ελλάδας μας. Κυρίως, όμως, πολύ κάτω από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, ενώ αυτό είναι απολύτως εφικτό. Είναι φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις προς όφελος της χώρας, ενώ η γενικότερη συγκυρία είναι θετική.

    Υπερφορολόγηση  και φτωχοποίηση: αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Επί των ημερών της ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στο Κράτος. Το 25% του ιδιωτικού χρέους δημιουργήθηκε επί Σύριζα. Πρώτη φορά τα χρέη των Ελλήνων στις εφορίες ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Οι κατασχέσεις περιουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι μαζικοί πλειστηριασμοί έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και αυτά τα κάνει  η κυβέρνηση  που ανέβηκε στην εξουσία μιλώντας για σεισάχθεια και φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

    Σήμερα απαιτείται να γίνουν προτεραιότητα οι αγορές η οικονομία και οι πολίτες με:

  • Μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, που θα απλοποιήσει τη φορολογική νομοθεσία, θα εγγυάται  ένα σταθερό πλαίσιο, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις με κίνητρα ιδιαίτερα για την έρευνα, την καινοτομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται απλοποίηση της διαδικασίας  αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων: με τη μείωση της γραφειοκρατίας το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης να περάσει από τον ιδιώτη στο κράτος. Η δημόσια διοίκηση να δεσμεύεται σε όλες τις διαδικασίες με συγκεκριμένες ημερομηνίες και τήρηση των προθεσμιών.  Ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις και στη συνέχεια με το σύνολο των επενδύσεων κάθε δημόσια αρχή απαιτείται να  έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες με την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Απαιτείται ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό.
  • Σαφές μήνυμα: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Το Κράτος εγγυάται  φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου και μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις δουλειάς σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
  • Πρωτογενής τομέας:Μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά επίπεδα.  Προώθηση του μοντέλο του αγρότη – επιχειρηματία μέσα από την παροχή κινήτρων ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί). Ανάδειξη  της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
  • Αγορά ακινήτων:Πρόταξη  της  «δεύτερης κατοικίας», προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.
  • Επιπλέον, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και απλοποίηση δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.  ταυτόχρονα.
  • Έκπτωση φόρου και χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
  • Ρευστότητα:Προτεραιότητες σε τρεις άξονες: Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και του πτωχευτικού κώδικα.
  • Δημόσιο:Αποτελεσματικό κράτος. Ενίσχυση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο, καμία απόλυση.

– Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από τον πρώτο χρόνο στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων

– Φ.Π.Α.: Δύο συντελεστές 11% και 22% (από 13% και

24% σήμερα).

  • Ξεχωριστή θέση κατέχει ο τομέας της Παιδείας: Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του βασικού μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους. Εγγύηση της διοικητικής και διαχειριστικής του αυτοτέλειας. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή. Μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Ανοιχτά Πανεπιστήμια που θα μπορούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργούν ερευνητικά κέντρα, ξενόγλωσσα προγράμματα εκπαίδευσης, καλοκαιρινά προγράμματα, ειδικά μεταπτυχιακά, σχολές δια βίου μάθησης. Ό,τι ακριβώς κάνουν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι στο άσυλο βίας και ανομίας. Επίσης, δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της πατρίδας μας.

 

Γιώργος Τοπαλίδης

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Επιδότηση ΑΠΕ: Έρχεται (έστω και καθυστερημένα) ο εξορθολογισμός ; -Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Μια δήλωση που ξάφνιασε πολλούς, ήρθε από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση: «Να κοπούν οι επιδοτήσεις ...