Στις 3-10-2013 συνεδρίασε το Δ.Σ του Σπάρτακου με κύρια θέματα την ενημέρωση για την προετοιμασία υπογραφής Ε.Σ.Σ.Ε και για τις εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο του market test για την πώληση μονάδων, ορυχείων και υδροηλεκτρικών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του προεδρείου που εκφράζει την άποψη της πλειοψηφίας του Σπάρτακου και της ΓΕΝΟΠ βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης αποτελούν:
- Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης με την κάρτα υγείας για τους εργαζόμενους του ομίλου κάτι με το οποίο η πλειοψηφία συμφωνεί.
- Κατοχύρωση μέσω της ΕΣΣΕ των απολύσεων που ονομάζουν εθελούσια, με την καταβολή της αποζημίωσης των 15000 ευρώ που προβλέπεται για τις ΔΕΚΟ αποσυνδεμένη από το εφάπαξ και την ηλικία, ζήτημα το οποίο η πλειοψηφία το θεωρεί κατάκτηση.
- Άρση των εμποδίων που προκύπτουν από τη νέα οδηγία περί επαγγελματικών αδειών και των προβλημάτων που αφορούν την δυσκολία των συναδέλφων να προαχθούν μισθολογικά.
Η στήριξη τους στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα ζητήματα της υγείας και των απολύσεων δεν είναι τυχαία. Η κάρτα υγείας που προωθούν σε συνεργασία με την εργοδοσία αποτελεί συνέχεια της στάσης τους μπροστά στο νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου, που αντί να συμβάλουν στους αγώνες ενάντια του, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και επαγγελματικούς κλάδους, καθόταν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων στην λογική των εξαιρέσεων. Σήμερα παραδίνουν ζεστό χρήμα στα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών συμβάλλοντας στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ που ενώ η ιδιωτική εταιρεία πήρε τα χρήματα των εργαζόμενων τους είχε ακάλυπτους για μήνες και όταν τους κάλυψε αυτό έγινε με μικρότερα ποσοστά από ότι προβλεπόταν στη σύμβαση.
Η δήθεν «κατάκτηση» της διασφάλισης των 15.000 αποζημίωσης στους συναδέλφους που θα απολύονται και η αποσύνδεση της από το εφάπαξ και την ηλικία δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό από το να υφαρπάξουν την συναίνεση των συναδέλφων για τις απολύσεις που μπορεί σήμερα να αφορά συναδέλφους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα όμως στην πορεία μπορεί να επεκταθούν.
Το πόσο εργοδοτικοί είναι, το δείχνει περίτρανα η συμφωνία τους με την πρόταση της εργοδοσίας για την προώθηση της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση βασικό στόχο έχει την μείωση του μισθολογικού κόστους και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ένα από τα βασικά κριτήρια που βάζει είναι η αφοσίωση του εργαζόμενου με το όραμα της επιχείρησης(δηλαδή την κερδοφορία της). Ένα καθορισμένο από πριν ποσοστό εργαζομένων θα πρέπει να βγαίνει με χαμηλό βαθμό και δεν θα έχει μισθολογική εξέλιξη. Αυτό το μέτρο μαζί με το νέο συνδικαλιστικό νόμο θέλουν να αποτελέσει ταφόπλακα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός τους ρόλος εκφράστηκε και στη διαφωνία τους με τις προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτηση της πρότασης μας να ανοίξει η συζήτηση για το σπάσιμο του μνημονιακού νόμου που καθηλώνει τους μισθούς μας στο 65% της μισθοδοσίας του 2009. Επίσης αρνητικοί ήταν και στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για υπογραφή ΣΣΕ και για τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα –εργολαβικοί). Αντίστοιχη αντιμετώπιση έλαβαν τα αιτήματα που πρότεινε η αγωνιστική συνεργασία όπως η 5η φυλακή στα Ορυχεία, το 7ωρο -5θημερο -35ωρο.
Στο ζήτημα της εξέλιξης του επόμενου βήματος στην απελευθέρωσης της αγοράς Η/Ε με την πώληση του 40% της λιγνίτης παραγωγής σε ιδιώτες, στο ίδιο έργο θεατές ήμασταν μάρτυρες των κροκοδείλιων δακρύων του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ. Αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στο να περάσει η πολιτική της απελευθέρωσης τώρα διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα της. Επικαλούνται τον υγιή ανταγωνισμό καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
Έχουν αποδεχτεί τα γεγονότα αφού «είναι εντολές της Ε.Ε», «το επιβάλουν τα μνημόνια και η δημοσιονομική σταθερότητα»κ.α. και αφού τα αποδέχονται δίνουν την μάχη για τη σωτηρία του δικού τους αφεντικού της ΔΕΗ Α.Ε. στον ανταγωνισμό με τα αλλά μονοπώλια του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που σε τελευταία ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ κάλεσε σε πιο αποφασιστική πολιτική στις εισπράξεις που σημαίνει πιο ασφυκτικό κλοιό για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν για τη βασική αυτή ανάγκη.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Είναι φανερό ότι με αυτήν την πλειοψηφία στα συνδικάτα μπροστά μας θα έχουμε μόνο ήττες και περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Όσο στριμώχνουμε τις ανάγκες μας στα κέρδη της εργοδοσίας, σε δημοσιονομικούς περιορισμούς θα χάνουμε συνέχεια. Δεν πρέπει να στριμώξουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα κέρδη της εργοδοσίας αλλά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας.
- Λέμε όχι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε η ΔΕΗ Α.Ε να γίνει λαϊκή περιουσία και η ενέργεια να πάψει να αποτελεί εμπόρευμα και να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό.
- Να διεκδικήσουμε κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης. Να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων για καθήλωση της μισθοδοσίας στο 65% του 2009.Να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ και για το έκτακτο προσωπικό με βασικό μισθό 751 και την καταβολή όλων των επιδομάτων και τριετιών. Να σταματήσει η κλοπή των υπερωριών και όλων των προσαυξήσεων, με μείωση του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους στο πλαφόν με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία που θα καλύψει τις ανάγκες. Να απαιτήσουμε πραγματικό 7ωρο- 5ημερο- 35ώρο. Να δημιουργηθεί 5η βάρδια στα ορυχεία ώστε να εξασφαλιστεί το πραγματικό 5ημερο.
- Να γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος για όλους τους εργαζόμενους με περισσότερες εξετάσεις. Για τους εργαζόμενους στα Υ.Β.Α.Ε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος να μην αποτελεί μια τυπική διαδικασία έκδοσης δελτίων καταλληλότητας για εργασία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά ουσιαστικός έλεγχος και παρακολούθηση της υγείας των εργαζομενων. Να που μπορούν να πάνε τα χρήματα της λεγόμενης κάρτας υγείας. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Λέμε όχι στην ιδιωτική ασφάλιση. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται χώρος στα αρπακτικά των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης που λυμαίνονται τον κόπο και ιδρώτα των εργαζομένων.
- Διεκδικούμε σύνταξη στα 60 για τους άντρες , 55 για τις γυναίκες και 55-50 αντίστοιχα για τα ΥΒΑΕ. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος για τους εργαζόμενους. Αυτό που κρατάει τους συναδέλφους στην εργασία σε προχωρημένη ηλικία είναι το γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί. Παλεύουμε για την ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις ώστε οι συνάδελφοι να συνταξιοδοτούνται στα παραπάνω όρια ανοίγοντας θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για νέους εργαζόμενους.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους ασχέτως εργασιακής σχέσης.