Την ενεργή συμμετοχή του στους αγώνες ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της αποφάσισε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, στη συνεδρίασή του το Σάββατο 1η Απριλίου στην Πτολεμαΐδα.
Μάλιστα οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ανησυχία και αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής μας από τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ, και συγκεκριμένα με τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και με την πορεία των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Ακρινής και των Αναργύρων και Αχλάδας Φλώρινας.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, θα έλεγα επικίνδυνη για τη χώρα, γιατί χθες (Παρασκευή) διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΗ, για να μην πω στο ξεπούλημα της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης. Φάνηκε, είπε, ότι όλη η διαδικασία με την έλευση του Υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη είχε ένα στόχο: «Να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τους τοπικούς φορείς ότι μέσα από τη διαδικασία πώλησης θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση εφόσον πωληθούν μονάδες, και το χειρότερο είναι ότι η εξαρτημένη ελληνική οικονομία από το εξωτερικό θα εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο εφόσον πουληθούν και οι μονάδες της ΔΕΗ και η ενέργεια δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την ελληνική πολιτεία. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο για την περιοχή μας και το μέλλον των παιδιών μας, είναι επικίνδυνη κατάσταση για όλη τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε». Εμείς, πρόσθεσε, «προσπαθήσαμε να στείλουμε ως τοπικοί φορείς το μήνυμα στον Υπουργό το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που επιχειρείται. Δυστυχώς, ο Υπουργός επιχείρησε να μάς πείσει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση είναι μονόδρομος η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όμως οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνια πολύ επικίνδυνες για τη χώρα. Γι’ αυτό εκφράζουμε κάθετα την αντίθεσή μας και θα δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε αυτές τις αποφάσεις και να τις ανατρέψουμε. Και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα είναι μπροστά στους αγώνες για να μην περάσει αυτή η απαράδεκτη απόφαση του πολιτικού κόσμου της χώρας, γιατί, όπως φαίνεται, κυβέρνηση και το μεγαλύτερο ποσοστό της αντιπολίτευσης ταυτίζονται σε μια απόφαση η οποία θα είναι καταστροφική για τη χώρα».
Ο Σ. Ζαμανίδης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μάλλον δεν πάνε καλά, ούτε πιστεύουμε ότι η κωλυσιεργία του Προεδρικού Διατάγματος είναι τυχαία. Ούτε πιστεύουμε ότι το Υπουργείο έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα να συνεννοηθεί με τη ΔΕΗ, δεν προχωρά (η έκδοση του ΠΔ) για συγκεκριμένους λόγους».
Την ίδια αγωνία εξέφρασε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης: «Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ προκαλούν μια σειρά φόβους, επιφυλάξεις και αγωνίες για το μέλλον της περιοχής μας. Εμείς σαν εκπρόσωποι του συνόλου της κοινωνίας οφείλουμε να διεκδικήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή μας για την επόμενη μέρα, με τη διαδικασία μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή, γιατί είναι διαδικασία μετάβασης η οποία θα είναι μακροχρόνια και παράλληλα με τον αγώνα που ξεκινάμε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, χρειάζεται κοινός αγώνας για να διεκδικήσουμε ένα μέλλον για τον τόπο μας».
Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις στις μετεγκαταστάσεις οικισμών ο κ. Ιωαννίδης είπε πως «η ΔΕΗ δεν έχει τοποθετηθεί και είναι αυτή που θα βάλει τα πολλά λεφτά. Πρέπει λοιπόν αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, αν υπάρχουν αμφιβολίες, κάποιοι πρέπει να βγουν και να τά πουν. Και προφανώς η αγωνία είναι πολύ μεγάλη. Κι εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της υλοποίησης των μετεγκαταστάσεων των οικισμών. Σ’ αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και κάθετοι. Εκφράζω την αγωνία μου και την επιφύλαξή μου. Δεν ξέρω αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι μετεγκαταστάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της Ακρινής και των Αναργύρων έχουν δικαίωμα να διεκδικούν τη μετεγκατάσταση».
Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι μετέωρο βρίσκεται ακόμη και το θέμα του καθορισμού της τιμής τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος που βρέθηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη δεν απάντησε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν θέματα όπως τα εδάφη, τα νερά, το περιβάλλον, η τιμή της τηλεθέρμανσης ή τις μετεγκαταστάσεις.
«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση της ΔΕΗ αλλά δυστυχώς αυτό το σενάριο ήδη προχωράει, όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης όχι μόνο πουλιέται η ΔΕΗ αλλά ξεπουλιέται», ανέφερε ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. «Άρα», τόνισε, «αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς ως δημότες ως πολίτες αυτής περιοχής πρέπει να συνταχθούμε με τους συνδικαλιστές, διότι αν πωληθεί τελικά η ΔΕΗ δεν θα έχει το κοινωνικό πρόσωπο που έχει σήμερα η ΔΕΗ», εκφράζοντας μάλιστα την απαισιοδοξία του για το μέλλον των μετεγκαταστάσεων οικισμών.
Παρόμοια ανησυχία εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης: «Οι μέρες και ώρες που περνάμε είναι δύσκολες για τη Δυτική Μακεδονία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο κόμπος έφθασε στο χτένι, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την περιοχή μας. Η επίσκεψη του Υπουργού (Ενέργειας) επιβεβαίωσε όλες τις πληροφορίες ότι δεν εξελίσσονται θετικά τα αιτήματα και οι θέσεις που εκφράζει η τοπική κοινωνία για τα ζητήματα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται, όλοι οι στόχοι, οι προσδοκίες, οι επιδιώξεις, το μοντέλο ανάπτυξης αυτής της περιοχής έχουν πάει πλέον στο περιθώριο και τίποτε δεν φαίνεται ότι είναι ελπιδοφόρο». Δήλωσε επίσης ότι συμμερίζεται τους φόβους για το μέλλον των μετεγκαταστάσεων, ιδιαίτερα που για τους Αναργύρους «έχει περάσει μια εξαετία από τις εξαγγελίες της Μπιρμπίλη και δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα με δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Πλέον η κατάσταση είναι δύσκολη, οι κάτοικοι, όμως και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ούτως ώστε να μην πάει στο περιθώριο ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε».
Ο δήμαρχος Αμυνταίου εξέφρασε επίσης των ανησυχία του για το μέλλον της μεγάλης επένδυσης της τηλεθέρμανσης στην περιοχή Αμυνταίου, καθώς, όπως είπε, «φαίνεται ότι είναι ειλημμένη απόφαση της ΔΕΗ και της ελληνικής πολιτείας να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου (και ΑΗΣ Καρδιάς) 17.500 ώρες μόνο. Καταλαβαίνετε ότι μια μεγάλη επένδυση 25 εκατομμυρίων και πλέον απαξιώνεται πλέον, όλα αυτά τα οποία δημιουργήσαμε και το κοινωνικό αγαθό που παρείχε η ΔΕΗ στην περιοχή θα πάψει να υπάρχει».